WODregényes kalandok: árak és sérülések, valóság kontra tévhitek a crossfitben

Lássuk, hogyan nem mennek tönkre ízületeink, és hogyan nem lesz testünk Hulk-hatású, ha ezt a sportágat választjuk.

Nem tagadom, érdekes feladat laikusként bemutatni egy olyan sportot, amelyről számos tévhit is kialakult az emberek fejében. Még ennél is nagyobb kihívást jelenthet, hogy felül tudjam írni ezeket a téves sztereotípiákat és vonzóvá tegyem a crossfitet. Ezért is döntöttem úgy, hogy legyen ez a cikk egy kérdezz-felelek típusú iromány, amelyben laikusként igyekszem olyan kérdésekre megadni a válaszokat, amelyek közelebb hozhatják hozzánk ezt a néha démonizált sportot. (Na jó… Valójában nem én döntöttem így, hanem a felelős szerkesztő kért meg erre, de hát ilyen ez a „popszakma”.)

Nézzük meg először, milyen költségekkel is jár, ha valaki úgy dönt, crossfitezni kezd.

Mennyibe kerülnek az edzések?

Akárcsak a konditermeknél, itt is különböző árkategóriák vannak. A leggyakoribb, hogy 4-8-12 alkalmas vagy korlátlan havi bérleteket vesznek az emberek, de van lehetőség egy alkalomra is befizetni. Az árak függnek az adott terem felszereltségétől vagy az edzői gárda felkészültségétől is. Nagyságrendileg a konditerembérletek árszintjén mozognak a crossfitterem árai is.

A 12 alkalmas (ami heti 3 edzéshez optimális választás) bérletek árai 24–27 ezer forint körül vannak. Akik már crossfitfüggővé váltak, általában nem sokat gondolkoznak, hogy melyik bérletet válasszák, így a havi korlátlan bérlet minden teremben a legnépszerűbb típus. Ezek árai 27–33 ezer forint között mozognak. Ha csak beugranál egy alkalomra az edzőterembe átmozgatni magad, napi jegyet kell váltanod, amit 1800–3500 forintért tudsz megvenni.

 

Milyen egyéb költségekkel érdemes számolnunk, ha crossfitezni kezdünk?

A crossfithez nem szükséges speciális felszerelés, hiszen az eszközöket az edzőterem biztosítja. De mint tudjuk, nincs olyan sport, amelyre ne lehetne a világ összes pénzét (is) elkölteni. Főleg mi, nők vagyunk ebben a topon… Ami mindenképpen nélkülözhetetlen, ha crossfitedzésbe kezdünk, egy stabil talpú cipő, hiszen a nagyobb súlyok emelésénél elengedhetetlen, hogy a sarkunk minél biztosabb alátámasztást kapjon. Kifejezetten crossfitre készült cipőt nem egyszerű üzletben beszerezni, de nem lehetetlen. Egy crossfitcipő ára 25 ezer forint körül indul, és elérheti az 50–60 ezer forintot is. Megéri rászánni a pénzt, mert hatékonyabban tudunk benne edzeni, és védi a lábunkat a speciális gyakorlatoknál. Ha már súlyemelésben sem kezdő szinten vagyunk, egy súlyemelőcipő beszerzése sem árt. Az ára jelenleg 35–70 ezer forint az online áruházakban.

A cipőkön kívül mindenképpen ajánlatos valamiféle tenyérvédő, térdvédő és csuklópánt beszerzése is. Egyik sem nagy kiadás, viszont fájdalmas sebektől és véraláfutásoktól óvhatnak meg.

Egy tenyérvédő 3000 forinttól már megvásárolható, de a jobb minőségűért (vagy a márkáért) akár 15 ezer forintot is elkérnek tőlünk. A csuklópántoknál és a térdvédőknél is hasonló árakkal kell számolnunk. Ami még jól jöhet, az egy saját ugrókötél. Igaz, a termekben biztosítják az edzésekhez, de a sajátnál nem kell mindig állítgatni a méretet, és otthon sem árt néha egy kis gyakorlás a double underből (dupla tekerés a kötéllel), nehogy ezen ússzon el a versenyünk. A többi költség már a ruházkodásra megy el, amire – amint Carrie Bradshaw-tól már megtanultuk – nem lehet elég pénzt elkölteni.

 

Vajon a crossfit jó választás, ha fogyni szeretnék?

