WODregényes kalandok: A conditioning edzésről szakszerűen

Farkas Balázzsal, az egyik legismertebb crossfitközösség vezetőjével beszélgettem a crossfitről és a conditioning edzéstípusról.

Korábbi cikkeimben kitértem már a crossfitben alkalmazott különböző edzéstípusokra. Akkor az újonc crossfites szemszögéből, laikusként írtam le a tapasztalataimat, ahogy egy hétköznapi ember látja, megéli (vagy inkább túléli…). Most, hogy már azt vettem észre magamon, egyre ritkábban kell a WOD-ok (napi gyakorlatsorok) elemeit „kigugliznom”, vajon mi mit jelent, sőt az elmúlt hetekben már a double undereket (dupla tekerés ugrókötéllel) is elkezdtem szórni elég szép számban, úgy érzem, elérkezett az idő, hogy szakemberek segítségét kérve jobban belemélyedjünk az egyes edzésformák bemutatásába.

Így most egy időre félreteszem crossfites csetléseim-botlásaim ecsetelését, és némi komolyságot, valamint értő figyelmet az arcomra varázsolva megpróbálom röviden, szakszerűen, mégis könnyed formában a szakemberek gondolatait tolmácsolni.

Az első részben magáról a crossfitről, illetve azon belül a conditioning edzésekről beszélgetünk. Ezek bemutatásában Farkas Balázs, a Mayfly CrossFit-terem tulajdonosa és vezetőedzője lesz a segítségemre. Balázs versenyzőként és edzőként aktívan dolgozik a crossfit magyarországi népszerűsítésén. A crossfittel közelebbről Finnországban ismerkedett meg, rögtön beleszeretett a sportba. Később Spanyolországban bővítette szakmai tudását, hogy aztán később itthon kamatoztassa tapasztalatait. Három éve nyitotta meg saját termét Budapesten, ahol azóta az ország egyik vezető crossfitközössége alakult ki.

„A crossfit nemcsak edzésforma, hanem edzésfilozófia is egyben – vágott bele a sportág bemutatásába – Emellett a crossfit egy levédett márkanév is, egy brand, aminek használatát szigorú szabályokhoz és feltételekhez kötik. Maga a sport elsősorban a funkcionális mozgásmintákra épül. Ilyen például a guggolás, a fej fölé nyomás vagy az emelés. A crossfitnek köszönhetően a mindennapi életünkben használatos mozdulataink is biztosabbá, biztonságosabbá válnak. Nem kell tartanunk attól, hogy a leguggolás a kulcsért vagy nagyobb súly felemelése sérülést okozhat. A crossfiten belül a súlyemelés, a szertorna, az úszás, a futás, a biciklizés és az evezés mozdulatai kerülnek középpontba, illetve ma már az erősember (strongman)-sport elemei is egyre többször megjelennek. Ezek a következő edzéstípusokban kapnak helyet a crossfitedzések mellett: conditioning, súlyemelés, gimnasztika, mobility, kettlebell.”

Miben más a conditioning edzés, és mire számíthat, aki lemegy egy „condiedzésre”?

„A conditioning edzés nem tartalmaz olimpiai súlyemelést, mint a crossfitedzés, nincs benne olimpiai rúddal végzett gyakorlat. Egyébként pedig leginkább egy hosszabb, harmincperces vagy több rövidebb, nyolc-tizenkét perces feladatsorra számíthat, amely lehet akár páros vagy egyéni is.

Ezekben a WOD-okban a saját testsúlyos gyakorlatok dominálnak. Emellett olyan eszközök kapnak szerepet, mint a kézi súlyzó, a kettlebell, a doboz, a medicinlabda, az ugrókötél, valamint a kardiogépek, mint az evezőpad, a bicikli vagy a síelőgép.

Ami biztos, hogy sok izzadásra számíthat, aki kipróbálja, mivel magas intenzitású edzéstípusról beszélünk.”

Elsősorban kinek javasolja ezeket az edzéseket, illetve milyen gyakorisággal érdemes beiktatni őket?

„Akik az állóképességüket akarják fejleszteni, továbbá akik kicsit idegenkednek a súlyemelés világától. A gyakorlatokat bárki könnyen elsajátíthatja, a sikerélmény és a kipurcanás az edzés végére garantált. Egy haladó sportolónak, aki heti átlagosan öt alkalommal edz, mindenképp érdemes két „condiedzést” beiktatnia. Aki pedig kizárólag ezt az edzésformát választja, annak három alkalom tökéletesen lefedi a heti mozgásigényét. Azt szoktuk mondani egymás között, hogy jó hétindító egy conditioning edzés, mert megadja a lendületet, kellően berobbantja a motort.

Ami lényeges – és ezt minden hozzánk edzésre járó sportolónak elmondjuk –, hogy a heti edzésterv összeállításakor rendkívül fontos szempont a pihenőnapok beiktatása az edzésnapok közé.

Ez nem csupán a sérülések elkerülésében segít, szükséges a fejlődésünkhöz is!”

Az alábbi videóban néhány, a conditioning edzéseken gyakran használt gyakorlatot mutatunk be Balázzsal. Balázs az RX (előírás szerinti) mozdulatokat és feladatokat, én pedig a könnyített, azaz scaled verziókat.

 

Minden egyben a crossfitről

A blogsorozat első részében az édesanya sportágválasztásával ismerkedhettünk meg, majd bemutatta, hogyan is kezdődött kapcsolata a crossfittel. A harmadik részben betekintést kaptunk a különböző gyakorlatok kivitelezéséről, később a test átalakulásának tapasztalatairól, illetve a crossfit közösségépítő szerepéről is olvashattunk. A hatodik részben már az első versenyfeladatok is előkerültek, közvetlenül utána pedig az árakról és a sérülésekről is írtunk néhány informatív mondatot.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.