Zsírégetés koreográfiára épülő csoportos órával – bemutatjuk a Kangoot

Férfiak és nők körében egyaránt népszerű, kortól független mozgásforma, ráadásul futóknak ideális keresztedzés is.

Rendkívül hatékony zsírégető, mégis ízületkímélő a különleges, rugós cipőben végezhető edzésforma. A Kangoo mibenlétéről, történetéről és jótékony hatásairól Spisák-Ács Adrienn oktatóval beszélgettünk.

„A Kangoo Jumps-cipőt Gregory Lektham találta fel, majd Denis Neville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt – mesélt a kezdetekről. – Az első cipőt 1994-ben Párizsban mutatták be, és eleinte olyan embereknek találták ki, akik sérültek vagy nehézségekkel küzdenek, de szerettek volna visszatérni a sport világába. Később ezek a cipők bekerültek a fitnesz világába, így az edzőtermekbe is. Magyarországra 2002-ben Hornyák Ádám hozta be a Kangoo Jumpsot, majd megalapította a Kangoo Club Hungaryt. Sajnos 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ezután Sifter Tímea vette szárnyai alá a Kangoot, aki a mai napig szívvel-lélekkel népszerűsíti az edzést, és képez ki instruktorokat.”

Ha valaki oktató szeretne lenni, szigorú alapkövetelmény, hogy legyen sportos előképzettsége, aerobikedzői vagy testnevelői végzettsége. Az oktatás során nemcsak gyakorlati, hanem gazdag elméleti ismeretanyagot kaptak.

„Kétezertíz óta vagyok oktató. A Kangoo úgy jött az életembe, hogy egy kedves barátnőm elvitt egy edzésre, amiről nem árult el semmit. Ez volt a Kangoo. Az első órán végig a bordásfalat fogtam, és morogtam magamban, hogy nem igaz, hogy nem tudok ebben a cipőben megállni. Valahogyan mégis a varázsa alá kerültem, mert onnantól kezdve minden csütörtökön ott voltam Cseh Dávid óráin. Neki köszönhetem, hogy alaposabban megismerkedtem ezzel az edzésformával. Miután másik városba költözött, átvettem a helyét a teremben. Így indult a Kangoo-edzői pályafutásom.”

A hatvanperces edzés ugyanúgy épül fel, mint bármelyik más csoportos óratípus. Bemelegítés után a fő rész és a levezető rész következik. Többféle óratípus létezik, táncos Kangoo, boksz, kinti óra, amit a természetben lehet megtartani, továbbá létezik az úgynevezett Kangoo Power is.

„Ez egy koreográfiára épülő csoportos óra, jó zenékkel, vidám hangulatban, ami nagyon jól megmozgatja az embereket.”

Az óra alapvető eszköze a már említett speciális cipő, amelyben megállni ugyan nehezebb, mozogni viszont annál könnyebb. A Kangoo-cipőnek úgynevezett ellipszis rugói vannak, amelyek a cipő „lelkét” képezik. Ezekhez a rugókhoz kapcsolódnak a szemmel is látható félkörívek.

„Ezek segítségével lehet őket különböző súlyra szerelni, így tulajdonképpen bárki részt vehet az órán. A gyerekeknek külön gyerekcipő is létezik. Egyetlen megkötés a súlykorlát, ugyanis húsz kilogramm felett lehet csak használni.”

A Kangoo-edzés azért jótékony hatású, mert a talajra érkezéskor a speciális cipő ahhoz képest 80 százalékkal csökkenti a becsapódás erejét, mint ha hagyományos sportcipőben ugrálnánk. Ezáltal nagyon kis terhelés jut a térdekre és az ízületekre. Az edzés növeli az oxigénfelvételt, és 25 százalékkal több kalóriát éget el, mint egy más típusú csoportos óra, vagyis a zsírégetés igencsak hatékony. Javítja a koordinációt, mert koreográfiára épül, és fejleszti az egyensúlyérzéket is. Emellett fokozza a fizikai erőnlétet.

„Amit személyesen még hozzá tudnék fűzni, hogy számomra a legjobb keresztedzés. Versenyszerűen futok, és rengeteget segít a fejlődésemben, amit nem is gondoltam volna. A segítségével szülés után is hamarabb lehet visszatérni a futáshoz. Az óráimra nemcsak nők, hanem férfiak is járnak, úgyhogy nemtől és kortól függetlenül mindenkinek ajánlom.”

Magyarországon szinte minden nagyobb városban tartanak Kangoo-edzést, érdemes tehát körülnézni a fitnesztermek honlapján és kipróbálni a speciális cipőt igénylő csoportos órát.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.