Ne féljünk már az edzőteremtől!

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki nem meri elkezdeni a közösségi sportolást, mondván, az egész terem őt nézné, netán rajta nevetne. Ezt a tévhitet sokan meg tudnák cáfolni.

Horváth Menyhért hosszú ideje a budapesti Life1 hálózatnál dolgozik személyi edzőként, az évek alatt főleg laikusokat megszólító sporttémákban mélyült el. Ha rendszeres, rekreációs célú mozgásról van szó, Magyarország az EU sereghajtói közé tartozik – ezen szeretne változtatni. Ha edzőtermi sportolásról van szó, sokan idegenkednek, félve attól, hogy kinevetik, megmosolyogják őket, így inkább le sem mennek sportolni.

„A legtöbb embert alaptalan félelmek tartják vissza – mondta Horváth Menyhért. – Mit fognak rólam gondolni?! Mindenki engem fog nézni! Nem tudom, hogyan működnek az erősítőgépek, inkább el sem megyek edzeni… Kétségtelen, ha valaki egyedül kezd el sportolni, nem árt előtte utánaolvasni a dolgoknak; stabil elméleti alap kell ahhoz, hogy tudjuk, mit miért csinálunk.”

A személyi edző örülne, ha nem az esztétikus külalak lenne az elsődleges motiváció, hanem az egészségünk.

Véleménye szerint minden embernek fájdalommentesnek, flexibilisnek, erősnek és állóképesnek kell(ene) lennie, és végre le kellene számolni azzal a mítosszal, hogy edzőterembe csak gyúrni vagy gépeken kardiózni lehet.

Horváth Menyhért az egyik legnagyobb videómegosztó portálon sorozatot indított Tesi.tv néven, amelynek célja olyan aktív, szenior értelmiségi korosztály megszólítása, amelynek tagjai eddigi életük során távol maradtak a fitnesztermektől. Arra törekszik, hogy a hetente megjelenő részek legfeljebb öt-nyolc percesek legyenek. A tréner vezérelve, hogy közérthetően magyarázza el a laikusoknak a tudást.

A személyi edző 5 alapvető tanácsa a kezdő edzőtermi sportolók részére

1. Motiváció helyett legyen szokás!

Lehet, hogy nagy lendülettel vetjük bele magunkat az edzésbe, de a legfontosabb, hogy a testmozgás rendszeres legyen. Inkább tréningezzünk kevesebbet – akár csak heti egyszer vagy kétszer –, de abból ne engedjünk!

2. Legyünk büszkék, hogy itt vagyunk

Ha valami miatt elbizonytalanodunk az edzőteremben, gondoljunk arra, más is azért van ott, hogy valamiben fejlődjön. Mindenkinek más a célja, más a motivációja, ám egyvalamiben nincs különbség: mindenki volt egyszer kezdő. Legyünk büszkék rá, hogy ott vagyunk az edzőteremben, és mi is elkezdtünk sportolni.

3. Merjünk megszólalni

Kérdezni nem szégyen – sőt… Ha valamiben nem vagyunk biztosak, ha nem tudjuk, miként kell használni egy gépet, nyugodtan kérjünk segítséget. Meg fogunk lepődni, milyen sok segítséget kapunk az edzőtermekben. Rengeteg barátság, üzleti kapcsolat alakul ki a fitnesztermekben.

4. Ha fáj, ne csináljuk

Ha bárhol, bármelyik testrészünkben, izmunkban fájdalmat érzünk, azonnal álljunk meg. Kivétel ez alól az egészséges izomfáradtság. Idővel megismerjük a testünket, tudni fogjuk, mi a normális fáradtságérzés, és mi a fájdalom.

5. Legyen konkrét célunk

Bármilyen kicsi is, tűzzünk ki magunk elé konkrét célt. Fontos, hogy elérhető legyen, hiszen ha kivitelezhetetlent választunk, könnyen feladjuk. Az is elegendő, ha az adott hétre némileg nagyobb súlyt, több ismétlést, vagy néhány perccel hosszabb kardióedzést tűzünk ki magunk elé. Az egyik legjobb motiváló erő, ha érezzük magunkon a fejlődést. Ha néhány hónap elteltével megrekednénk, segítségünkre lehet az edzésnapló, abból tudni fogjuk, mekkora fejlődésen mentünk keresztül.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.