Edzőterem és okoskütyük

Ezúttal egy olyan jelenséget szeretnénk górcső alá venni, amely egyre inkább megfigyelhető a konditermekben, ez pedig nem más, mint az edzés „digitalizációja”.

Jómagam is ellátogatok időnként konditerembe, persze az aktuális elszántsági szintemtől függően. Vagyis nem egy profi sportembert kell itt elképzelni, aki hideg acélt hajlítani jár le az edzőterembe, inkább egy elkényelmesedett pasit, aki kénytelen rávenni magát heti kétszer ilyesmire, hogy csökkentse/visszafordítsa a napi két túró rudi (igen, a nagyobb) elfogyasztásával járó fizikai változásokat.

Minden kezdet nehéz

Általában, mielőtt tettlegességig fajulna a helyzet, az átlagember átmegy a klasszikus halogatásokon és kifogásokon, kezdve azzal, hogy „majd télen elkezdem”, egészen addig, hogy „majd holnap”. Amikor azonban eljön a nap, hogy acélos vázizomzatot építsünk/esetleg kissé kontúrosabbá (na jó, láthatóvá) tegyük a már meglévőt, akkor a mai világ elvárásainak megfelelve erről ismerőseinket, barátainkat azonnal informáljuk, azaz „becsekkolunk” valamelyik közösségi portálra a konditeremből, hogy ők is tudják: a prófécia beteljesült. Szóval lényegében az első konditermi gyakorlatunk nem más, mint hogy posztoltunk róla a telefonunkkal.

Telefon és tartozékai a konditeremben

Az említett posztoláson túl a mobilt használjuk még extra szünetek beiktatására is a gyakorlatok közt, hisz mindig történik valami, mindig jön egy pittyegés, egy üzenet, egy hívás. Én már láttam olyan embert, aki az öltözőszekrénybe zárta, vagy olyat, akinek nemcsak a fizikai ereje volt lenyűgöző, hanem az a képessége is, hogy lerakta a telefonját a pultra, és képes volt otthagyni az edzés végéig, egyszer sem nyúlt hozzá. Viszont ha használjuk a telefont az edzőteremben, mindenképp javasolt hozzá egy strapabíró tok, hiszen mozgó alkatrészek, mozgó emberek vesznek minket körül, de tovább megyek, mi magunk is intenzíven mozgunk. Én mázlista vagyok, mert ez idáig csak belerúgtam az enyémbe és nem léptem rá.

Ha elég elvetemültek vagyunk ahhoz, hogy kardióra adjuk a fejünket, a standard konditermekre jellemző rádió helyett jobban előcsalogatható belőlünk a vadállat, ha valami olyan zenét hallgatunk, ami felpörget, motivál. Ez megvalósítható egy mp3 lejátszóval, de ha már a telefon nálunk van, akkor célszerű azon hallgatni a viking sárkányölőmetált vagy az agresszív latin rapet, kinek mi jön be. Viszont ha nem akarunk bonyodalmakat, akkor inkább kerüljük a telefonhoz vezetékkel csatlakoztatható fül/fejhallgatókat. Ezek bizony nem ilyen környezetbe valók, ezért mindenképpen jó befektetés egy vezeték nélküli füles beszerzése.

Kardió során praktikus tud lenni, ha a telefont karpántra rögzítjük, így a futópad/ellipszis trainer vagy egyéb, egykor az inkvizícióban alkalmazott eszköz nyüstölése közben nem kel életre a telefon a zsebünkben (akinek már kellett ilyen miatt előkerítenie a PUK1 kódot, az tudja miről beszélek), nem rázkódik, nem veri szét a combunkat.

Okosóra

Talán a legfontosabb konditermi kütyü, gyakorlatilag egy a csuklónkra erősített orvosi stáb. Van, amelyiken iránytű, GPS is van, így biztosak lehetünk benne, hogy nem tévedünk el a teremben. Viccet félretéve, csatlakoztatható a telefonunkhoz, és az arra telepített szoftverekkel használható. Az adatok szinkronizálásra kerülnek, ezért nincs számolatlan lépés, regisztrálatlanul elégetett kalória, minden statisztikázásra kerül. A statisztikák alapján (ez nyilván szoftverfüggő) diagramokon, grafikonokon kísérhetjük figyelemmel a mozgásunkat és különféle egészségügyi adatainkat. Márkától/típustól függően az óraszíj cserélhető, amivel az ízlésünk, igényeink szerinti külsőt kölcsönözhetünk neki, és védőtokot is be lehet szerezni hozzá.

Okosmérleg

Ez az eszköz az, ami tapintatlanul az arcunkba vágja a rideg tényeket. Itt is típusa válogatja, hogy melyik mit tud, de képesek elképesztő adatokat közölni. BMI, testzsírindex, sovány testtömeg, izomtömeg, csonttömeg, testnedvek, zsigeri zsír, egyszóval nem magyarázza a plusz másfél kg-ot, hogy a pörkölt szín izomként a bicepszre rakódott, vagy hogy milyen sok kalciumot építettünk vele a csontozatunkba. Tökéletes tükröt tart, hogy megfelelő-e amit csinálunk, és rávilágít arra, hogy min kellene változtatnunk. Gyakorlatilag ez az eszköz az, ami a szép lassan életmóddá váló ténykedésünkről riportol nekünk. Nem kell tőle félni, hiszen a hagyományos mérlegek képtelenek kimutatni azt, hogy „milyen arányban miből vagyunk összerakva”, vagyis amikor azt tapasztaljuk, hogy hetek óta stagnál a súlyunk, az nem jelenti azt, hogy nem változott semmi. Aki komolyan veszi, annak mindenképpen érdemes beruházni egy ilyen eszközbe.

Nem konditerem, de hasznos ötlet

Edzeni, mozogni nem kizárólag konditeremben lehet, hanem a szabadban is. Ha például evezős sportot űznénk, mindenképp javasolt a telefonunkat vízhatlan tokban tartani. Ez létezik több változatban is (nyakba akasztható, övre/karra rögzíthető). Gyakorlatilag megakadályozzák, hogy a telefonunk beázás miatt kerüljön szervizbe, vagy örökre a vad habok martalékává váljon, mivel úgy vannak kitalálva, hogy úsznak a víz felszínén. Szinte hihetetlen, de még telefonhoz csatlakoztatható okoskulacs is létezik, ami ügyel rá, hogy ne száradjunk ki, és hidegen/melegen tartja az italunkat.

Ezek a kütyük ugyan nem végzik el a gyakorlatokat helyettünk, de jelentősen javítják a rálátásunkat arra, hogy jól csináljuk-e, amit csinálunk, és kényelmesebbé, szórakoztatóbbá teszik a mozgást. Amikor a kitűzött céljaid elérésére törekszel, legyen az fogyás, alakformálás, izomtömeg-növelés, remek bajtársaid lesznek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.