Adrenalinfröccs: segítség a gyógyulásban

A különböző extrém sportokról először a veszély juthat az eszünkbe, ám a falmászás vagy a szélcsatorna-szimulátor nemcsak szabadidős élmény, hanem a lelki gyógyulás eszköze is lehet.

Az úgynevezett élménykereső személyiségtípusnak több ingerre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát: az ilyen emberek az élet minden területén keresik a kihívásokat és a kalandokat. Sokan éppen ebből kifolyólag választják az extrém sportokat: akik állandó élményekre és izgalmakra vágynak, a kötélugrásban vagy éppen a sziklamászásban élik ki magukat.

Az extrém sportok űzésének több szempontból is megvan a kockázata, a sérülésveszély mellett könnyen rabjukká válhatunk, így a szabadidős hobbi függőséggé is válhat. A bázis- vagy az ejtőernyős ugrás közben a megnövekedett adrenalinszint hihetetlen eufóriát vált ki az emberben.

Csakhogy a szervezet egy idő után könnyen hozzászokik a magas adrenalinszinthez, és legközelebb ugyanaz a tevékenység már nem hozza meg a remélt boldogságérzetet.

Ez a jelenség a pszichológiai kutatások egyik legfontosabb felismerése, ugyanakkor az extrém sportolók függősége ma már számos terápiás módszerrel kezelhető. Kevesen gondolnánk azonban, hogy az extrém sportok gyógyírt is jelenthetnek a lelki eredetű betegségekre: a szorongásra, a stresszre vagy a depresszióra. A témával foglalkozó pszichológusok egyre inkább kezdik felismerni, hogy az extrém sportok hatására jelentkező „adrenalinfröccs” oldja a szorongást és a félelemérzetet, hosszú távon pedig nagy mértékben csökkenti az alacsony önértékelést, és növeli az önbizalmat.

Erre alapozva mind több szakemberben vetődik fel a kérdés: miért ne lehetne az extrém sportokat akár terápiás céllal is használni?

Az egyesült államokbeli Bellevue-ben élő terapeuta, dr. Brandon Stogsdill volt azon szakemberek egyike, aki először kezdte alkalmazni az addig csak szabadidős tevékenységre használt szélcsatorna-szimulátort a szorongásban, depresszióban és érzelmi zavarban szenvedő gyerekek kezelésében: az alulról felfelé nagyon erősen áramló levegő a föld felett lebegteti a sátorban tartózkodó személyt, ezzel ugyanazt az euforikus élményt nyújtja, mint az ejtőernyős ugráskor átélt szabadesés. A szakember a módszer alkalmazását követően azt tapasztalta, csökkentek a szorongással és depresszióval járó kellemetlen tünetek, nőtt a gyerekek önbizalma, egyre jobban tudtak uralkodni érzelmeiken.

Így működik a szélcsatorna:

Az extrém sportokat már jó néhány helyen használják a lelki eredetű megbetegedések terápiájában. Ahogyan dr. Katharina Luttenberger, a németországi erlangeni egyetem terapeutája fogalmazott: „Falmászás közben az ember minden erejével arra törekszik, hogy ne essen le, csak az itt és most számít, minden más másodlagos. Ez az élmény megtanít erősen koncentrálni és intenzíven átélni a jelent, többek között ezért is lehet jól használni terápiás kezelésekben.”

A kezelésben részt vevők nyolc hét után azt tapasztalták, hogy a rendszeres falmászást követően sokkal jobban érzik magukat, szorongásos tüneteik enyhébbek, mint korábban.

Jóllehet Magyarországon az extrém sportokat még nem alkalmazzák a különböző terápiás kezelésekben, a hazai szakemberek is úgy vélik, a módszernek igenis van létjogosultsága.

„A kognitív terápiákban látok elsősorban alkalmazási lehetőséget. Ennek lényege, hogy a téves gondolkodási sémákat megváltoztassuk: ha például valakinek önbizalomhiánya van, egy extrém sport kipróbálását követően könnyen megeshet, másképpen kezdi látni magát, hiszen bizonyítani tudta magának az ellenkezőjét” – válaszolt felvetésünkre dr. Menczel Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Három esőnappal és féláras atlétikai vb-belépőkkel vár az idei Balaton-átevezés
Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Ibra a futballtól elbúcsúzott, de a tékvandó és a kidolgozott felsőtest marad
Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.