Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián

Egy érdekes teória arról, miért olyan aránytalanul nagyok és izmosak a mai profi testépítők.

Miért olyan aránytalanul nagyok a mai profi testépítők? A kérdés bizonyára sokakban felvetődött már, mert bizony a Mr. Olympia legutóbbi győztesei vagy dobogósai sokak szerint már groteszk módon óriásiak és izmosak. Ahogyan talán az sem túlzás, hogy az átlagemberek számára nem is feltétlen esztétikusak vagy sportosak. Bár néhány évtizeddel ezelőtt, Arnold Schwarzenegger korában is kigyúrt és látványos izomzattal keltettek feltűnést a profi bodybuilderek, az ő kinézetük sokkal közelebb állt az átlagember által ideálisnak tartott izmos, kidolgozott testalkathoz. A látványos változásnak persze számos oka van, egyebek mellett az edzésmódszerek, a kondigépek és az orvostudomány fejlődése – utóbbit értse mindenki úgy, ahogy szeretné…

Van azonban egy másik érdekes teória, ami részben megmagyarázza, manapság a zsűri miért az elképesztő méretekkel rendelkező, hatalmas testépítőket és az aránytalanul nagy izomtömegű sportolókat díjazza a legnagyobb versenyeken. Fontos hangsúlyozni, hogy ez inkább egy véleménycikk, ettől függetlenül lehet igazság ebben az elképzelésben, amelyről korábban a Muscle and Fitness is írt, de különböző fórumokon is előkerül ez a teória. A lényeg pedig röviden annyi, hogy Rambo és a közösségi média tehet mindenről…

De miről is van szó? Nos, bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években egyre népszerűbbé vált a testépítés, méghozzá a népszerű akciófilmek sztárjainak köszönhetően, mint Arnold Schwarzenegger, a Rambót alakító Sylvester Stallone, Lou Ferrigno vagy Jean-Claude Van Damme. Sok férfi hasonlóan izmos szeretett volna lenni, amit a közösségi média hatása is felerősített, illetve idővel a lehetőségek is bővültek.

Ma már Magyarországon is sokkal többen járnak akár hobbiból is konditerembe, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. A futás mellett ez lett az egyik legnépszerűbb sportág, és kis túlzással már minden sarkon van terem. Ennek köszönhetően már az átlagemberek közül is egyre többen rendelkeznek hasonlóan látványos izomzattal, mint a már említett filmsztárok. De a filmiparban is látható, hogy ma már nagyon sokan egy-két év alatt látványosan kigyúrják magukat egy-egy szerep kedvéért. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mai hobbisportolók közül bárki esélyes lehetett volna a 80-as vagy a 90-es években a Mr. Olympián.

Ettől függetlenül tény, hogy ma már nem számít annyira különlegesnek és egyedinek egy kigyúrt, izmos test, márpedig azoknak, akik a legjobbak akarnak lenni, nyilvánvalóan jócskán felül kell múlniuk az átlagot. És persze azt se felejtsük el, hogy a profi testépítők eleve teljesen más szemmel és más szempontok alapján nézik a versenyzők izomzatát, mint egy átlagember, mellesleg nem szépségversenyen indulnak, hanem testépítőversenyen.

Végül érdemes azt is megemlíteni, hogy manapság is vannak olyan kategóriák, amelyekben a valóban sportos, esztétikus izomzatot díjazzák, a legjobb példa erre talán a men’s physique kategória a Mr. Olympián vagy a nőknél a bikini fitness.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Disznóbendő-rugdosástól az Európa-bajnokságig
Csordás Csaba ezerszer futott fel az Írott-kőre
Hogyan eddzünk a kánikulában? Schwarzenegger tippjei a nyári edzésekhez
A kisbabájával állt fel a dobogóra, mert mindketten megérdemelték a tapsot
Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.