A nindzsa, a panda és a rekorder

A tavalyi bostoni maratoni győztese, a japán Kavaucsi Juki második lett egy hazájában rendezett versenyen, amit ráadásul nindzsaruhában teljesített. De nem ez volt az első őrültsége.

A nindzsajelmezben futó Kavaucsi Juki a magyarul meglehetősen furcsán hangzó japán Kuki nevű városban rendezett maratonin a második helyen végzett, miután tavaly, 1987 óta első japánként megnyerte a bostoni maratonit 2.15.58-as idővel.

Ebből mindjárt két dolgot leszűrhetünk: egyrészt ő az egyik legszínesebb figura az ismert maratoni futók közül, másfelől az egyik legjobb a sportágban. Hogy mást ne mondjunk, tavaly a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, miután 78 maratonit futott le 2 óra húsz percen belül – azóta ez a szám 79-re nőtt, és a célja, hogy százig meg sem áll.

Mindezt úgy, bár több világversenyen (vb, Ázsiai játékok) is képviselte már Japánt, hivatalosan csak tavaly állt profinak, addig heti negyven óra adminisztrátori munka mellett futott évente akár tíznél is több maratonit, ami sok profinak is a becsületére válna. Mivel dolgozott, hivatalos szponzori szerződést sem köthetett, de mint korábban nyilatkozta, neki ebben az egészben nem a pénz a lényeg.

„Nem a pénzért futok, hanem saját magamért, nekem ez elsősorban a szabadságot jelenti. Ha ezzel akarnék pénzt keresni, azzal jelentősen korlátoznám a lehetőségeimet, hogy mikor és hol futhatok” – mondta a Runners Worldnek adott 2014-es interjúban. Ám tavaly azért elismerte, hogy neki is sokat segít a pénz céljai megvalósításában, ugyanis a Boston Marathon megnyeréséért kapott százötvenezer (42.5 millió forint) dollár nagyban hozzájárult ahhoz, hogy otthagyhassa a munkáját, és profinak állhasson.

Ennek ellenére az ő példája is bizonyítja, hogy átlagemberként, az irodában végzett robotmunka mellett is bárki elérhet kimagasló eredményeket. De vajon hogy edzett ő munka mellett?

„Elég nehéz összeegyeztetni a kettőt, nagy kihívást jelent. Viszont sok profival ellentétben megvan a kellő szabadságom, és nincs edzőm, aki a fejemhez vágná, hogy őrültség évi tíz maratonit futni. Naponta csak egyszer tudok edzeni, hétfőn és kedden általában csak kocogok, szerdán intervalledzéseket végzek vagy futok tízszer ezer métert tempósan, csütörtökön és pénteken pedig ismét kocogok. Ha vasárnap nincs verseny, akkor szombaton elég keményen és sokat futok, ha viszont versenyem van, akkor a szombat laza” – mondta korábban, igaz, mindezt még jóval azelőtt, hogy profinak állt volna.

Az őrültségét pedig mi sem példázza jobban, mint hogy a mostani nindzsajelmez előtt futott már öltönyben és nyakkendőben, valamit pandának öltözve is, de olyan is előfordult, hogy kopaszra borotválta a fejét, miután nem jutott ki a 2020-as olimpiára.

„Mindenkinek jelezni akartam, aki szurkolt nekem, hogy mennyire szégyellem magam” – hangzott a kissé szokatlan indoklás, de Kavaucsi esetében már tényleg nem lepődünk meg semmin. Mindenesetre kíváncsian várjuk, mivel lepi meg a rajongóit, ha valóban lefutotta a századik maratoniját is legalább 2 óra húsz perc alatt. Vagy ha esetleg kijut a 2020-as olimpiára, ami az első ötkarikás játékok lenne, amelyen részt vesz. Ezek után van, aki nem szurkol neki?

Egy videó a „nindzsafutásról”, amelyen 68 perc és 52 másodperc alatt teljesítette a félmaratonit, és csak az utolsó pillanatban győzték le.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.