Hátazzunk koncentráltan

Egy széles, kidolgozott, V alakú hát a testépítők egyik legfeltűnőbb védjegye. A kidolgozott hátizom nem csupán esztétikai szempontból várandó el, hanem általában véve fontos szerepe van a sérülések megelőzésében és a gerinc egészségének megőrzésében. Lássuk, mely gyakorlatokkal érhetjük el.

A szép, formás hát alapkövetelmény a testépítőknél. Ám ma már a hobbiból edzőterembe járó fiatalok körében is egyre fontosabb – a mellizom mellett ez az a testrész, amelyre a legtöbb időt szánnak. Nem véletlenül, mert kevés viccesebb van annál, mint amikor két hatalmasra gyúrt kar csüng egy köztük eltörpülő, gyengécske test, hát mellett. A széles hátizom a hát legnagyobb és a legerősebb izma, legfőképpen ez adja ki a szép széles V alakot. A következő gyakorlatok segítenek, hogy a széles hátizom fejlődése a következő szintre léphessen.

Húzódzkodás széles fogással

Régi vágású gyakorlat, az edzőterembe lejárók generációk óta használják. A széles fogású húzódzkodás a lehető legjobb gyakorlat, amelynél a terhelés kimondottan a széles hátizomra koncentrálódik. Ragadjuk meg a húzódzkodókeret kapaszkodóját minél szélesebb fogásban, a testünkhöz képest kifelé néző tenyérrel. Miközben húzzuk felfelé magunkat, minél inkább a hátunk izmaiból dolgozzunk, és ne karból húzzuk fel magunkat.

Egyenes karos lenyomás csigán

Ha a húzódzkodással végeztünk, jöhet a lenyomás. Akasszunk egy rövid egyenes rudas fogantyút a felső csiga kábelére, és fogjuk meg tenyérrel lefelé nyújtott kézzel. Ezután nyomjuk le a rudat nyújtott kézzel, közben pedig feszítsük a hátunk izmait, hogy stabil maradjon a törzs. Ezzel egyrészt teljesen kizárjuk a bicepszet, másrészt a törzsünk stabilizálási kényszere miatt kiváló mélyhátizom-gyakorlat is.

Szűk húzódzkodás V-fogantyúval

Ismét csak egy húzódzkodás! Nyugodtan mondhatjuk, ez a hagyományos húzódzkodás brutálisabb verziója. Indulásnak akasszunk egy V-fogantyút a húzódzkodókeretre úgy, hogy mindkét oldalra lógjon le a két kapaszkodója. Fogjuk meg mindkét kézzel. Húzzuk fel magunkat, de ahelyett, hogy az állunkhoz érintenénk a rudat, a gyomorszáj felé húzzuk a fogantyút – így lesz kényelmes, mert csak hátradőlve férünk el rendesen. Ez brutálisan megfeszíti az összes izomrostot a széles hátizomban.

Egykezes lehúzás

Izomtömeg-növelésre is kiváló gyakorlat. Egyszerre egy kézzel végezzük, mert így még koncentráltabbá válhat a lehúzás, amitől növelhetjük az izomtömeget. Üljünk be a csigás lehúzó gépbe, és akasszunk be egy egykezes fogantyút. Markoljuk meg a fogantyút az egyik kézzel, és húzzuk le a vállunk első feléig. Tartsuk meg egy másodpercig ezt a végpozíciót, majd lassan engedjük vissza a kezdő pozícióig. Meglátod, a négy gyakorlat végére alaposan izzadni fogsz, és hetek múlva a hátad is szépen formálódik majd.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni
Kitartásának köszönhetően sikert sikerre halmoz az akadályversenyeken

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.