Bringásrekordra tör a francia kalandor

Sivatagban vagy egy jégmezőn vagy épp az óceán hullámai között is otthon érzi magát a francia kalandor Charles Hedrich, aki az elmúlt 20 évben számtalan merész vállalkozásba fogott.

Nem túlzás azt mondani, hogy filmbe illő Charles Hedrich története, akinek sportolói karrierje 45 évesen kezdődött. Előtte a francia haditengerészetnél szolgált, majd sikeres vállalkozást vezetett, amellyel nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is jelen volt. Ezt hagyta ott azért, hogy egyre extrémebb körülmények között próbálja ki magát, kitartását és bátorságát. 2003-ban a Dakar rali volt az első nagy próbatétele: a motorosok között indulva teljesítette a távot, és végzett az előkelő hatodik helyen a 400 köbcentisek mezőnyében úgy, hogy előtte 10 hónappal szerezte meg a jogosítványát.

Ekkor vitorlás hajóra váltott, és még ugyanebben az évben megkerülte a brit szigeteket. Benevezett a következő évi Vendée Globe-ra is, de vitái akadtak hajója tulajdonosával, így feladni kényszerült a versenyt, ennek ellenére versenyen kívül teljesítette a távot. Két évvel később már a hegyek között találjuk: a tibeti úton jutott fel 2006-ban a Mount Everest csúcsára. Aztán újra tengerre szállt, és felállította az Atlanti-óceán átevezésének rekordját: Dakartól az Amazonas torkolatáig 36 nap és 6 óra alatt jutott el. Emellett további evezősrekordokat is tart: elsőként kelt át speciális evezős hajójával az Észak-nyugati átjárón (útvonal a Jeges-tengeren a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán között) 2013–2014-ben. Előtte évben pedig oda-vissza szelte át evezős hajóján az Atlanti-óceánt Saint Pierre és Miquelon, valamint Martinique között 154 nap alatt – mondanunk sem kell, hogy ezt is elsőként.

2016-ban a Tour de France-t is teljesítette! Persze nem a hírneves kerékpáros-körversenyt (bár ez is egyedülálló teljesítmény lenne), hanem körbeevezte Franciaország folyóit, amit élete egyik legcsodásabb élményének nevezett. Bár Hedrich későn vágott bele az alább sorolt kihívásokba, azért elég sok extrém is akad közöttük…

Például 2015-ben minden külső segítség nélkül, mindössze egy 150 kg-os kis szekeret maga után húzva kelt át az 1300 km-es Atacama-sivatagon – 32 nap alatt, 57 évesen!

Korábban sem kímélte magát: 2011-ben több ultrafutó- és triatlonversenyen is részt vett, de a Párizsi maratonin is számtalanszor futott már. Felsorolhatnánk még számtalan kalandját, a hosszú síelésektől kezdve a hegymászó expedíciókig, a sarkköri sétáktól a földkerülő vitorlázásáig. Legutóbb egy napelemmel működő autóval kelt át az ausztráliai Simpson-sivatagon. Megsüvegelendő teljesítmények, ám mélyen a zsebébe is kellett nyúlnia.

„Nagyjából négymillió eurót fektettem ezekbe az expedíciókba. Hat-hét év után kezdett felfigyelni rám a média, és kezdtek jönni a szponzorok is” – mondta egy korábbi interjúban kalandjai finanszírozásáról. Hiába az általa tartott sok-sok rekord, továbbra is számtalan terve van Charles Hedrich-nek. Az ősszel a nyolcadik legmagasabb csúcsról, a Manaszluról szeretne lesíelni, emellett a nyáron egy kerékpárosrekordot is meg szeretne dönteni: egy óra alatt szeretne minél nagyobb távot megtenni bringával (a jelenlegi rekord ebben az életkori kategóriában 44.228 km).

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyatámadást és villámlást is túlélt az immár kétszeres Spartathlon-győztes
Képeslapról tervezte a csúcshódítást, végül napokig küzdött az életéért a sziklafalban
Spartathlon: feladás a furgon miatt, pluszkilométerek, 14 magyar teljesítő
Kettős siker, afrikai csata, múmiafutás: tíz érdekesség a Londoni maratoniról
Szabó Zsófiának kudarc volt ez az év, abbahagyhatja a bringázást

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.