Ámulatba ejtő női erőbajnokok

A valaha élt öt legerősebb hölgy között volt olyan, aki játszi könnyedséggel nyomta ki saját testsúlya többszörösét, egy másik pedig egymás után tizenötször emelt meg egy személyautót.

A hölgyek is képesek elképesztő fizikai teljesítményre. Bár az első női erőbajnok már a múlt század első felében megvillantotta izmait, a női súly- és erőemelés csak a 20. század második felében vált elismertté. Összeszedtük a valaha élt öt legerősebb nőt, aki elképesztő mutatványokkal és teljesítménnyel kápráztatta el rajongóit.

 

Abbye „Pudgy” Stockton (1917–2006)

A két világháború között mutatványosként kereste kenyerét, legalábbis erre utal az a feljegyzés, amely szerint férjével és egy barátjával végigjárta Los Angelest és környékét. A mindössze 157 centiméter magas, 52 kilogramm súlyú Stockton azzal ejtette ámulatba a közönséget, hogy másodperceken át képes volt feje fölött tartani férjét. Őt tekintik a női súlyemelés úttörőjének, aki a negyvenes évek derekán – amikor a súlyok emelgetését még kifejezetten a férfiak „belügyének” tartották – a Strength and Health magazin hasábjain avatta be a nőket a súlyzózás és a súlyemelés fortélyaiba. Abbye Stockton 2006-ban halt meg, 89 évesen.

 

Bev Francis (1955– )

Atlétaként kezdte sportpályafutását, Ausztrália színeiben versenyzett súlylökőként, diszkoszvetőként és gerelyhajítóként 1977 és 1982 között. Időközben átnyergelt az erőemelésre, amelyben világra szóló sikereket ért el, 1980 és 1985 között ötször volt erőemelő-világbajnok. Összesen több mint negyven világrekordot döntött meg, és karrierje során nem talált legyőzőre. Az első nő, aki fekve kinyomott 300 fontot, azaz 136 kilogrammot. Ami az egyéni legjobbjait illeti, guggolva 226 kilogrammot, padon 161 kilogrammot, elemelésben 227 kilogrammot teljesített. Bár 1986 és 1991 között hat Ms. Olympián is szerepelt, sohasem sikerült megnyernie. Jelenleg férjével él Long Islanden.

 

 

Csen Vej-ling (1982– )

A tajvani hölgy háromszoros olimpikon súlyemelésben. A 2008-as pekingi játékokon bronzérmet szerzett a 48 kilósok között, de miután 2016-ban újraellenőrizték a doppingmintákat, az első helyezett kínai Csen Hszie-hszia és a második török Sibel Özkan is megbukott – vagyis Csen Vej-ling olimpiai bajnoknak vallhatja magát. Erőemelőként a 2009-es világjátékokon guggolónyomásban és elemelésben is világcsúcsot ért el: a csupán 47 kilogrammos sportoló elemelésben 195 kilogrammot teljesített, guggolva pedig 207.5 kilogrammot nyomott ki, és megszerezte az aranyérmet. Bár lassan negyvenéves lesz, még mindig otthonosan érzi magát a pódiumon és az edzőteremben. A 2016-os erőemelő-világbajnokságon például testsúlyának négy és félszeresét (210 kg) nyomta ki guggolóemelésben.

 

 

Aneta Florczyk (1982– )

Mindmáig az egyetlen női erőemelő, aki két perc alatt tizenkét férfit emelt a feje fölé, és ezzel bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe. Már 16 éves korában elkápráztatta az embereket (ez később sem változott…), 2014-ben Európa legerősebb nője lett, négyszer (2003, 2005, 2006, 2008) nyerte el a világ legerősebb hölgye címet, amit egyetlen nő sem tudott azóta utánacsinálni.

 

Fotó: Imago

 

Robin Coleman (1973– )

A fitneszversenyzőként, testépítőként és evezősként is ismert amerikai hölgy több Strongwoman-versenyen is indult, majd 2008-ban Helga néven vált igazán ismertté az Amerikai Gladiátorok produkcióban. A 2001-es Strongwomanen azzal ejtette ámulatba a világot, hogy tizenötször emelt meg egy autót guggolva. Ezt az egyedülálló mutatványt azóta senkinek sem sikerült felülmúlnia.

 

Fotó és címlapfotó: Matthew Simmons

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.