Mikor és hogyan kell helyesen használni az SMR-hengert?

Sokan edzés előtt hengereznek, míg mások mozgás után, és az sem egyértelmű, miben jobb a konkurens masszázspisztolynál.

Hogy miként érdemes hengerezni, arra Szakasits Adél szakértő válaszol.

Manapság egyre többen végeznek hengerezést edzés előtt vagy után. Mikor javasolja ezt az eszközt?

Számos kutatás szerint a lassú masszírozó hengerezés, akárcsak a masszázs, nyugtatóan hat, ennek a pozitív hatásnak köszönhetően egyre többen választják. Ugyanakkor a lassú hengerezés nem készít fel a dinamikus edzésre, hiszen ettől csak ellazulunk, és még a sérülés esélye is megnő. Éppen ezért edzés végén, a levezetés részeként lassú mozdulatokkal dolgozzunk a hengeren, ami paraszimpatikus idegrendszeri hatásokat fog kiváltani: nyugtat, ellazít, csökkenti a pulzust és a vérnyomást. Ezzel szemben edzés előtt a gyors, dinamikus hengerezést érdemes választani, ami a szimpatikus idegrendszert aktiválja, így fokozza az éberséget, a vérkeringést, és készenléti állapotba segít minket. Egyszerűen fogalmazva, a „harcolj vagy menekülj” válaszhatást éri el a szervezetben, és ez ideális a testmozgást megelőzően. Az előtte vagy utána kérdésnél tehát azt érdemes figyelembe venni, hogy mi a cél: felpezsdítés vagy a regeneráció elősegítése?

Valóban fájdalomcsillapító hatást eredményez? Hogyan csökkenthetjük az izomfájdalmat a henger segítségével?

Igen, a hengerezés fő előnye, hogy csillapítja a fájdalmat, és segíti az ízületek mozgásterjedelmének növekedését. Ezzel csökkenthető vagy el is kerülhető az izomláz, hatékonyabbá teszi a regenerációs folyamatokat edzés után, és a sérülések esélyét is csökkenti.

Gyakorlatilag azon az elven működik, mint a masszázs, csak ez sokkal könnyebben és gyakrabban elérhető. Az SMR-henger használata ellazítja a túlfeszült izompólyát, de a tévhittel ellentétben nem szakítja fel a kötőszöveti letapadásokat.

Az SMR nem az összetapadások mechanikus feloldásával segíti a regenerációt, hanem a bőrben, a fasciában és az izomban is megtalálható érzékelő receptorok aktiválásával érkezik az idegrendszertől egy ellazulásra késztető válaszreakció. A feszesség oldása fájdalomcsökkenést eredményez. Sokan nem tudják, de a hengerezést érdemes az edzés végére, ám a nyújtás elé beilleszteni.

Mely esetekben tilos a használata?

Mivel úgy hat a testre, akár a masszázs, ugyanazokat az alapszabályokat kell követni, mint a masszírozásnál. Például műtét után nem szabad hengerezni, amíg vérhígítót szed az ember. Amikor azt mondja a kezelőorvos, hogy már masszíroztathatjuk a sérült testrészt, akkor a henger is előkerülhet. Sokszor látni, hogy hanyatt fekvésben hengerezik a hátukat, ami nem tesz jót a csigolyák tövisnyúlványainak. Ehelyett érdemes kicsit oldalra fordulva hengerezni a hát egyik, majd másik oldalát. A teljesség igénye nélkül, nem szabad hengerezni a csontokat, a visszeret és a friss sebeket sem. Ha ezeket az aranyszabályokat betartjuk, nem kell félnünk hengerezés okozta kellemetlenségtől, balesettől.

Ha SMR-hengerről beszélünk, meg kell említeni az egyre népszerűbb masszázspisztolyokat is. Miben mások ezek az eszközök?

A pisztoly pontszerűen dolgozik magas frekvencián, tehát ütések sűrű egymásutániságával kvázi rezgést fejt ki az adott területen. A hengerezés ezzel szemben lassú nyomást fejt ki a testen. Valamint jóval drágább egy masszázspisztoly, mint egy henger. Azt nem lehet kijelenteni, hogy az egyik eszköz jobb, mint a másik, mert más ingert adnak, és kétségkívül igaz, hogy minél több inger éri a testet, annál jobb. Magam is látom, hogy a közösségi médiában népszerű a masszázspisztoly, de sajnos az Instagramon terjedő posztok nem beszélnek az alapokról, márpedig azok ismerete nélkül nem javaslom a masszázspisztoly alkalmazását.

Ha mégis a pisztolyt választjuk, fontos, hogy jó legyen a motorikája, gyengébb ütést adjon a csuklónak és a masszírozott területre nagyobbat.

Ez fokozza a hatékonyságot, egyúttal kíméli a csuklót. Otthonra, indulócsomagnak egy közepes keménységű hengert és egy kislabdát ajánlok beszerezni. Pénztárcakímélőbb, csendesebb és az összes testrész fellazítható ezzel a két eszközzel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve
Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.