Zsírégetés koreográfiára épülő csoportos órával – bemutatjuk a Kangoot

Férfiak és nők körében egyaránt népszerű, kortól független mozgásforma, ráadásul futóknak ideális keresztedzés is.

Rendkívül hatékony zsírégető, mégis ízületkímélő a különleges, rugós cipőben végezhető edzésforma. A Kangoo mibenlétéről, történetéről és jótékony hatásairól Spisák-Ács Adrienn oktatóval beszélgettünk.

„A Kangoo Jumps-cipőt Gregory Lektham találta fel, majd Denis Neville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt – mesélt a kezdetekről. – Az első cipőt 1994-ben Párizsban mutatták be, és eleinte olyan embereknek találták ki, akik sérültek vagy nehézségekkel küzdenek, de szerettek volna visszatérni a sport világába. Később ezek a cipők bekerültek a fitnesz világába, így az edzőtermekbe is. Magyarországra 2002-ben Hornyák Ádám hozta be a Kangoo Jumpsot, majd megalapította a Kangoo Club Hungaryt. Sajnos 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ezután Sifter Tímea vette szárnyai alá a Kangoot, aki a mai napig szívvel-lélekkel népszerűsíti az edzést, és képez ki instruktorokat.”

Ha valaki oktató szeretne lenni, szigorú alapkövetelmény, hogy legyen sportos előképzettsége, aerobikedzői vagy testnevelői végzettsége. Az oktatás során nemcsak gyakorlati, hanem gazdag elméleti ismeretanyagot kaptak.

„Kétezertíz óta vagyok oktató. A Kangoo úgy jött az életembe, hogy egy kedves barátnőm elvitt egy edzésre, amiről nem árult el semmit. Ez volt a Kangoo. Az első órán végig a bordásfalat fogtam, és morogtam magamban, hogy nem igaz, hogy nem tudok ebben a cipőben megállni. Valahogyan mégis a varázsa alá kerültem, mert onnantól kezdve minden csütörtökön ott voltam Cseh Dávid óráin. Neki köszönhetem, hogy alaposabban megismerkedtem ezzel az edzésformával. Miután másik városba költözött, átvettem a helyét a teremben. Így indult a Kangoo-edzői pályafutásom.”

A hatvanperces edzés ugyanúgy épül fel, mint bármelyik más csoportos óratípus. Bemelegítés után a fő rész és a levezető rész következik. Többféle óratípus létezik, táncos Kangoo, boksz, kinti óra, amit a természetben lehet megtartani, továbbá létezik az úgynevezett Kangoo Power is.

„Ez egy koreográfiára épülő csoportos óra, jó zenékkel, vidám hangulatban, ami nagyon jól megmozgatja az embereket.”

Az óra alapvető eszköze a már említett speciális cipő, amelyben megállni ugyan nehezebb, mozogni viszont annál könnyebb. A Kangoo-cipőnek úgynevezett ellipszis rugói vannak, amelyek a cipő „lelkét” képezik. Ezekhez a rugókhoz kapcsolódnak a szemmel is látható félkörívek.

„Ezek segítségével lehet őket különböző súlyra szerelni, így tulajdonképpen bárki részt vehet az órán. A gyerekeknek külön gyerekcipő is létezik. Egyetlen megkötés a súlykorlát, ugyanis húsz kilogramm felett lehet csak használni.”

A Kangoo-edzés azért jótékony hatású, mert a talajra érkezéskor a speciális cipő ahhoz képest 80 százalékkal csökkenti a becsapódás erejét, mint ha hagyományos sportcipőben ugrálnánk. Ezáltal nagyon kis terhelés jut a térdekre és az ízületekre. Az edzés növeli az oxigénfelvételt, és 25 százalékkal több kalóriát éget el, mint egy más típusú csoportos óra, vagyis a zsírégetés igencsak hatékony. Javítja a koordinációt, mert koreográfiára épül, és fejleszti az egyensúlyérzéket is. Emellett fokozza a fizikai erőnlétet.

„Amit személyesen még hozzá tudnék fűzni, hogy számomra a legjobb keresztedzés. Versenyszerűen futok, és rengeteget segít a fejlődésemben, amit nem is gondoltam volna. A segítségével szülés után is hamarabb lehet visszatérni a futáshoz. Az óráimra nemcsak nők, hanem férfiak is járnak, úgyhogy nemtől és kortól függetlenül mindenkinek ajánlom.”

Magyarországon szinte minden nagyobb városban tartanak Kangoo-edzést, érdemes tehát körülnézni a fitnesztermek honlapján és kipróbálni a speciális cipőt igénylő csoportos órát.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.