Magyar ötlet segíti a sportmászást

A mászótermek üzemeltetői és a sportolók előtt is új lehetőségeket nyit az a platform, amely az adatok elemzésével képes optimalizálni a mászóterem működését, segíti a kezdő sportolókat, támogatja a haladók teljesítményének javítását.

A falmászás, azaz hivatalos nevén sportmászás Tokióban debütált, mint új olimpiai sportág, ami népszerűségének növekedését és a kapcsolódó infrastruktúra bővülését eredményezheti Magyarországon is.

„A sportág fejlődése előtt hazai és nemzetközi szinten is jelentős fejlődési lehetőség nyílt meg az olimpiai besorolással. A Clift Climbing rendszer ezt a fejlődési lehetőséget kívánja elősegíteni az IoT alkalmazás bevezetésével, ami egyszerre kínál megoldást a tulajdonosok, üzemeltetők, építők, tervezők és disztribútorok, valamint a sportolók számára is” – mondja ifj. Kókai András, a Clift Climbing társalapítója.

A szenzoroknak köszönhetően a rendszer monitorozza, rögzíti és tárolja a falak és a mászások adatait, valamint pontos képet ad a terem kihasználtságáról, az egyes mászóutak népszerűségéről, a mászók egyéni teljesítményéről és fejlődéséről. Az adatok elemzésével a platform képes hozzájárulni a terem működésének optimalizálásához, ezáltal az üzemeltetési költségek csökkentéséhez. Az ingyenesen letölthető iOS és Android alkalmazásokon keresztül a felhőben tárolt és kiértékelt adatok bárhol, bármikor elérhetők. A regisztrált felhasználók a falon elhelyezett konzol segítségével egyszerűen választhatnak tudásszintjüknek megfelelő utat és játékot, a falmesterek pedig könnyen és gyorsan új utakat hozhatnak létre. Az utak megjelenítését a fogások csavarján elhelyezett led segíti, a beépített szenzorok pedig azonnali visszajelzést adnak a fogás helyességéről.

Az Antenna Hungária az AHa! Brainstore Startup Program 3.0 kampány keretében több mint száz jelentkező közül öt startupot, köztük a mászást segítő fejlesztést választotta ki.

„A Clift Climbing egyedi megoldása illeszkedik az Antenna Hungária IoT megoldásainak sorába, hiszen újszerű megközelítést képviselő magyar ötleten alapul, továbbá jelentős pénzügyi potenciállal rendelkezik. Döntésünkben fontos szempontot képviselt, hogy a Clift Climbing érdemben járulhat hozzá az egészséges életmód, a sport támogatásához, amely kiemelt fontosságú közügy” – fogalmazott Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.