A maratoni táv történetének egyik legnagyszerűbb éve volt 2022

A férfiaknál megdőlt a világrekord a klasszikus távon, a nőknél majdnem – a kenyaiak a férfiaknál nagy fölényben vannak, a nőknél fel tudják velük venni a versenyt az etiópok.

Ha abból indulunk ki, hogy a férfi maratonisták körében a valaha volt tíz legjobb eredményből három is idén született (2019-ben négy volt ez a szám), míg a nőknél ennél is több (öt), talán nem túlzás kijelenteni, a klasszikus táv egyik legfantasztikusabb esztendeje volt 2022.

A kenyai Eliud Kipchoge Berlinben szeptember 25-én a saját maga négy évvel korábban ugyanott felállított világcsúcsát javította meg kereken fél perccel 2:01:09-re, így abszolút reálissá tette, hogy akár ő, akár más ne csak „laboratóriumi” körülmények között, vagyis speciális lapos pályán, iramfutók folyamatos segítségével és cseréjével tudjon két óránál gyorsabban maratont teljesíteni. Ezt akár a német fővárosban, akár Valenciában meg lehet csinálni, mindkét helyszín alkalmas arra, hogy csodálatos időket repesszenek a legjobb hosszútávfutók.

Valenciában december elején a kenyai Kelvin Kiptum robbant be az elitbe azzal, hogy 2:01:53-as eredménnyel nyerte meg a versenyt, noha életében először indult a 42.195 kilométeres távon.

Ha a nagy kenyai–etióp párviadalt nézzük, minden idők legjobb tíz idejéből hetet kenyai futó birtokol – ha az alapján osztályozunk, hogy minden versenyzőtől csak a legjobb idejét vesszük alapul, akkor sem sokkal szebb a kép az etiópok szemszögéből, hiszen a hat kenyai és három etióp mellé egy tanzániai atléta fér még oda a szűk elitbe.

A nőknél még mindig fennáll a szintén kenyai Brigid Kosgei 2019-es világrekordja (2:14:04), ám viszonylag nagy pénzt mernénk feltenni arra, hogy 2023-ban megdöntik ezt a csúcsot. Az ugyancsak kenyai Ruth Chepngetich csupán 14 másodperccel maradt el tőle októberben Chicagóban, az etióp Amane Beriso is percen belül ért célba a rekordhoz képest Valenciában, ahol honfitársa, az élete első maratoni viadalát teljesítő Letesenbet Gidey világcsúcsdöntési céllal startolt, csakhogy a hajrára totálisan elkészült az erejével – de nem lesz ez mindig így.

A gyengébbik nem képviselői közül ha bárki több eredménnyel is szerepelhet a top 10-ben, hat kenyai, három etióp és egy brit idő van ott az elitben, míg személyenkénti bontásban már öt etiópot, négy kenyait és egy britet találunk a közvetlen élmezőnyben.

Az etiópok lemaradása tehát nem mondható nagynak, a nőknél fej fej mellett haladnak a kenyaiakkal, igaz, a férfiaknál jelenleg nincs a horizonton olyan futójuk, akinek lenne esélye maradandót alkotni.

Vegyük számba a hat 2022-es major maratont és a világbajnokságot: a férfiaknál minden jelentős fontos versenyt kenyai nyert meg, Tokióban és Berlinben Kipchoge, Bostonban (jövőre ezt is meg akarja nyerni Kipchoge, mint a New York melletti hiányzó majorláncszemet…) és New Yorkban Evans Chebet, Londonban Amos Kipruto, Chicagóban Benson Kipruto örülhetett. A világbajnokságot megnyerte az etióp Tamirat Tola, de a mezőny finoman fogalmazva sem volt éppen veretes. A nőknél négy kettő a kenyaiaknak, viszont a vébén szintén etióp győzött. Tokió Kosgeié lett, Bostonban Peres Jepchirchir nyert, Chicagóban Chepngetich, míg New Yorkban Sharon Lokedi. Etióp siker Londonban és Berlinben született Yalemzerf Yehualaw és Tigist Assefa révén, no meg a világbajnokságon, ahol Gotytom Gebreslase lett az első.

Fontos kérdés magyar szempontból, mire számíthatunk a 2023-as budapesti világbajnokságon, várható-e kiugró időeredmény, hatalmas csata a sztárok között? Nos, elnézve, kik nyerték a legutóbbi három vb-t a férfiaknál, le kell hűtenünk a kedélyeket: idén Tola nyert, az örökranglista huszadik helyezettje, három éve Dohában Lelisa Desisa (55.), míg 2017-ben Geoffrey Kirui (219.). A nőket illetően több reményünk lehet, hogy tiszteletüket teszik a legjobbak. Míg idén ugye Gebreslase győzött (24.), három éve Chepngetich (2.), öt esztendeje Rose Chelimo (200.).

A lehetőségeket behatárolja, hogy maratoni versenyeket nem havonta futnak a sportolók, hanem inkább évente néhányat, tehát alaposan meg kell válogatniuk a legjobbaknak, hol állnak rajthoz.

Augusztus 19. és 27. között rendezi fővárosunk a világbajnokságot, a hosszútávfutók szempontjából akkor Budapesten szinte biztosan túl meleg lesz – meglátjuk, melyik klasszist motiválja a vb-győzelem.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme
BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia
Három gyakorlat, amely kötelező a megfelelő bemelegítéshez

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.