8 tanács, hogy mire érdemes figyelni a futóedzés után

Kezdő futók gyakori hibája, hogy hiába élvezik a kocogást, elszúrják a végét, és a test nem megfelelő állapotban várja a következő kihívást.

Azok sem mindig ügyelnek a futás utáni teendőkre, akik rendszeresen futnak, és haladónak tartják magukat – pedig a napi edzés még nem ért véget azzal, hogy az ötödik vagy huszadik kilométer után fújunk egy nagyot, és elégedetten nyomkodjuk valamelyik kütyünket az eredményekért. A runningmagazine.ca oldal nyolc pontban foglalta össze, mire érdemes figyelni. Legalább többségüket érdemes figyelembe venni, ez esetben sok-sok év múlva is lehet esélyünk a mosolygós kocogásra.

Levezetés: Igen, ezt a részt a legtöbb futó nem hanyagolja el, hiszen nem célszerű húszperces sprinttel befejezni az aznapi edzést. Hogy mégis milyen hosszú a levezetés, az természetesen a futás intenzitásától függ, mindenesetre néhány perc kocogás, esetleg öt-tíz perc séta hasznos lehet.

Hidratálás: Kánikulában és a mínuszok idején egyaránt fontos, hogy negyedórán belül igyunk, lehetőleg vizet vagy elektrolititalt. A megfelelő hidratáltság csökkenti a görcsök és sérülések kockázatát.

Nyújtás: Ha megkérdeznénk száz kezdő futót, mennyien szoktak rendesen nyújtani edzés után, hát, aligha örülnénk a statisztikának. Haladóknál talán kicsivel jobb az összkép, de vélhetően a futók igen csekély százaléka profi ezen a téren is. Pedig öt-tíz percet legalább érdemes rászánni, hiszen a futás során megfeszülő izmok nyújtása és a vérkeringés helyreállítása gyorsítja a regenerálódást.

Ruhacsere: Természetesen egy jó zuhany aranyat érhet, de ha azonnal nincs rá lehetőség, akkor is megéri száraz ruhát felvenni, különösen nyirkosabb időben. Ezáltal melegebben tarthatjuk az izmokat, ami szintén segíti a regenerálódást.

Evés: E téren talán jobban megoszlanak a vélemények, mindenesetre sokan állítják, hogy a futás utáni táplálkozás a legfontosabb tényező, ha regenerálódni akarunk. Harminc perccel az edzést követően fehérjét és szénhidrátot érdemes enni, például gyümölcsös joghurtot.

Sok futó gyomra nem nagy örömmel fogad be ételt egy-egy nagyobb edzés után, ez esetben nem szabad erőltetni – érdemes inkább hidratálni és később fogyasztani valamit.

Pihenés: Sőt, egyenesen szunyókálás! Ha van időnk, 15-20 perc is sokat érhet, de ennél sokkal fontosabb az éjszakai kellemes, hét-nyolc óra alvás.

Hengerezés: Azt mondják a szakértők, ne közvetlenül edzés után hengerezzünk, mert az további megterhelést jelent az izmoknak, viszont néhány órával később, amikor már ellazultak, megéri kis időt erre is rászánni.

Mobilitás: Ha reggeli futás után a fenti tanácsok nagy részét betartjuk, akkor is fontos, hogy a nap hátralévő részében se egy helyben üljünk – irodai munkánál is érdemes időnként sétálni, ha kevésbé vagyunk szem előtt, nyújtózkodni, akár kicsit nyújtani is, mert a sok üléstől merev lesz a test, ami nem szerencsés a következő futást szem előtt tartva.

+1: Hideg zuhany: Ha nem is kell mindig belecsobbanni egy befagyott tóba vágott lékbe, a futás utáni zuhanyzás során legalább a lábakat érdemes négy-öt alkalommal felváltva forró és hideg vízzel átmosni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.