Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Interjú dr. Molnár Lászlóval, a Magyar Diáksportszövetség stratégiai igazgatójával. (x)

Sokat hallani manapság arról, hogy megújul a diáksport. Mit jelent ez pontosan?
– Az MDSZ-t 1987-ben alapították elődeink, és mintegy 25 évig a Diákolimpia szervezése volt a szövetség feladata. Az elmúlt bő egy évtizedben azonban már azon dolgoztunk, hogy szélesítsük a tevékenységünket. Persze megerősítettük a Diákolimpiát is, országos tanulmányi és tehetséggondozó-verseny lett, és felsőoktatási felvételi többletpontra jogosítanak az országos döntőkön elért dobogós eredmények, de a számok nem hazudnak. Az egymillió-kétszázezer iskoláskorú gyermekből tanévente 150-160 ezer tanuló indul el a versenyeken. Annak a célcsoportnak a létszáma, amelynek egész éven át tartó versenyzési lehetőséget biztosítunk – azaz eljut az országos döntőkig a felmenő rendszerű, kieséses rendszerben –, már „csupán” tízezres nagyságrendű. Röviden: több mint egymillió diáknak a versenyzésen keresztül nem tudunk mozgáskínálatot biztosítani, ezért más megközelítésre van szükség.

Mi jöhet szóba?
– Az elmúlt évtizedekben szinte felrobbant az új koncepcióktól a sporttudomány, a pedagógia és a pszichológia. Olyan kezdeményezések jöttek szembe, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Mindenki sportja, hosszú távú sportolófejlesztés, egészségfejlesztő testmozgás, grassroots, azaz tömegsport. Másként hívják őket, de mind ugyanazt jelenti az iskolai testnevelésben és a diáksportban is: a mozgás ne csak a sportban ügyes, tehetséges, akcelerált gyerekek kiváltsága legyen. Alkalmazzunk új módszereket, hogy azok is megszeressék a sportolást, és bekapcsolódhassanak a programokba, akik nem szívesen versenyeznek.

Erre jók a sportfesztiválok?
– Többek között, igen, de természetesen nem csak ezek a lebonyolítási módszerek jöhetek szóba. Az alsó tagozatban azonban mindenképp, olyannyira, hogy azt tervezzük: a Diákolimpia I-II. korcsoportjában 2030-ig kivezetjük a kieséses versenyeket, és helyette alapvető mozgáskészségeket fejlesztő és multisportfesztiválokat vezetünk be. Erről már el is készült és elérhető a diáksport-megújítási koncepciónk, és hamarosan meg is tesszük az első lépéseket. Ugyanakkor ez konfliktusos kérdés, a magyar testnevelők, iskolák identitását is érinti. Meg kell szoknunk, és minden érintettnek át kell állítani a gondolkodását abban a tekintetben, hogy nem csupán az eredmény, az érem, a kupa fontos, hanem a részvétel: hogy gyerekek tömegei szereznek pozitív tanulási környezetben jó élményeket a testmozgásról.

Mi történik egy diáksportfesztiválon?
– Változatos lehetőségeink vannak. Elsősorban a sportállomások alkalmazásában gondolkodunk, ahol sportági előkészítő kisjátékokon keresztül történik ügyesség-, koordináció- és mozgásfejlesztés fokozatosan nehezedő, összetettebb feladatok megvalósításával, és egy idő után a versengés és mérkőzésszituációk bevezetésével. A gyerekek szeretnek versenyezni, ezt nem zárjuk ki, de kontrollálni, szabályozni szeretnénk, hogy ne mindig a biológiai érésben előrébb tartó tanulók vagy tanulócsoportok domináljanak. Számos módszer kapcsolódik még ide, így például az eredményszámítás, de legalábbis az eredményrögzítés elhagyása, amire számos magyar sportági szakszövetség intézményi és egyesületi programjaiban van már példa. A sportfesztiválok bevezetésével a külső motivációs eszközökről, az elért eredményekről a belső motivációs elemek erősítésére, azaz a pozitív élményekre szeretnénk helyezni a hangsúlyt a 6-10 éves korosztályban is. Nagyon fontos végül, hogy a sportfesztiválok révén több diákot érjünk el és szólítsunk meg, mint amennyit a kieséses versenyekkel tudunk. Emiatt a diáksportfesztiválok szervezését leginkább nem megyei és országos eseményeken, hanem intézményi és települési szinten szeretnénk megvalósítani.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!
A mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az idei Vivicittán
Újabb ismeretlen távra készül, kíváncsi, hogy milyen teljesítményt nyújt
Super Mariót és gondolát is rajzolt már a profi japán GPS-futó

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.