Török Gábor: Szeretném, ha a funkcionális fitnesz pár év múlva alapsportág lenne

Január óta Török Gábor a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség elnöke, aki ebben a minőségében is szeretne visszaadni valamit a fiatal sportágnak, amelyre úgy tekint, mint modern kori öttusára, amelynek határozott célja, hogy 2032-re olimpiai sportág legyen.

Mi az a funkcionális fitnesz, és miért ez a neve?

A funkcionális fitnesz egy edzésmódszer és -rendszer, amely magába foglal olyan tradicionális olimpiai sportágakat, mint a súlyemelés, az atlétika, a szertorna, az evezés, a kerékpározás vagy az úszás – mondta a Csupasportnak Török Gábor, a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség elnöke. Leginkább a CrossFithez hasonlítható, de míg az egy márkanév, a funkcionális fitnesz maga a sportág, amelynek 2016-ban alapították meg a nemzetközi szövetségét azzal a céllal, hogy olimpiai sportággá váljon. Ha párhuzamot keresnék, akkor modern kori öttusának nevezném, amelyben hat teszt van.

Mi ez a hat teszt?

Egy állóképességi, egy erő-, egy saját testsúlyos, egy vegyes, egy ügyességi és egy teljesítményteszt.

Kinek jó a funkcionális fitnesz?

Ez a sportág a fiataltól egészen az idős korig űzhető, megtalálják benne a számításukat a versenysportolók mellett azok is, akik csak rekreációs céllal mozognak. A tagszervezetek és az egyesületek egyben edzőtermeket is kínálnak, így aki szeretné kipróbálni magát, az interneten keresztül bárhol találhat magának hivatalos termet, ahol szakképzett edzők dolgoznak.

Mióta van a sportágnak itthon szövetsége, és mik a céljai?

A nemzetközi után három évvel, 2019-ben alakult meg a hazai szervezet, a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. Azóta sok minden történt, három éve saját versenyrendszert működtetünk, rengeteg igazolt versenysportoló mellett a szövetségnek több mint háromszáz regisztrált tagja van.

Idén novemberben világbajnokságot rendezünk, és már elkezdtük a munkát az edzőképzés kialakításában is. A funkcionális fitnesz célja kimondottan az, hogy olimpiai sportággá váljon, bízunk benne, hogy 2032-ben, Brisbane-ben ez már valóra fog válni.

Török Gábor

Ön hogyan lett a szervezet elnöke?

Mivel a korábbi elnökség tagjai 2023 decemberében felálltak, a szövetség tisztújító közgyűlést tartott, az elnöki pozícióra pedig velem együtt több jelentkező is volt. Előremutató programot igyekeztünk összerakni a csapatommal, amely magába foglalja a funkcionális fitnesz népszerűsítését, utánpótlás-nevelési koncepció kidolgozását és profi versenyek szervezését is. Gáspár Lászlóval, az előző elnökkel és a volt elnökségi tagokkal egyébként kifejezetten jó a kapcsolatom, többen a jelenlegi vezetőségben is helyet foglalnak, az új elnökség 2024. január 13-án állt fel. Sportolóként 2015-ben kezdtem el foglalkozni a crossfittel, két év múlva nyitottunk egy termet, amelynek a mai napig a menedzsere és a személyi edzője vagyok. A legfontosabb célom mindig is az volt, hogy visszaadjak valamit a sportágnak, feltenni a magyar sport térképére, hogy pár év múlva alapsportág legyen. Ezzel együtt szeretném a szövetséget minél magasabb szintre emelni.

Milyen magyar esélyek vannak a novemberi világbajnokságon?

A realitás azt mondatja velem, hogy a legjobb esélye a junior-korosztályban Varga Mirának van, aki a Crossfit Gamesen már bizonyította rátermettségét, a tizenkét évesek között pedig a most debütáló Kovács Lászlónak. Vannak eredményeink a masters kategóriában is, Baksza Ádám világbajnoki címe mellett Szakolczai Fédrának és Kovács Adriánnak ezüstérme van. A női és férfi felnőttkategóriában tíz-tíz kvótát kapunk az idei világbajnokságra, a junior- és masters korosztályokban pedig hármat-hármat. Mivel a sportágunk fiatal, ezért ha valaki bekerül a legjobb tízbe, már szép eredménynek számít.

A FUNKCIONÁLIS FITNESZ HAT TESZTJE

Állóképességi teszt: kb. 20-25 percen keresztül méri a kardiovaszkuláris edzettségi szintet, lehet futás, evezés, úszás és kerékpározás is, minden, ami méri a hosszú távú teljesítményleadást.

Erőteszt: az olimpiai súlyemelés két fogásnemét foglalja magban, a szakítást és a felvétel-lökést, illetve ezeknek bármilyen összeállítását.

Saját testsúlyos teszt: saját testsúllyal végrehajtott egyszerűbb torna- és gimnasztikai gyakorlatok. A teszt méri, hogy mennyire tudunk gyorsan és hatékonyan mozogni.

Vegyes teszt: az előző három vegyítése, lehet hosszabb időintervallumban végzett állóképességi gyakorlat mellett egy súlyemelő-, illetve tornagyakorlat is.

Ügyességi teszt: már bonyolultabb tornagyakorlatok szerepelnek benne, például a kézállásban járás, kézállásban nyomás, vagy a gyűrűn végzett gyakorlatok.

Teljesítményteszt: rövid távú, azaz gyors lefolyású, legfeljebb három percig tartó teljesítményleadást mér. A vegyes teszthez hasonlóan szintén minden elem szerepelhet benne.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.