Csoportos köredzéseket tart kétszeres kick-box világbajnokunk

„Aki fegyelmezetten sportol, aki mértéktartó, a munkáját is eredményesebben végzi.”

Vida Balázs kétszeres kick-box világbajnok küzdősportelemekkel színesített köredzéseket tart. Mint mondja, így sokkal hatékonyabb testedzést nyújt a vendégeknek. De milyen pluszt adnak a kick-box gyakorlatok? A világbajnok edző válaszol.

Az interjú előtt ott edzettem, ahol ön órákat ad. Meglepődtem, amikor az öltözőben a szekrényajtón megláttam a nevét, a hirdetőtáblán különleges edzésmódszere szerepelt. Miben mások a gyakorlatai?
Az edzésformám megfelel a köredzés szabályainak, mégis egyedi, hiszen olyan elemekkel egészítem ki az órát, amelyektől még dinamikusabb lesz a mozgás. A bokszelemek beépítésével elérem, hogy a saját testsúlyos edzés hatékonyabb legyen, hiszen kézi súllyal végezzük a gyakorlatokat. Így az ütés pillanatában a törzs mellett dolgozik a láb is. Illetve itt egy másik példa, amikor medicinlabdát használunk, ami szintén az egész testet megdolgoztatja. Egy edzés négy bokszközpontú és négy saját testsúlyos gyakorlatból áll.

Mikor vezette be a különleges köredzést?
Másfél éve tartok bokszelemekkel vegyített funkcionális edzéseket. A kick-box tizenhét éve része az életemnek, kilencéves koromban voltam először küzdősportedzésen, azóta szünet nélkül gyakorlok. Egy pihenőnap kivételével minden délelőtt edzek, jellemzően nehézsúlyos gyakorlatokat végzek, utána kezdődhet a munka.

Évekkel ezelőtt voltam legutóbb versenyen, felismertem, hogy hozzám közelebb áll a személyi edzés, mint az élsport – ezért döntöttem úgy, hogy ötvözöm a két műfajt.

És ezért tartom fontosnak a mindennapos edzést is, hiszen nekem sokkal hitelesebb egy jó erőnlétű tréner. Nem tudom elképzelni, hogy milyen lenne meghajtani egy vendéget úgy, hogy előtte én nem hoztam ki magamból a maximumot.

Fotó: Paczilinecz Norbert

Kik választják az edzéseit?
Két közönségem van. Egyrészt akik egészségesebben szeretnének élni, és le akarnak adni néhány kilót. Másrészt akik szeretnék megismerni a műfajt, de ebben az esetben minden vendég motivációja más – vannak, akiket az önvédelem ösztönöz, mások pedig így akarják levezetni a feszültséget. Szó sincs agresszióról, sokkal inkább játékról. Gyermekkoromban engem is azért vittek kick-box edzésre a szüleim, hogy legyen egy hely, ahol jóra fordítom a sok felesleges energiámat.

Egyszerre vállal személyi és csoportos edzéseket? Melyiket tartja hatékonyabbnak?
A személyi edzés nevében is benne van, hogy az egyén igényeire szabott mozgásról van szó, így oktatóként sokkal nagyobb figyelemmel kísérem a vendéget. Ez nem azt jelenti, hogy a csoportos óráknak semmi haszna, én tudatosan kiscsoportos köredzéseket tartok, hogy a közösségben sportoló embereknek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsam.

Az edzői magatartásom része, hogy alkalmazkodom a vendégek szándékaihoz, viszont ha úgy érzem, hogy visszaélnek vele, akkor szigorúbb vagyok.

Az eredmény egyik kulcsa a fegyelmezettség, ezt megtanultam a kick-box pályafutásom alatt, és ezt szeretném továbbadni másoknak is.

A fegyelmezettség a sportolók sajátja. Hogyan lehet fejleszteni ezt a tulajdonságot az edzőtermen kívül?
Hiszek benne, hogy a sportoló nemcsak a teremben sportoló, hanem mindenhol. Erről személyes tapasztalatom is meggyőzött. Több alkalommal kerültem olyan helyzetekbe, amikor verekedni kellett volna, és bár tudtam, hogyan kell jól ütni vagy kivédeni a támadásokat, elutasítottam az erőszakot. Attól, hogy valaki tisztában van a saját erejével, nem élhet vissza vele. Ebben segít a tudatosság. És aki fegyelmezetten sportol, aki mértéktartó, az a munkáját is eredményesebben végzi. Bár a pozícióm szerint edző vagyok, sokkal inkább sportolónak tartom magam.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.