Sportol? Kötelező néznivalók!

Nem állítjuk, hogy az általunk összeállított lista megkérdőjelezhetetlen, ám megrögzött filmnézőkként próbáltunk az ismeretség és az élvezhetőség között lavírozni.

Ha valaki kedveli a sportot, lejár rendszeresen futni vagy a haverokkal sörmeccsen focizni, netalán hajnalban a meleg, puha ágy helyett valamelyik uszodát választja, néhány sportos film kihagyhatatlan az esti pihenésnél. Nem volt könnyű, de összeszedtünk néhány remek filmet, amely remek példa a küzdeni tudásra, a motiváció fenntartására a hétköznapokban.

Rocky: valószínűleg mindenki már vagy százszor látta, mégsem lehet megunni! Sokak szerint itt is az első rész a legjobb, ám kritikusok állítják, a negyedik epizód legalább olyan szenzációs, a leggyengébb pedig a sorozat ötödik része. S hogy mi az alaptörténet? Ki van zárva, hogy valaki ne tudná, de íme… Rocky Balboa a philadelphiai szegénynegyedben nő fel, és bár lehetetlennek tűnik, megpróbál kitörni onnan. Sok lehetősége nincs, a sporttal, az ökölvívással próbál szerencsét. Célja egyenesen a profi világbajnoki cím, amivel milliókat is kereshetne. Vajon sikerül-e neki?

Hajsza a győzelemért: modernebb alkotás, amely az 1966-os Grand Prix mellett az F1 másik klasszikusává nőtte ki magát. 2013-ban került a mozikba, de a múltban játszódik: 1976-ban a Formula–1-es száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző, James Hunt és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Niki Lauda között. Az idény során kis híján végzetes balesetet szenvedő osztrák hat héttel súlyos sérülése után ismét volán mögé ült, hogy visszaszerezze a bajnoki trófeát. Aki szereti a Formula–1-et, alighanem tucatszor látta már ezt az alkotást.

Pelé: hogyan lett egy nincstelen, de rendkívül tehetséges brazil fiúból minden idők legnagyobb focistája, aki tizenhét évesen győztes góllal tette világbajnokká Brazíliát? Egy nehéz és küzdelmes gyerekkor után Pelé egyedi játékstílusát és legyőzhetetlen szellemét ötvözve vált valódi nagysággá, aki még saját országát is megváltoztatta. A film amolyan drámai életrajzi alkotás, amelyet 2016-ban dobtak piacra.

A karate kölyök: nem volt meg videokazettán, és nem nézted rongyosra? Akkor nem is volt igazi gyerekkorod! A film olyan érzelmeket képes előcsalogatni az emberből, hogy egyszerre erőtől duzzadva és elérzékenyülve áll fel a fotelből. De mi is az alaptörténet? Nos, a változás sosem könnyű egy kiskamasz számára. A tizenkét éves Dre Detroitból Pekingbe költözik, a világ túlsó oldalára, ahol nem meglepő módon nehezen megy neki a beilleszkedés. Harcművészetekben jártas osztálytársai egyre-másra zaklatják, egy nap azonban találkozik Han úrral, azaz Jackie Channal, aki vállalja, hogy megtanítja Dre-t a harcművészetre, és bajnokot farag belőle. Érdemes megnézni, hogyan.

Minden héten háború: mély mondanivalója van a filmnek, elgondolkodtatja a nézőt. Sokan még napokkal a megnézése után is a hatása alatt vannak. Al Pacino nevéhez megannyi remek alkotás fűződik, de a Minden héten háború biztosan az első háromban kap helyet. Egy valóságban is elképzelhető történet. A film bemutatja, ha nagyon akarunk valamit, lehetőséget kapunk, hogy azt el is érjük. Al Pacino egy amerikaifoci-csapat edzőjét alakítja, aki korábban győzelemre vezette a társaságot, de miután háromszor egymás után elveszítették a bajnokságot, a csapat népszerűsége is mélyponton van. Vajon mi történik ezután?

Puskás – The legend of the Magical Magyar: ott a helye a legjobb sportfilmek között! Nagyon igényes és részletes, jól összerakott dokumentumfilm Puskás Ferencről, méltó tisztelgés az egykori Aranycsapat kapitánya előtt. Focit kedvelőknek kötelező darab. A sztorit ez esetben aligha kell felidézni, legyen elég annyi, hogy a legendás Öcsi sztorija önmagában hollywoodi történet. Szegény családba születve, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a kispesti polgári körökből menyasszonyt találva rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában bárhol a világon, ha csak néhány éjszakára is megszáll …

A bajnok: csaknem negyvenéves film, de aki látta, biztosan megkönnyezte. Hihetetlen megrázó történet egy édesapáról, aki kisfiával állandóan úton van, hiszen bokszolással keresi a kenyerét. Ám egyszer csak feltűnik a színen volt felesége, aki miután gazdag férjet talált magának, vissza akarja szerezni a fiát. Billy, a bokszoló édesapa ellenben ragaszkodik a fiához, ezért úgy dönt, jó útra tér, kemény edzésbe kezd, hogy a püfölnivaló homokzsák helyett minél sikeresebb sportoló váljon belőle. A végét nem áruljuk el, de érdemes a zsebkendőt a kanapéra készíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve
Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.