Tehetünk azért, hogy könnyebbé váljanak mindennapi feladataink

Zámbó Ádám 23 éven át karatézott, most személyi edzőként segít abban, mire figyeljünk.

A 32 esztendős trénernél a fegyelem és a figyelem alapkövetelmény, de a mindennapi edzéseknél mégis a funkcionalitást tartja a legfontosabbnak. Lássuk, a Life1 Fitness személyi edzője miért gondolja így, és miként osztotta három részre az alap-működőképességet.

MOBILITÁS

Ez az egyik legalapvetőbb – mondta a személyi edző. – Sok embernél nincs meg a mindennapi élethez szükséges mobilitás, nem tud rendesen lehajolni bekötni a cipőfűzőjét, ha egy gyereket kell megemelnünk, rosszul guggolunk le, a legfőbb gondot mégis az ülőmunka okozza. Sokan naponta órákat töltenek a monitor előtt, a fiatalok videójátékokkal játszanak, ám legalább ilyen rossz az autóvezetéssel töltött idő, ám a konstans állómunka is rossz hatással van ránk.

A boka, a térd, a csípő, a gerincoszlop és a váll mind érintettek ilyenkor. A helytelen testtartás, a lefelé hajló nyak, az előreesett vállak miatt fájhatnak az ízületeink, egyes izmaink megrövidülnek, mások megnyúlnak és elgyengülnek. Képzeljük el, vajon melyik izom képes jobb munkát elvégezni? A jó vérellátású és rugalmas izom, vagy pedig a rosszabb vérellátású és rugalmatlan? Naná, hogy az első!

ERŐ-ÁLLÓKÉPESSÉG

Az izomzat állóképessége is fejlesztendő terület. Ha csak a mobiltelefonunkat tartjuk a kezünkben, egy kevésbé edzett embernek akár öt perc után is elfáradhat a karja. Sokszor látom az edzőteremben, hogy a fiatalok az Instagramon, TikTokon látott videókat utánozzák, pedig nem kizárt, hogy az ott látott gyakorlat egyáltalán nem helyes, sőt egyenesen sérülésveszélyes.

A legelső az alapgyakorlatok szabályos végrehajtása lenne, vagy ha már súlyzókkal dolgozunk, akkor kisebb súllyal, magas ismétlésszámmal (12-15 ismétlés/szett) végezzük eleinte ezeket, így felkészíthetjük a testünket a növekvő terhelésre. Ilyen alapgyakorlat a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a guggolás, plankelés, de ezeket nagyon sokáig lehetne még sorolni…

De az edzés megkezdésekor a korrekt bemelegítés mindennek az alapja!

A hengerezés könnyen megtanulható, legalább öt percet mindenképpen érdemes először erre szánni, majd nyolc-tíz perces átmozgatás következzen. Így elkerülhető az izmok és az ízületek túlterhelése. A legtöbben úgy mennek le az edzőterembe, hogy az átöltözést követően máris mennek a nagy súlyokhoz. Csakhogy a megfelelő bemelegítéssel növeljük az izmaink vérellátását, illetve „beolajozzuk” az ízületeinket, a két csont kapcsolódásánál ízületi folyadék termelődik, ami csökkenti a porckopás veszélyét, és sokkal hatékonyabban tudunk edzeni.

ALAP-ÁLLÓKÉPESSÉG

Az alap-állóképességnél elengedhetetlennek tartom, hogy a kliensem fel tudjon menni lihegés nélkül a lépcsőn, vagy ha lerobban a busz, anélkül le tudjon sétálni néhány kilométert, hogy jelentősen elfáradna. Tudom, ez viccesen hangzik, ám sajnos sok embernél már ez is gondot okoz. Örök kérdés, hogy kardióedzéssel, vagy hosszan tartó erősítő edzéssel érjük-e el a megfelelő alap-állóképességet.

A lényeg azonban a pulzuskontroll!

Akár kardió, akár erősítő edzésről van szó, az alap-állóképesség mindkettővel fejleszthető, amennyiben a megfelelő pulzustartományban kellő időt eltöltünk. Ha felállunk a futópadra, ne egyből rohanással kezdjük, fokozatosan érjük el a megfelelő pulzustartományt, és ez igaz az erősítő edzések előtti bemelegítésre is. Így a szívnek is van ideje adaptálódni a megnövekedett igénybevételhez. Minden embernek más az adott cél elérése érdekében alkalmazandó pulzustartománya, okosórával, pulzusmérő órával ez azonban jól mérhető.

A közös munka kezdetekor egy mérőműszer segítségével és hét alapvető gyakorlattal felmérem a kliens fizikai állapotát, beszélgetek vele, megtudom, mi a motivációja, mit szeretne elérni. Ha egy burkoló jön hozzám, nem ugyanúgy kell őt edzeni, mint a tervezőmérnököt vagy egy pörgős napirend szerint élő egyéni vállalkozót, de van profi pókerjátékosom is, neki teljesen más a bioritmusa.

Ha fáradtak vagy fizikailag felkészületlenek vagyunk, koncentrálni sem tudunk megfelelően hosszú ideig. A mai modern kori ember viszont egész nap kénytelen a fejét használni, ezért nagyon fontos az alap-állóképesség is…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.