A humorral vegyített otthoni edzések is lehetnek hatékonyak

Indult olimpián, volt személyi edző, könyvet írt a várandósság alatt végezhető tornáról, ma online népszerűsíti a sportot. Góg Anikó három évtizedes tapasztalattal buzdít másokat a mozgásra.

Világéletében sportolt. Fel sem vetődött, hogy más területen dolgozzon?

Soha! – válaszolta a Csupasport kérdésére Góg Anikó. – Kislányként fejembe vettem, hogy kijutok az olimpiára, húszéves voltam, amikor ez sikerült. A 2000-es olimpián harminckilencedik lettem triatlonban, és bár tudtam, hogy ebben nincs arany, nem vette el a kedvem a folytatástól. Fiatal felnőttként már személyi edzéssel foglalkoztam, eleinte egy-két órát tartottam, majd egyre többen kerestek, és évekig naponta öt-hat személyi edzést vezettem. Ennek hatására új ambícióim lettek, már nem a személyes sportsiker motivált, hanem a mozgás szeretetének továbbadása. Emellett folyamatosan képeztem magam a sportban, mindig az aktuális érdeklődési köröm szerint. Például amikor szülés előtt voltam, a várandósság alatt végezhető edzés érdekelt, amikor szülés után, akkor a szervezetem regenerációja, később erre építettem a saját módszeremet. Tehát nem, sosem akartam más területre evezni.

Bejárta az összes utat: élsport, edzőterem és most online. Miért kezdett virtuális edzéseket tartani?

Egy valamit tettem: alkalmazkodtam a járványhelyzet okozta bezártsághoz. Ha van jó hozadéka a Covidnak, akkor az, hogy sokaknak megváltozott a viszonyuk a mozgáshoz. Az emberek felismerték, hogy nem kizárólag a fitneszteremben teljesíthető a szükséges edzés, hanem otthon is, és videóra is lehet edzeni.

Az online edzéseit átjárja a könnyed humor, törlőrongyot és papírpoharat használ eszköznek. Mondja, ez valóban hatásos?

Nem az eszközökön múlik az edzettség, hanem a tényen, hogy mozgunk. A poharas példa nagyon jó, hiszen kívülről csak annyi látszik, hogy egy halom poharat pakolok egymás fölé és mellé, miközben tartom magam, vagyis ez egy plank gyakorlat, ami a játékos jelleg miatt sokkal könnyebbnek tűnik. Szinte észre sem vesszük, hogy eltelt két perc végig plankban. A humor fontos része annak, amit képviselek. „Krézi” videóim nem feltétlen a sportos témákat járják körbe, mégis előszeretettel csinálom, mert az emberek szeretik, én pedig azt akarom, hogy a mozgáshoz jókedv is párosuljon. Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy sokan előbb ismerték a vicces posztjaimat, és utána kezdtek el figyelni a sportvideókra. Hogy mennyire hatásos az online torna otthoni eszközökkel? Annyira, amilyen gyakran végezzük.

Sajnos sokakban él egy téves képzet arról, hogy csak edzőteremben lehet formálni a testet, holott nem kell hozzá más, mint a szabad, változatos mozgásélmény és rendszeres mozgás.

Ezzel azt mondja, hogy hagyjuk a konditermeket?

Természetesen a felszerelt edzőtermek is fontosak. Ott sokkal precízebben tudunk végezni egy gyakorlatsort, hiszen van mellettünk profi segítség. Ugyanakkor több időbe és pénzbe kerül, ezzel ellentétben az otthoni edzést akkor csináljuk, amikor csak akarjuk, és sokkal költséghatékonyabb. De tény, hogy otthon kevésbé tudjuk ellenőrizni a gyakorlatokat, és a figyelmünk is könnyen elterelődik a mozgásról, ha eszünkbe jut, hogy ki kell venni a mosást, meg kell öntözni a virágokat satöbbi. Mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai. Az arany középút az online edzés lehet, amikor egy profi tanácsai segítenek a torna sikerességének érdekében.

Végső soron pedig akkor lehetünk kitartóak a mozgásban, ha megtaláljuk azt a formáját, amelyikben jól érezzük magunkat, legyen szó konditeremről, a nappalinkról vagy a természetről.

Mit javasol a kismamáknak, akik önhöz hasonlóan szeretnék visszanyerni szülés előtti formájukat?

Második lányom születését követően kezdtem közzétenni, hogyan szerzem vissza kondíciómat. Ezt a folyamatot BISA-nak – Back In Shape Again – neveztem. De fontos, hogy én több évtizedes sportolói múlttal csináltam ezt. Ezért a fokozatosságot javaslom azoknak a nőknek, akik korábban nem sportoltak aktívan, de most szeretnének formába jönni. Mondjuk, amikor leviszik a kicsit sétálni, csináljanak néhány kitörést a babakocsi mellett, vagy mielőtt leülnek a padra, végezzenek néhány guggolást. Majd amikor a kicsi önállóbb lesz, érdemes folytatni az otthoni edzéssel és így tovább. A legfontosabb, hogy megszeressük a rendszeres sportot, hiszen gyerekeinkért saját egészségünkkel is felelünk. Ne áltassuk magunkat, kondiban kell lennünk, ha sokáig szeretnénk kísérni őket.

Mit jelent pontosan a BISA, milyen mozgásformákból áll?

Ebben az a legszebb, hogy bármit jelenthet. Nem szeretném letudni annyival, hogy saját súlyos edzés vagy dinamikus torna, mert akkor a kézi súlyos gyakorlatokat kidobhatnám a kukába. A BISA mindent jelent, ami sport, és jólesik, amiben van egy kis játék, mégis hatékony, ami megfogja az embereket, és megőrzi bennük a mozgás szeretetét. A BISA egyenlő Góg Anikóval. A BISA nem más, mint ahogy én gondolkodom a sportról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúros bemutatkozások a Mr. és a Ms. Olympián – képek, videók
Gyors „ujjműtét” verseny közben; hídról lógó bringás – februári esetek videón
Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez
A kinti mozgás sikerélmény, avagy három ok, amiért érdemes a természetben futni
Cseke Lilla legjei: applikációk, melyek színesebbé teszik a futást

Videók

Ha szeret falat vagy sziklát mászni, akkor ez az ön bakancslistás kihívása!
Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
A Csupasport ajánlata: hova menjen először, aki hegyet mászna?
Télen mászták meg a Szellemhegyet

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.