Oké, ez a kérdés majdnem minden sportág esetében felvetődik, és erre az én válaszom mindig ugyanaz: ha rászánod magad, hogy sportolj és egészségesebb életet élj, annak egészen biztosan meglesz az eredménye. A fogyás kulcsa 70%-ban a táplálkozáson, 30 %-ban az aktív testmozgáson múlik. A crossfitedzésekkel teljes mértékben le tudod fedni ezt a 30%-ot, ha lelkiismeretesen csinálod. Mivel ez a sport remekül ötvözi a kardio- és erőfejlesztő gyakorlatokat, hatékonyan segít a fölösleges zsírpárnáktól megszabadulni. Én nem túlsúlyosan kezdtem bele a crossfitedzésbe, hiszen addig is mindennap edzettem. A futásnak köszönhetően már 7-8 éve nincsenek súlyproblémáim, így nálam a mérleg mutatója nem lefelé indult el az utóbbi időben, hanem felfelé. De ettől egy pillanatra sem estem kétségbe, hiszen láthattam a testemen az átalakulást, ahogy az izomzatom gyarapodott a crossfitnek köszönhetően.

Azt pedig már tudjuk, hogy minél nagyobb az izomtömegünk, annál több kalóriát dolgoz fel a testünk, így nem kell koplalnunk sem, hogy jó formában maradjunk.

Így a válaszom a fenti kérdésre, hogy igen, jó választás a crossfit, ha szeretnénk ledobni magunkról a fölös kilókat, és formás, izmos testről álmodunk.

 

Oké, de akkor nem leszünk előbb-utóbb túl izmosak? Nem akarok úgy kinézni, mint egy súlyemelő…

Jaj! Ez az egyik leggyakoribb crosfittel kapcsolatos sztereotípia. Lássuk be, ez azért nem úgy működik, hogy felkapunk egy súlyemelőrudat, kicsit nem figyelünk oda, kettővel többször emeljük a fejünk fölé, és máris Schwarzenegger-izmaink lesznek. Egyrészt mindenki saját maga határozza meg az edzései gyakoriságát, intenzitását, a trénerek senkitől sem várnak el olyan teljesítményt, ami az illetőnek már sok vagy nem kívánatos. Illetve az étkezésekkel is lehet szabályozni az izomzat fejlődését. Ha kordában tartjuk a kalóriabevitelt, nem lesz Hulk-alkatunk az edzéstől. Másrészt pedig igaz, hogy a súlyemelés a crossfit része, de mégiscsak egy másik sport. A súlyemelők néznek úgy ki, mint a súlyemelők… Jelentsen ez bármit is.

 

Nem mennek tönkre az ízületeim a crossfittől?

Rengeteg mozgásszervi és egyéb betegséget vizionálnak a crossfitfóbiások. Lássuk, mi mindennel riogatnak minket, ha crossfitezni kezdünk. A leggyakoribb természetesen, hogy tönkreteszi az ízületeket. Jelentem, az ízületekre nincs kártékonyabb hatással, mint bármely más intenzív mozgásforma. Az edzések folyamán nemcsak izmaink, hanem ízületeink is erősödnek, így kellő odafigyeléssel hosszú távon sem kell miattuk aggódni, vagyis nem jobban, mint annak, akinek a napi testmozgása a fotelból való felállás és visszahuppanás gyakorlatsorból áll…

Aztán ott van még a méhsüllyedés lehetősége, amivel a női crossfiteseknek kell szembenézniük a súlyemelés miatt. Örömmel tudatom, hogy erre megtaláltuk a megoldást. Ha elég kézenállásos gyakorlatot csinálsz súlyemelés után, visszamegy a helyére a méhed… Ja, és a másik: szintén a súlyemelés miatt romolhat a szemed. Szerencsére ezt is el tudjuk kerülni, ha becsukjuk a szemünket, amikor emeljük a súlyt…

Félretéve a tréfát. A crossfitben is ugyanannyi esélyünk van a sérülésre, mint a többi sportban.

Itt is hangsúlyozottan fontos az alapos bemelegítés a gyakorlatok előtt, és a nyújtás edzések után.

Ha a testünk terhelését az edzőink utasításai szerint végezzük, és nem kezdünk ész nélkül dolgozni a súlyokkal, nem hinném, hogy bármelyik szervünk is sérülne, ahogy azt sem, hogy 45 évesen tolószékbe kerülnénk a crossfit miatt.

Más szóval, én az egészségemnél jobban féltem a bankszámlámat – mert nagyon vagány fitneszruhák jöttek ki a nyári szezonra…

Minden egyben a crossfitről

A blogsorozat első részében az édesanya sportágválasztásával ismerkedhettünk meg, majd bemutatta, hogyan is kezdődött kapcsolata a crossfittel. A harmadik részben betekintést kaptunk a különböző gyakorlatok kivitelezéséről, később a test átalakulásának tapasztalatairól, illetve a crossfit közösségépítő szerepéről is olvashattunk. A hatodik részben pedig már az első versenyfeladatok is előkerültek.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.