Magyar testépítő az Arnold Classicon

Szeptember 25-én, szombaton rendezik a világ testépítőinek második legrangosabb erőfelmérőjét, az Arnold Classicot, amelyen a Mr. Olympiára készülő Molnár Péterért izgulhatunk.

Már csak néhány nap van hátra az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett Arnold Classicig, amely a Mr. Olympia után a világ második legrangosabb testépítő-viadalaként jegyeznek. A két megméretés között az a lényegi különbség, hogy a Classicon jóval több kategóriában szállnak harcba az elsőségért, és nem az agyonpumpált izmok versengése a lényeg.

KÉT MAGYAR ÉREM AZ ARNOLD CLASSIC EUROPE-ON
A Nemzeti Versenysportszövetség (NVESZ) tájékoztatása szerint Véninger Brigitta aranyérmes lett a szintén ezen a héten zajló amatőr Arnold Classic Europe-on az artistic fitnesz kategóriában. Ugyanitt Végh Tünde felállhatott a dobogó harmadik fokára. A magyar fitneszes küldöttség további három értékes pontszerző helyezéssel gazdagodott: az amatőr versenyben Bogdán Szófia (fitnesz kategória) negyedik lett, akárcsak az elite pro-világbajnokságon Karina Gavrikova (bikini fitnesz) és Szabó Nikolett (fitnesz).
Az Arnold Classic Europe-ot először rendezték meg Sevillában, korábban Barcelona és Madrid volt a házigazdája a Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus, Arnold Schwarzenegger által alapított versenysorozat európai viadalának.

Persze nem célunk, hogy eldöntsük, melyik esemény a jobb, tény azonban, hogy az amerikai színész-testépítőről, Arnold Schwarzeneggerről elnevezett eseményt mindig is óriási érdeklődés kísérte, és ez a jövőben sem lesz másképpen. Bár 2013 óta több országban és földrészen – Brazíliában, Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában – is rendeznek Classicot, a kezdetek, vagyis 1989 óta minden évben az egyesült államokbeli Columbusban tartják a fő eseményt, az Arnold Classic USA-t, amelyen összegyűlik a földkerekség testépítőinek és fitneszversenyzőinek elitje.

Az Arnold Classicról azt is tudni kell, hogy a többnapos Arnold Sports Festival egyik, profi testépítőknek rendezett viadala, amelyen több Mr. Olympia-győztes is megfordult már. A fesztivál része még a klasszikus testépítés – ebben indul Molnár Péter is –, illetve a hölgyeknek rendezett fitnesz- és bikini kategóriák. Utóbbiban, egész pontosan a bikinifitnesz C-kategóriában Kocsis Alexandra nyert 2016-ban, amit sporttörténeti pillanatként jegyeztünk fel.

Visszatérve a „királykategóriára”, az Arnold Classicra: idén is több nagy név méri össze erejét. Ott lesz például a 2018-as és a tavalyi győztes holland William Bonac, aki az idei Mr. Olympiára is kvalifikálta magát – ő egyébként 2019-ben ezen a megméretésen második lett –, továbbá az amerikai Cedric McMillian, aki 2017-ben diadalmaskodott az Arnold Classicon. Ebben a kategóriában száll harcba az elsőségért a holland Roelly Winklaar, aki a Classicon még nem ért el átütő sikert, a Mr. Olympián azonban igen: 2018-ban a harmadik helyen végzett.

Beszédes, hogy a 14 indulóból öten – beleértve Molnár Pétert is – először vesznek részt a rangos viadalon.

Ami a klasszikus testépítést illeti, debütáló honfitársunk reménykedik a jó szereplésben. Bár korábban elmondta, már annak is örülne, ha kezet foghatna Arnold Schwarzeneggerrel, jó lenne, ha ez a díjkiosztón történne meg vele, amire a formáját figyelembe véve van is némi esélye.

Recent progress pics post AM cardio sitting at 97kg🏋️‍♂️ Let’s see what the next final days have in store for me.. thank…

Posted by Péter Molnár "The Freezer" on Thursday, September 16, 2021

Persze Molnár Péternek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, hiszen meg kell küzdenie a tavaly győztes amerikai Alex Cambroneróval, a tavalyi ezüstérmes amerikai Terence Ruffinnal, továbbá 2018 és 2019 harmadik helyezettjével, az ugyancsak egyesült államokbeli Courage Oparával.

Ha pedig nem sikerül a legjobbak között végeznie, legalább elmondhatja magáról, rangos eseményen foghatott kezet Arnold Schwarzeneggerrel.

(Borítókép: Molnár Péter/Facebook)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.