Újévi fogadalmak – fenntarthatóak-e, vagy sem?!

Hogyan éljük túl a kezdeti lendület utáni fásultságot? Miért fogynak el az emberek február végére az edzőtermekből? Csatos Mónika személyi edző ad tippeket, miként lehet túltenni magunkat a nehéz időszakon.

Pedig olyan jól indult az év… Tele voltam energiával, motivált, tettre kész voltam, tele tervekkel. De most valahogy elfogyott a lendület. Ismerős az érzés?!

Az esztendő elején sokan kezdenek bele életmódváltásba, megtelnek az edzőtermek, zsúfoltak a futópadok, hogy a csoportos órák megduplázott létszámairól ne is beszéljünk. De a lendület bizony sokaknál hamar elapad, feladják, mondván, nem látják a változást. Január és február köztudottan a legtelítettebb hónap a konditermekben, az öltözőben alig lehet üres szekrényt találni, az idő előrehaladtával azonban szépen lassan sokan lemorzsolódnak. Hogy történhet ez?!

Egyik ok, hogy túlzott lendülettel és türelmetlenül kezdünk bele a mozgásba. Emiatt nyomban túlterheljük a testünket, izmainkat, ami vagy hirtelen fáradtsághoz, vagy sérüléshez vezet. Nagyon fontos a fokozatosság elve, és az sem árt, ha nem csupán kardióedzésekkel vágunk neki az új életstílusnak, hiszen az gyakran monotonná válik, és az ember hajlamos belefáradni az edzésekbe. Ezekkel együtt mindenféle divatdiéta rabjai leszünk egy darabig, ám tudni kell, ezek többsége nem tartható fenn sokáig.

Csatos Mónika személyi edző összeszedett néhány tippet az év elejére, hogyan, miként érdemes nekivágni az életmódváltásnak.

– Állítsunk fel reális célokat. Ne az lebegjen a szemünk előtt, hogy a második hét végére már biztosan fogyunk nyolc kilót, vagy akkora lesz a bicepszünk, hogy nem jön rá a póló. Mindig apró célokat tűzzünk ki magunk elé, olyanokat, amelyek meg is valósíthatóak. Ha elértük őket, jöhet az újabb!

– Fokozatosság elve. Ne azonnal a legnagyobb súlyt kapjuk le a tartóról. Egyáltalán nem szégyen, ha valaki kisebb súlyokat képes csak emelgetni, sőt. Igenis bátran vegyük le a kisebb nehezékeket, ne érdekeljen, hogy vajon ki mit gondol rólunk. Fontos, hogy a futópadon se azonnal hatvan perc loholással kezdjünk, hetente emeljük a penzumot.

– Legyen jól összerakott edzésterved. Sokan nem szeretik személyi edző segítségét kérni, pedig ha máskor nem, a kezdő lépéseknél fontos lehet a szerepe. Miből mennyit csináljak? Mekkora terheléssel teszek jót az izmaimnak, testemnek? Mire érdemes odafigyelni egy-egy gyakorlatnál?

– Legyünk kitartóak és türelmesek, és ne vonjunk meg magunktól rögtön mindent. Ha eddig naponta egy tábla csokit ettünk meg, érdemes fokozatosan visszavenni belőle és néhány hét alatt elhagyni teljesen. A pihenésről sem szabad megfeledkezni, a regeneráció hiánya könnyen sérüléshez vezet.

Rámehet a mentális egészségünkre, ha nem pihenünk eleget, ez pedig fásultsághoz, kiégéshez vezethet.

Ha a fent leírtakat betartjuk, és kitartóak vagyunk, néhány hónap alatt igenis jelentős eredményt lehet elérni. Szóval, aki a nyári bikiniszezonra gyúr, ezekben a hetekben nem szabad feladnia, legyen kitartó!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hallucinált és dekoncentrált volt, de teljesítette a rajt előtti célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb
Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.