Vályi Gergő sportmászó Balassagyarmatról heti négyszer jár edzeni a fővárosba

A mindössze 17 esztendős sportolónak reális lehet az olimpiai kvóta, pláne, ha továbbra is elkötelezett és tudatos marad.

A sportmászó Vályi Gergő 2019 októberében érte el pályafutása talán legnagyobb nemzetközi sikerét, amikor az oroszországi Voronyezsben megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot nehézségi versenyszámban, ami után hazánkban is többen ismerték meg a nevét.

A tizenhét éves sportoló azóta is szép eredményeket ér el, fokozatosan lépked előre. Bár még fiatal, már több mint egy évtizede űzi ezt a sportágat, és már az olimpiai kijutás is reális cél lehet.

„Hatévesen kezdtem mászni Balassagyarmaton, ahol a művelődési központban van egy mászófal. Azt próbáltam ki először, és az első egy-két évben heti egyszer mentem, majd nyolcévesen váltottam, amikor Budapestre kezdtem járni edzésre” – mondta a Csupasportnak Vályi Gerő, azaz Gege, aki a Gyarmattól öt kilométerre fekvő Szügy községben él szüleivel, akik mindenben támogatják, sokszor ők viszik edzésre a fővárosba.

Ott Kandrács Ildikónál kezdett el mászni, aki ma a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség elnöke, és aki két év után mondta Gergőnek, hogy olyan szintre ért, amely után ő már nem tud többet segíteni. A sportoló ezután került Czégel Dávidhoz, akinél jól haladt, tizenkét évesen már 8a nehézségű utat mászott a Big Wall mászóteremben, és már ő is biztos volt abban, hogy később is ezzel szeretne foglalkozni.

„A Magyar Kupákon akkor kezdtem indulni, amikor Budapestre kerültem, a kétezertizenegyes volt az első, majd amikor az ifjúsági B-kategóriába kerültem, már jártam külföldre is versenyezni – folytatta Vályi, aki jelenleg hetente négyszer Budapesten edz, közben Balassagyarmatra, a Balassi Bálint Gimnáziumba jár. Eleinte izgulósabb voltam, emiatt az edzésekhez képest gyengébben teljesítettem, de egy idő után hozzászoktam, és mentálisan is megerősödtem.”

A 2019-es ifi Európa-bajnoki győzelem előtt már nem izgult, pedig mentálisan az épp egy nehezebb helyzet volt, végsőkig kiélezett küzdelem. A középdöntőben megvolt Gergő első nemzetközi topmászása, ami azt jelenti, hogy elérte az út legfelső fogását is, amire versenyeken általában csak egy-két mászó képes. Ez magabiztosságot adott neki, első helyen jutott be a fináléba, ahol viszont fordított sorrendben másztak, ő volt az utolsó. Előtte fő riválisa, a brit Toby Roberts indult, aki szintén „topolt”, így Gegének is ez kellett a győzelemhez – és sikerült is.

Vályi Gergő a falmászás mellett rendszeresen edz sziklán is, a legmagasabb szintű út, amit eddig megmászott, a 8c+ erősségű Zed is Dead volt a Kis-Gerecsében, ami az egyik legnehezebb sziklaút hazánkban.

Azóta már igyekszik a következő szintre lépni, jelenleg is van egy a 9a-projektje Ausztriában, legutóbb pedig Szlovéniában sikerült másznia két 8a+ nehézségű utat onsight, azaz elsőre, minden előzetes információ nélkül.

 

 

A nehézségi mászás mellett közel áll hozzá a kisebb sziklákon végzett, de nagyon technikás boulder is, de a kötél nélküli szabad mászást, a free solót nem szeretné kipróbálni, arról igen határozott véleménye van. A magashegyi mászás sosem vonzotta igazán, így néhány erdélyi barangoláson kívül nem is vett részt ilyenen.

A sportmászás viszont annál jobban foglalkoztatja, idén minél több versenyen szeretne részt venni a Cseh Kupában, és lesznek más rangos nemzetközi versenyek is, ifjúsági Európa-kupák, ifjúsági Európa-bajnokság és számos nyílt verseny Ausztriában, Franciaországban és Svájcban.

 

Fotó: Gravity Boulder/Vörös Tamás

 

„Nagyon szeretnék kijutni az olimpiára, amihez jól kell szerepelnem a kvalifikációs versenyeken. Nagy szerencse is kell, hogy két év múlva ott legyek Párizsban, de a kétezerhuszonnyolcas Los Angeles-i olimpia elérése sokkal reálisabb” – tette hozzá Vályi Gergő, akinek idénre azért van egy jóval kézzelfoghatóbb célja is: év végére szeretné megmászni Ausztriában a kiszemelt 9a+ nehézségű utat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.