Sportkönyvet karácsonyra!

Kezdődik a karácsonyi bevásárlási láz, amely óhatatlanul együtt jár az idegeskedéssel, izgalommal, hogy vajon milyen ajándékot adjunk szeretteinknek. Nos, sportrajongók esetében a helyzet talán egyszerűbb.

Közeleg a karácsony. A könyvesboltokban a sportkönyvek közül válogattunk, és nem egy kiváló ajándék lehet – na, nem megvenni másoknak, hanem megkapni tőlük…

1. Kimi végre megszólal

A sikerlisták élmezőnyében szerepel a Kimi Räikkönenről szóló életrajz. A szótlan és zárkózott finn Formula–1-es pilótáról az egyik legnépszerűbb finn író, Kari Hotakainen írt könyvet. Nem volt könnyű dolga szóra bírni a szűkszavú Kimit, de úgy tűnik, most megtört a jég(ember). A különös stílusú és hangulatú könyvben megszólalnak a nyilvánosságot kerülő pilóta legközelebbi rokonai, édesanyja, testvére és felesége, barátai, pilótatársai, főnökei és szerelői. Reális képet mutat a szerző a zárkózott, ugyanakkor roppant népszerű versenyzőről, a sokszor igencsak humoros és ironikus írás azok számára is szórakoztató lehet, akik amúgy nem Kimi-fanok.

2. Futás és flow: a legjobb páros

Csíkszentmihályi Mihály, a flow atyja „összehozta” azt, ami összetartozik: a flow-t és a futást. A futás öröme – Technikák a jobb teljesítményhez című könyvében a futás és a flow-élmény közös gyökereire világít rá saját kutatási eredményeivel és a futók személyes élményeivel. Futók számára kötelező olvasmány, de azoknak még inkább, akik egyelőre csak keresik a helyüket a futás világában.

3. Egy párharc és ami mögötte van

A Vasemberek: Dave Scott, Mark Allen – Minden idők legnagyobb triatlonpárharca című olvasmány a triatlon világába kalauzol minket. Az 1989-es hawaii Ironman-világbajnokságon két világklasszis, két iskola, két habitus csapott össze. A sportág legendás ütközetéről szóló könyv nemcsak ezt a párharcot mutatja be, hanem az előzményeket, a két teljesen eltérő indíttatású versenyző hátterét is.

4. Sírni csak a győztesnek szabad

Székely Éva Sírni csak a győztesnek szabad című könyve sokadszor jelenik meg, de mindig érvényes marad a mondanivalója. A 91 éves olimpiai bajnok úszó élettörténete nagyon fontos tanulságokkal szolgál a jelenkor nemzedékének is, aki még nem olvasta, annak kötelező olvasmány. Most itt a jó alkalom, merthogy újra megvásárolható – persze csak addig, amíg el nem kapkodják.

5. És egy kis szakmázás

Mivel az oldalt többnyire futók olvassák, nekik ajánlunk két szakmai könyvet. Az egyik A hengerezés kézikönyve Kyle Stulltól. Aki fut, annak kötelező elsajátítania az SMR-henger korrekt használatát, rengeteg sérüléstől óvhatja meg így magát. A másik a Kossuth Kiadónál megjelent Anatómia és 100 nyújtógyakorlat futóknak (Alapvető információk – Nyújtási típusok – Edzésmódszerek – Figyelmeztetések – Gyakorlatok – Tanácsok), amelynek olvasgatása talán arra ösztönzi végre a futókat, hogy tényleg vegyék komolyan az edzés utáni teendőket.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.