Chris Pratt, a sportos bosszúálló

Sokan irigylik Chris Pratt kidolgozott felsőtestét, és a mostani formáját látva el sem hisszük, hogy nem is olyan rég jelentős túlsúllyal küzdött. Azóta megszállottja lett az életét megváltoztató sportnak, az Ironmanen is kipróbálta magát.

Hazánkban április 26-a óta vetítik a mozik a Bosszúállók: Végtelen háború című filmet, ami világszerte az év egyik legjobban várt alkotása. A szuperhősmozi egyik főszereplője a Peter Quillt alakító Chris Pratt, aki a Jurassic Parkból szintén ismerős lehet, jelen esetben azonban azért érdekes, mert az ő esete is bizonyítja, hogy kitartó és tudatos munkával bárki lefogyhat, ha kellően elszánt, és hajlandó tenni érte.

A harmincnyolc éves amerikai színész néhány évvel ezelőtt még a ducik táborába tartozott, jelentős túlsúllyal küzdött, ám az első A Galaxis őrzői című film kedvéért kénytelen volt villámgyorsan lefogyni. Öt éve, 2013 novemberében még 133 kg (!) volt, most viszont férfiak milliói szeretnének olyan felsőtestet, mint amilyen az övé.

Chris Pratt régen és most. Mintha nem is ugyanaz az ember lenne.

„A probléma, hogy emberek folyton azt kérdezik, mi a titok. A titok, hogy egy hónap alatt nem lehet lefogyni, nyolc hónap, egy év vagy akár egy egész élet kell ahhoz, hogy elérd a célodat” – mondta a hatalmas rajongótáborral büszkélkedő színész.

„Minden az elhatározáson és az akaraterőn múlik. A kérdés, mennyire vagy elszánt, és mennyi áldozatot vagy hajlandó hozni a cél érdekében. Ha fogyni akarsz, mindennap keményen kell edzened, és tudatosan étkezned. Nem éhezni és koplalni kell, hanem hasznos tápanyagokat kell bevinni a szervezetedbe, a cukrot pedig el kell felejteni. Persze én is tudom, mennyire nehéz újra meg újra lemenni a terembe és szüntelenül emelgetni a súlyokat. Olyan, mint amikor kijössz az étteremből, és annyira tele vagy, hogy azt mondod, többet biztos nem mész oda. Ugyanez a helyzet, amikor a nehezebbnél nehezebb gyakorlatokat végzed a teremben, izzadsz, és minden porcikád fáj. De szép lassan fejlődsz, és minden egyre könnyebb lesz. Ha belegondolunk, nyolc hónap nem olyan hosszú idő. Fel kell tenni a kérdés, mit akarsz elérni, és ennek érdekében áldozatot kell hozni.”

De vajon milyen gyakorlatok segítségével fogyott le a Bosszúállók sztárja? A Muscle & Strength oldal szerint ő is a jól bevált piramismódszer alapján edzett (általában 15,12, 10, 10, 8-as sorozatokkal), az első napon a hát, a bicepsz és a has, másodikon a mellkas és a tricepsz, a harmadikon a láb és a hasizom egy részét dolgoztatta meg, a hatodikon pedig egy egész testet átmozgató intenzív napot tartott, a negyedik és a hetedik napon pedig a regenerációé volt a főszerep.

Persze bizonyára azoknak is igazuk van, akik szerint egy átlagember számára sokkal hosszabb idő, mire sikerül látványos változást elérni. Mi ugyanis munka mellett próbálunk fogyni, formálódni, míg a színészeknek egy-egy szerep előtt gyakorlatilag nincs más dolguk, mint hogy tökéletes formába hozzák magukat, arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször profi edzői stáb segíti őket az alakformálásban. Egyébként Chris Pratt korábban is lefogyott egy szerep kedvéért, ám mint meséli, hiába csinált meg naponta ötszáz fekvőtámaszt, hiába emelgette a súlyokat és futott csaknem tíz kilométert, nem volt mögötte egy profi edző, aki segített volna neki, az étkezésére sem figyelt, aminek vállműtét és teljes kimerültség lett a vége. Vagyis ész nélkül, mértéktelenül semmiképpen ne kezdjünk el semmilyen edzéstípust, mert azzal hosszútávon csak rontunk a helyzeten.

És hogy milyen érzés, amikor csaknem kicserélik az embert, és harminc kilót fogyva duciból kigyúrt szuperhőssé válik?

„Sokkal több energiám van, jobban alszom, javult a szexuális életem és sokkal kevésbé vagyok ingerlékeny” – mondta Chris Pratt.

A sport pedig annyira bejött neki, hogy nemrég Floridában a népszerű triatlonversenyen, az Ironmanen is elindult, és 7:04:56-os időeredménnyel teljesítette az 1.9 km úszásból, 90 km kerékpározásból, valamint 21.1 km futásból álló távot, az úgynevezett half-Ironmant.

„Élveztem, hogy magammal és az idővel is harcolhatok, a verseny közben pedig hangoskönyveket hallgattam. Arra is rájöttem, hogy a hosszútávú futást nem nekem találták ki, ez volt a legrosszabb rész az egészben, kissé idős vagyok már ehhez. Az úszást viszont nagyon élveztem, kikapcsolt, jó érzés volt, hogy képes vagyok leúszni csaknem két kilométert anélkül, hogy belefulladnék a vízbe.” – összegezte a tapasztalatait.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kényelmes körtúra a Rákos-patak mentén
Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.