A kütyümánia összekötése a sporttal: a tanulásban is segíthet a falmászás

A tanévkezdéssel egyre több szülő fejében fordul meg a kérdés: mit sportoljon a gyermeke iskola mellett? A megfelelő sportág kiválasztása nem is olyan egyszerű.

A legfontosabb szempont a választásban általában az, hogy elérhető helyen legyen, ne legyen drága, legyen hatékony, élvezzék a gyerekek, de ne terhelje le őket túlságosan. Talán első körben nem sok szülő gondol a falmászásra, pedig ennek a sportágnak számos előnye van a többivel szemben, mindamellett, hogy sikerélményt ad és még fejleszt is.

„A falmászás nem véletlenül lett mára nemcsak népszerű, de olimpiai sportág is, hiszen kiemelkedően fejleszti a gyerekek különböző képességeit, koordinációját

– magyarázta Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa. – A figyelemzavarral, ADHD-val küzdő vagy éppen túlmozgásos gyerekeknek is nagy segítség lehet, persze azokat is leköti, akiknek nincsen ilyen problémájuk, emellett pedig remek közösségnek lehetnek tagjai. A terápiás falmászás kiválóan fejleszti a gyerekek koncentrációját, egyensúlyérzékét, javítja a mozgáskoordinációját. Ahhoz, hogy elérjék a céljukat a falon, meg kell tanulniuk leállítani az esetleges túlmozgásaikat, és a szétszórt figyelmüket összpontosítani. A mászás során megismerik a saját korlátaikat, erősségeiket. Ez a mozgásforma a gyakran szorongó diákokat is szépen megnyitja. A falon nincs versenyhelyzet, ehelyett egymást segítő feladatok vannak, és van olyan cél, amit a gyerekeknek együtt kell elérniük. A terápiás mászás a szociális készségeket is fejleszti.”

A tanulási problémákkal és egyéb, figyelemzavarral kapcsolatos – egyre gyakoribb – tünetek mellett a falmászás a gyerekek tartásán is rengeteget segít. A gyógytornász szerint a falmászás sok esetben még a gyógytornát is kiegészítheti.

„A falmászás a kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatásán kívül rendkívül hatékony a mozgásszervi elváltozások – gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuermann-betegség és egyéb tartási rendellenességek – kezelésében, többnyire kiegészítő mozgásformaként” – fejtette ki Csizovszki Orsolya gyógytornász.

A BAB Budapest leggyerekcentrikusabb mászóterme: az edzők rendkívül kreatív módokon, külön teremben játékos formában fárasztják le a kicsiket és a nagyobbakat. Aki hobbinál többre vágyik, azt egészen a versenyzésig kísérik a diplomás edzők. A gyerekek ráadásul minden edzés után sikerélménnyel térhetnek haza, hiszen az útvonalak és a fogások is az ő szintjükhöz vannak igazítva, ez pedig szintén pozitívan hat az iskolai teljesítményükre.

„Nem véletlenül vagyunk akadémia, hiszen a nagy szakmai tudás mellett mindent elkövetünk a gyerekek szakszerű fejlesztéséért és edzéséért – folytatta Bankó Zsolt. – A gyerekek egyedül csak nálunk tervezhetnek maguk útvonalakat, amit meg is építenek, vagy tabletjük, telefonjuk segítségével a falon levő fogásokból utakat jelölnek ki, és egymást is értékelve bátorítják vagy adnak kihívást egymásnak.

Így ötvözzük a kütyümániát a sporttal.”

A falmászás a szülők pénztárcáját is kíméli, hiszen nem tartozik a drága sportok közé: minimális befektetéssel (egy pár cipő) már heti 1-3 alkalommal járhat a gyermek mászóedzésekre, aminek a költsége 1000 Ft óránként a gyermek napijegyén felül, ami 1900 Ft. A BAB-ban most ráadásul egész osztályok mászhatnak ingyen.

„Egy pályázatnak köszönhetően most iskolai osztályoknak is lehetőséget tudunk biztosítani az ingyenes mászásra. Összesen 1100 gyereket tud az akadémia ilyen módon támogatni, mert hiszünk abban, hogy a falmászás szeretete rengeteg iskolásnak segít a sport, a mozgás mellett a különböző problémák leküzdésében is” – tette hozzá Bankó Zsolt.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.