Az IFBB többszörös bajnoka saját sikereivel mutat példát másoknak

Berkes-Vasvári Nikolett a testépítés szerelmese, férjével együtt sportegyesületet vezet. De nem volt mindig így, sokáig elképzelni sem tudta, milyen egy igazi konditermi edzés.

Sok fitneszmodellnek van gyerekkori sportolói múltja. Önt is a régi élmények vezették be a testépítésbe?

Egyetlen sporteredményem, hogy kislánykoromban gólkirály lettem az iskolában, de erre ma nevetve emlékszem vissza, hiszen régebben nem sportoltam komolyan. Elképzelni sem tudtam magamról, hogy egyszer rendszeresen fogok edzőterembe járni, de egy találkozás megváltoztatott mindent. 2008-ban ismerkedtem meg a párommal, Berkes Lászlóval, aki ma a férjem. Ő már aktívan edzett, és a hatására én is elmentem konditerembe. Vettem egy nyolcalkalmas bérletet, közben pedig azon csodálkoztam, hogy van harmincalkalmas bérlet is.

Még kérdeztem is magamtól, vajon ki lehet annyira elszánt, hogy harmincalkalmasat vásárol, aztán a következő alkalommal már én is azt választottam.

Mennyi idő múlva indult az első versenyen?

2009-ben történt az említett bérletvásárlás, rá két évre neveztem egy fitness modell versenyre. A férjem ekkor már versenyfelkészítéssel foglalkozott, ő biztatott, hogy tegyek próbát, nekem pedig tetszett az ötlet, noha nagyon kevés önbizalmam volt. Nem akartam profi kártyát, nem voltak nagy céljaim a versenyzéssel, mégis újra és újra színpadra álltam.

Ahogy formálódott a testem, úgy lettem egyre határozottabb, és 2016-ban nemzetközi színtéren is indultam, méghozzá Arnold Schwarzenegger versenyén.

Második helyezést értem el, rá néhány napra egy németországi versenyen szintén második lettem, az ezt követő szlovákiai viadalt megnyertem, és megszereztem a profi kártyát. Innen már nem volt visszaút, szó szerint a sportág szerelmese lettem.

A férjén kívül kik segítették? Hallani olyan esetekről, amikor a sportoló családja nem érti, mi végre indul valaki testépítőversenyen.

Édesanyám is kérdőn nézett rám, amikor elmondtam, hogy komolyan fontolóra vettem a testépítést, aztán a versenyek alkalmával az első sorban szurkolt nekem a testvéreimmel együtt.

Ma személyi edző és versenyfelkészítő. Milyen tempóban zajlanak az órái?

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztázzam, nemcsak testépítőkkel foglalkozom, hanem mindenkivel, aki szeretné formálni az alakját. Járnak hozzám olyanok is, akik nem gondolkodnak versenyzésben, hanem egyszerűen egészségesen akarnak élni és a legjobb formájukat szeretnék elnyerni. Számomra nagyon fontos, hogy támogassam a hozzám forduló embereket az életmódváltásban! Ugyanakkor természetesen meg kell említenem a profikat is, akik alapfelkészültséggel jönnek hozzám azzal a szándékkal, hogy a színpadig jussanak. Velük kapcsolatban azt tartom a legfontosabbnak, hogy tudatosan készüljenek a versenyzésre. Például az étkezést és a finom mozdulatokat már a legelején tisztázzuk… Mert hiába a jó genetika, a pontos étkezés és a koreográfia elsajátítása több hónapos munka, ezt nem lehet megspórolni!

Év elején többen vannak az edzőteremben?

Ilyenkor természetesen mindig többen járnak konditerembe, sokan megfogadják az életmódváltást, viszont sokan fel is hagynak ezzel a céllal. Ezért úgy gondolom, hogy egy jó edző kicsit pszichológus is. Örülök, hogy a személyes példámon keresztül valóban megértem a sportolóimat, pontosan tudom, hogy milyen nehézségeken mennek keresztül, így mindig tudom, hogyan biztassam őket a kitűzött cél elérése érdekében.

Férjével együtt vezeti a Berkes Team Sportegyesületet. Okozott nehézséget a közös munka?

Mi vagyunk az élő példa, hogy házaspárként is együtt lehet működni, sőt működtetni egy helyet. Tizennégy éve ismerjük egymást, megtanultunk jól együtt dolgozni, szívesen vezetjük közösen az egyesületet. Partnerei vagyunk a Magyar Testépítő és Fitness Szövetségnek (IFBB) is, amelynek utánpótlást nevelünk. De nemcsak juniorkategóriával foglalkozunk, hanem vegyes korosztállyal, a huszonévesektől egészen az ötvenes korosztályig. Nem olyan régen például egy hatvanöt éves férfit készítettünk fel egy versenyre. Ez a legszebb ebben a sportágban: nem lehet kiöregedni belőle.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.