Tíz tipp életmódváltóknak

Mivel a tízmillió futball- és fitneszszakértő országa vagyunk, azért nem árt átgondolni, hogy az életmódváltásnak valójában hogyan fogjon neki az ember. Tippek tíz pontban!

Ha valaki elhatározza, hogy változtat az életmódján, s elkezd a neten barangolni, rengeteg információra bukkan, de egészen biztos, hogy pár percen belül az előbb olvasottak szöges ellentétére is talál bizonyítékot. Tíz pontban foglaltam össze, én hogyan kezdeném, ha most állnék neki.

1. Őszintén bevallanám magamnak, mi az életem legnagyobb gondja, mi az, amin a leginkább szeretnék változtatni. Nem halogatnám a „beszélgetést” önmagammal, sőt, akár papírra is vetném, hogy mi az, ami tarthatatlan az életemben. Ha több ilyen terület van, akkor fontossági sorrendet állítanák fel. Túl sok feladatot egyszerre nem határoznék meg, vagy ha igen, akkor sem várnám el magamtól, hogy mindnek egyből essek neki. A közeljövőre vonatkozóan két-három feladatban maximalizálnám a megoldandó gondokat, a távolabbi jövőre több ilyen területet is meg lehet határozni – akár ötöt, tízet, de szigorúan betartva az időre vonatkozó reális elképzeléseket.

2. Nagyon fontos, hogy a közeljövő céljai legyenek reálisak. Aki egyáltalán nem sportol, de futni akar, az ne maratoni távban határozza meg a célját, az adott állapotának megfelelő terveket szőjön. Ha ez nem megy egyedül, forduljon szakemberhez, aki segít az állapotfelmérésben, és segít a célokat is a realitásokhoz igazítani. Öt-tíz-tizenöt kilométert futni is nagyszerű teljesítmény – ha már a futásnál maradunk –, a fokozatosság elve nemcsak azért követendő, mert szakmailag ez az egyetlen elfogadható út, hanem azért is, mert a motiváció a részsikerek elérésével tartható fenn.

3. Ha már megvan, mit akarok és azt is tudom, hogy ezt milyen módon tudom elérni, akkor a lehetőségét teremteném meg az életmódváltásnak. Ha a munkahelyemen kellene lehetőségeket kiharcolnom magamnak, akkor megtenném. Ha sporteszközök beszerzésére lenne szükség, nekidurálnám magam. Ha a családdal kellene elfogadtatnom az életmódváltás szükségességét, akkor beszélnék velük.

4. A legtöbb életmódváltás az időhiányon, illetve az idő rossz beosztásán csúszik el. Napi, heti és havi tervet készítenék, amelyhez aztán szigorúan tartanám magam. Ebben az esetben is reális feladatokat tűznék ki magam elé, olyanokat, amelyeket hosszú távon is tudnék tartani. Aki nem bír hajnalban kelni, ne tervezzen hajnali öt órakor kezdődő futásokat, aki este képtelen ébren maradni, az ne este tízkor menjen le a konditerembe. Nem arra van szükség, hogy az ember fenekestül felforgassa az életét, hanem arra, hogy hosszú távon tartható életritmust alakítson ki magának.

5. Talán mindennél fontosabb – és talán előbbre is vehettem volna – a számunkra megfelelő sportág megtalálását. Feltétlenül olyan sportágba kell belefogni, amelyet örömmel csinál az ember. Utálkozva életmódot váltani, elmélyülni benne, megszeretni, és az élet kikerülhetetlen részeként tekinteni rá lehetetlen.

6. Az étrend kialakítása legalább olyan fontos, mint az ideális sportág megtalálása. Ha nem birkóznék meg egyedül, itt is segítséget kérnék, talán az étkezés az, amellyel kapcsolatban a legnagyobb ostobaságokat lehet találni az interneten. Ráadásul az optimális étrend kialakítása nagyon személyfüggő, nem biztos, hogy ami jó az egyiknek, beválik a másiknak is.

7. Aki elkezd sportolni és egy újfajta életvitellel ismerkedik, óhatatlan, hogy az új barátokra is szert tesz – és ezt gyakran nem értik meg a régiek. Ez természetes. Mint ahogy az is, hogy a családban feltétlenül keresni kell a partnert. Ellenszélben életmódot váltani nehéz.

8. Sok életmódváltó abba a hibába esik, hogy mindent azonnal akar megoldani, aztán két hét után úgy elfárad, hogy felhagy az egésszel. A türelmen kívül a pihenés fontosságát is meg kell tanulni. Az életmódváltás és az amatőr sport nem hajsza, hanem a harmóniára való törekvés része. Pihenni életmódváltás közben is kell!

9. Az előző pontokról kicsit konkrétan: heti három edzésre feltétlenül szükség van, az étkezés során a cukros, fehér lisztes, tartósított élelmiszerek kerülendők, ha folyadékpótlásról beszélünk, akkor leginkább a víz ivásáról beszélünk. Időt leginkább a tömegkommunikációs eszközök mérsékelt használatával lehet nyerni, vagyis nem kell annyit tévézni és „kütyüzni„. A lehetséges munkahelyi és családi viták során muszáj szert tenni egy kis érdekérvényesítő képességre, aki életmódot vált, az életszemléletet is vált.

10. A fejlődés újratervezést igényel, a megtorpanás változtatást, a visszafejlődés drasztikusabb lépéseket. Egyiktől sem félnék, mert mindegyik a javamat szolgálná.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!
A mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az idei Vivicittán
Újabb ismeretlen távra készül, kíváncsi, hogy milyen teljesítményt nyújt
Super Mariót és gondolát is rajzolt már a profi japán GPS-futó

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.