A testépítés 5 nagy meglepetése: Schwarzi és Coleman sem volt legyőzhetetlen

Mint minden sportágban, így természetesen a testépítőversenyeken is voltak már nagy meglepetések. A barbend.com ezek közül gyűjtötte össze a legemlékezetesebbeket.

FRANK ZANE LEGYŐZI ARNOLD SCHWARZENEGGERT

Az 1968-as Mr. Universe-versenyen már Arnold Schwarzenegger volt a legnagyobb esélyes, dacára annak, hogy a huszonegy éves osztrák testépítő még csak akkoriban kezdte el bontogatni a szárnyait. Végül nem érvényesült a papírforma, Frank Zane lett az első, Schwarzeneggernek pedig be kellett érnie a második hellyel. Jelentős viadalon mindössze háromszor kapott ki, ez volt az egyik. Frank Zane később elmondta, hogy ezen a versenyen még nem tekintett vetélytársként az osztrák sportemberre, aki bár nagy volt, de még nem voltak elég kidolgozottak az izmai.


LENDA MURRAY ELSŐ MS. OLYMPIA-GYŐZELME

A hatszoros Ms. Olympia-győztes Cory Everson visszavonulása után Bev Francis volt az 1990-es verseny legnagyobb esélyese. Ám végül nem ő nyert, hanem az akkor először induló Lenda Murray. Az amerikai testépítőt manapság már senkinek sem kell bemutatni, a sportág koronázatlan királynőjeként összesen nyolc alkalommal nyerte meg a hölgyek legrangosabb testépítőversenyét, és 1990 után még sorozatban öt alkalommal diadalmaskodott.


RONNIE COLEMAN MEGVERI FLEX WHEELERT

A sportágat évekig uraló Dorian Yates visszavonulása után 1998-ban megnyílt a győzelem kapuja a következő generáció képviselői előtt. A legnagyobb esélyes Flex Wheeler volt, ám nagy meglepetésre nem ő, hanem az akkor még abszolút esélytelennek tartott Ronnie Coleman győzött. Sokatmondó, hogy Coleman egy évvel korábban csak kilencedik volt, és a többiek nem igazán tekintettek rá vetélytársként. Utána viszont minden megváltozott.

Az amerikai testépítő sorozatban nyolcszor diadalmaskodott, és ma már a sportág egyik legnagyobb legendájának számít, Flex Wheeler pedig többször is a dobogón végzett, de egyszer sem tudta megnyerni a Mr. Olympiát.


JAY CUTLER LETASZÍTJA A TRÓNRÓL RONNIE COLEMANT

Ronnie Coleman sorozatban nyolcszor nyert a Mr. Olympián, és ha 2006-ban is győzött volna, kilenc sikerrel abszolút rekorder lenne, megelőzve Lee Haney-t. Ám ez nem jött neki össze, a 2006-os verseny előtt állítólag sérüléssel bajlódott, ő azonban ezt tagadta. Végül második lett, Jay Cutler volt az, aki nyolc év után letaszította őt a trónról, és utána 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is első lett. Érdekesség, hogy a 2006-os volt a második olyan verseny, amikor valaki a színpadon legyőzte a regnáló bajnokot (a többi alkalommal nem indult a címvédő). Erre ezt megelőzően 1970-ben került sor, amikor Arnold Schwarzenegger nyert, véget vetve Sergio Oliva három évig tartó egyeduralmának.


SHAWN RHODEN GYŐZ PHIL HEATH ELLEN

Nagy lehetőség előtt állt Phil Heath 2018-ban. Nyolcadik alkalommal nyerhette volna meg a Mr. Olympiát, ezzel megelőzte volna a hétszeres győztes Arnold Schwarzeneggert, és utolérte volna a két rekordert, Ronnie Colemant és Lee Haney-t. A nyolcadik sikere azonban nem jött össze, 2018-ban Shawn Rhoden lett az győztes. Más kérdés, hogy utána elég szerencsétlenül alakult az élete és a pályafutása. Még abban az évben szexuális zaklatással vádolták, ezért nem is indulhatott a 2019-es versenyen, majd 2021-ben, mindössze negyvenhat évesen szívrohamban vesztette életét.


Nemrég írtunk arról a Csupasporton, hogy száz évig élne a hetvenes évek egyik ikonikus izomkolosszusa, Robby Robinson, aki ma, 76 évesen is elképesztő formában van.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.