A legendás testépítő legyőzte Schwarzit és mesterdiplomát szerzett

A 81 éves Frank Zane-t sportága egyik legnagyobb legendájának tartják, nem is véletlenül.

Sokan minden idők egyik legjobb testépítőjének tartják Frank Zane-t, aki 1977 és 1979 között háromszor nyerte meg a Mr. Olympiát. A szakértők szerint ő a tökéletes izomzatú férfi tökéletes megtestesítője. Ahogy az egyik róla szóló cikkben írták, a fizikumát tekintve olyan, mint az autók között a Maserati Quattroporte.

Hogy mennyire kiemelkedő alakja a sportágnak, azt jól példázza, hogy ő az egyike annak a három embernek, aki testépítőversenyen legyőzte Arnold Schwarzeneggert.

A karrierje egy véletlennel indult, a félénk, csendes Zane tizennégy évesen az osztályterem kukájában talált egy testépítő magazint. Elkezdte lapozgatni, majd úgy döntött, kezébe veszi a súlyzókat, és kigyúrja magát. Ez egyébként azért is hasznos volt, mert finoman szólva sem a legjobb környéken nőtt fel. Az edzésnek köszönhetően tizenhét éves korára már 73 kg-ot nyomott a korábbi 59-hez képest.

Eleinte mindennap edzett, egyik nap a felsőtestét, majd következő nap a lábait. A felsőtestes edzése három és fél, a lábedzése másfél óráig tartott, és egészen addig ezt az utat követte, amíg 1968-ban megnyerte a Mr. Americát és a Mr. Universe-t. Utóbbi versenyen győzte le Schwarzeneggert. Ezek után Kaliforniába költözött, és már „csak” heti hatszor edzett, hármas bontásban.

Hétfőn és csütörtökön a mellizmát és a hátát, kedden és pénteken a lábát, szerdán és szombaton pedig a vállát és a karját. Mint mondta, rájött, hogy ahogy idősödik, úgy érdemes kevesebbet, de keményebben edzenie. 1978-ban aztán ismét edzésmódszert váltott, maradt a hármas bontásnál, első nap a bicepszét, a hátát és az alkarját, a másodikon a lábát, a harmadikon pedig a mellét, a vállát és a tricepszét edzette.

Utólag többször elmondta, hogy a nagy súlyoknak köszönhetően nagy izomtömegre tett szert, de ma már másképp csinálná, mert emiatt sokszor megsérült, és ennek káros hatásait a mai napig érzi. És hogy mit csinálna másképp?

„Kisebb súllyal és nagyobb ismétlésszámmal dolgoznék. Egyetlen gyakorlatot sem végeznék tíznél kisebb ismétlésszámmal” – idézte őt a simplyshredded.com.

Akár több Mr. Olympiát is nyerhetett volna, de az 1980-as verseny előtt megcsúszott és elesett otthon a medencéje partján, rengeteg vért vesztett, és életveszélyes állapotban került kórházba.

Bár több mint tíz kg izomtömeget vesztett, így is harmadik lett a Mr. Olympián, amelyet Schwarzenegger nyert meg. Sokak szerint nem teljesen megérdemelten, a mai napig ez az egyik leginkább vitatott Mr. Olympia-siker. Három évvel később aztán Frank Zane kerékpárbalesetet szenvedett, és súlyosan megsérült a válla, mégis negyedik lett a Mr. Olympián. Ez volt az utolsó nagy versenye. Mellesleg egyike azon kevés győztesnek, aki nem volt 200 font, azaz 91 kg, amikor győzött.

De a június 28-án a 81. életévét betöltő Zane nem csak az egykori tökéletes fizikuma és a sikerei miatt különleges alakja a sportágnak. A középiskola elvégzése után matematika-kémia szakos tanárként dolgozott, és a tanítással később sem hagyott fel, azután is oktatott, hogy legyőzte Schwarzeneggert 1968-ban. Később pedig pszichológiából diplomázott, előbb BA-, majd mesterfokozatot szerzett az egyetemen.

Nem csak Frank Zane győzte le Arnold Schwarzeneggert, az osztrák legenda maga is beszélt arról, kit tartott a legnagyobb ellenfelének.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.