Hölgyek, urak, hengerre fel!

A henger sok mindenre jó! A fitneszben leginkább a bőr alatti kötőszövetek lazítására, amivel nem kevés mozgásszervi fájdalmat előzhetünk meg.

Aki kicsit is komolyan veszi a testmozgást, vegyen magának egy hengert, és váljon rutinná a használata.

Elsőként szögezzünk le egy nem mellékes részletet: a kötőszövet az emberi test leggyakoribb szövetfélesége. A csontok, a bennünk lévő víz, az ízületek mind-mind rendkívül fontos összetevői testünknek, de legalább ennyire lényeges a kötőszövet, azaz a fascia is.

Mi is az a fascia?

Leegyszerűsítve, körbeveszi, beburkolja a szerveket, csontokat, izmokat, idegeket, ereket, azokat elválasztja egymástól, sőt, háromdimenziós hálóként a bőrünk alatt a teljes testet behálózó, összefüggő rendszert alkot. Épsége, normál működése elengedhetetlen, hiszen sokrétű feladata van. Az előbb említett határolás mellett fontos szerepet játszik a mechanikai és immunvédekezésben, a tápanyag raktározásban, az információszállításban, a mozgások során a helyes mozgásláncok kialakításában, így az ízületek védelmében is.

Hálóing vagy cicanadrág?

Ha a kötőszövet ép és egészséges, akár egy laza hálóing, könnyű, akadálymentes mozgást biztosít az általa burkolt anatómiai rendszereknek, úgy mint izmok, idegek. Ellenben ha valami miatt nem megfelelően működik, korlátozva van, azokat is korlátozni fogja a normál mozgásukban. Ez pedig előbb-utóbb fájdalomhoz vezet, ráadásul olyan fájdalomhoz, ami meglehetősen nehezen diagnosztizálható. Miután a fascia szállítja az információt, a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet. Nem ritka, hogy a sportoló arról panaszkodik, hogy egy adott ízület fáj, hogy húzódik egy terület a vállánál, hogy fájdalmasan feszes egy izom a lábán, hogy fáj a dereka, hogy kisugárzó tünete van. Hiába a rengeteg vizsgálat, nehéz az okot feltárni. Ilyenkor a kötőszövet lazítása hengerrel, manuálisan nagyon gyors eredményt hoz. A kötőszövet fellazul, a keringés javul az adott területen, az egészséges, normális mozgások megindulnak.

Miért jó a hengerezés?

Nincs szükség segítségre, nincs szükség külön edzőre, trénerre, még csak a nagymamát sem kell megkérnünk, hogy ugyan kötés közben a lábával támassza meg a hátunkat. A hengerrel saját magunkon tudjuk lazítani a fasciákat. Ez a lazítási folyamat nem mellékesen oldja a bennünk lévő feszültséget, korlátozásokat, javítja a keringésünket, felszabadítja az ízületi blokkokat, a túlfeszülő izmokat. A profi sportolók nem véletlenül használják a világ szinte összes pontján, van aki edzés előtt és után is áthengerezi magát. Regenerációra is alkalmas, de sporttevékenységektől függetlenül, rendszeres használatával megelőzhetjük a fentebb említett panaszokat, kezelhetjük a már kialakult problémákat is.

Mennyi az annyi?

A hengerek ára meglehetősen szerteágazó. Találunk már két-, háromezer forintért is, ám az igazán minőségiek akár húsz-, harmincezer forintba is kerülhetnek. A felületük kialakításától függően akadnak olcsóbbak és drágábbak is, nem árt alaposan megnézni, miből készült. Anyaguk általában PU és PVC, hossza pedig úgy változik, mint egy jófajta összecsukható horgászboté – vannak hosszabbak és rövidebbek is. A henger kiváló pilatestornához, jógához, fitneszhez vagy gyógytornához, és ideális nyújtó gyakorlatokhoz is.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.