Táplálékallergia vagy -intolerancia esetén elengedhetetlen a tudatos vásárlás

Különböző alternatívákkal könnyedén biztosíthatjuk a szükséges tápanyagokat, és kiegyensúlyozott marad a táplálkozásunk.

Táplálékallergia vagy -intolerancia esetén bizonyos – az egészséges, vegyes táplálkozás jegyében egyébként ajánlott – nyersanyagokat sajnos ki kell iktatni az étrendünkből. Jó hír, hogy most már a különböző alternatívákkal viszonylag könnyen lehet biztosítani a szükséges tápanyagokat, így táplálkozásunk kiegyensúlyozott maradhat. Verseny- és szabadidősportolóként, megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet esetén különösen fontos, hogy kialakítsuk a helyes táplálkozási szokásokat.

Folyadékpótlást tekintve a víz, az ásványvíz és az izotóniás italok nagy valószínűséggel vagy szinte biztosan maradhatnak – ez nagyban függ az egyéni jellemzőktől.

Cöliákia, vagyis lisztérzékenység esetén gluténmentes pékáruból készült szendvicsekkel, gluténmentes gabonából készült köretekkel, ételekkel lehet a lassan felszívódó szénhidrátok bevitelének egy részét biztosítani.

Ilyen esetben előtérbe kerülhet például a hajdina, amelynek magasabb rosttartalma a bél motilitását is segíti fenntartani. A gyorsabb energiapótláshoz a gluténmentes müzliszelet és keksz is remek opció lehet. Amíg tejfehérje-allergia esetén csupán a növényi italok, illetve más növényi eredetű, a tejtermék pótlására alkalmas termékek jöhetnek szóba, addig a laktózintoleranciával diagnosztizáltak laktózmentes tejet és tejtermékeket, illetve ezek felhasználásával készült ételeket és süteményeket is fogyaszthatnak.

A különböző táplálékallergiák és -intoleranciák esetén közös nevező, hogy meghatározott nyersanyagok, élelmiszerek és az ezek felhasználásával készült ételek egyáltalán nem, vagy csak kitapasztalt mennyiségben, illetve formában iktathatók be az étrendbe. Ezáltal a kiváltható tünetek, a későbbi szövődmények elkerülhetők, az életminőség javul. Sporttáplálkozás során kizárólag akkor javasolt bizonyos nyersanyagokat, adott esetben nyersanyagcsoportot kizárni táplálkozásunkból, ha a tünetek mögött lévő betegsége(ke)t már diagnosztizálták. Ebben az esetben kulcsfontosságú a dietetikus véleményét, tanácsait kikérni, aki szaktudásával, a dietoterápia alappilléreit jól ismerve, a sport miatti energia- és tápanyagszükségletet és az individualitást figyelembe véve tud étrendünk kialakításában segíteni.

A tudatos vásárlás elengedhetetlen, különösen abban az esetben, ha egy új, számunkra még nem ismert terméket szeretnénk hazavinni a bolt polcáról. A jogszabályi háttérnek megfelelően ugyan kötelező a 14 féle allergént jól látható módon feltűntetni a termék címkéjén, ám még így sem lehet egy termék száz százalékban allergénmentes. Amennyiben a „nyomokban tartalmazhat” és a „…-t is felhasznált üzemben készült” feliratokkal találkozunk, úgy sajnos a termék keresztszennyeződése esélyes, csak a jelöléssel (például áthúzott búzakalász vagy tejespohár) ellátott termékek fogyaszthatók biztonságosan.

csirkemell, saláta

Fontos hangsúlyozni, hogy a manapság olyan népszerű „mindenmentes” termékek, ételek tehát egyáltalán nem segítik elő a jobb sportteljesítményt. Releváns helyük az étrendben kizárólag valódi szükség, így táplálékallergia vagy -intolerancia esetén van.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!
A mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az idei Vivicittán
Újabb ismeretlen távra készül, kíváncsi, hogy milyen teljesítményt nyújt
Super Mariót és gondolát is rajzolt már a profi japán GPS-futó

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.