A nyáron, de havas hegycsúcsok között teljesítette első maratoniját Tirolban

Sziget Ágnes minél több külföldi versenyen szeretne részt venni, később az ultratávokon is kipróbálná tudását.

Sziget Ágnes egy multinacionális cégnél HR-kommunikációs vezető, s ha teheti, szabadidejében rendszeresen fut. Az elmúlt éve volt eddig a legjobb, mert többek között teljesítette az első maratoniját.

„Nálunk a futás családi hagyomány – mondta a 33 esztendős Sziget Ágnes. – Édesapám közép- és hosszútávfutó volt hatvanéves koráig, ám akkor egy sérülés miatt abba kellett hagynia a sportot. Alapvetően már az általános iskolában és a középiskolában is szerettem a futást, igaz, még nem űztem versenyszerűen. Főiskolás koromban vettem részt először versenyen, Siófokon teljesítettem a félmaratoni távot. Akkor még nem vettem annyira komolyan, ám az elmúlt öt-hat évben magasabb szintre lépett az életemben. Már több mint két éve edzővel készülök, azóta még inkább érzem a folyamatos fejlődést. Ezt a döntést azért hoztam meg, mert elhatároztam, hogy lefutom a maratonit, és úgy láttam, ehhez muszáj edző segítségét kérnem. Hobbiból egyre komolyabb szerepet kapott az életemben, egyre jobban megszerettem.”

Ágnes a közelmúltban elnyerte nagyvállalati kategóriában Az év fiatal vezetője díjat, amelyre nagyon büszke. Ezt az elismerést az üzleti szférában dolgozó 40 év alatti vezetők között osztják ki, s azokat a szakembereket díjazzák, akik vezetőként kiválóan működnek, akik jól menedzselik a csapatukat. Ahogy a munkában, úgy a sportban sem áll messze tőle a versenyszellem.

„Magával ragadott a futóversenyek hangulata. Hihetetlen érzés volt az utcai eseményeken átélni a közönség által varázsolt légkört, s azt vettem észre, ilyenkor sokkal jobban teljesítek, mint az edzéseken. Éreztem, ahogy egyre több versenyen vettem részt, egyre jobban fejlődtem. Az elejétől kezdve motivált, hogy minél jobb időt érjek el, de figyelnem kellett, hogy ne essek át a ló túloldalára. Résen kellett lennem, hogy ne menjen az eredmény hajszolása a futás közben érzett öröm rovására.”

Nyáron, a versenyszezonban heti öt edzése van, felépítésük attól függ, hogy éppen milyen eseményre készül. A Sanyoszistálló tagja, így Markocsán Sándorral dolgozik, s az egyéni edzések mellett közös, csoportos futóedzéseken is részt vesz. A téli időszakban inkább alapozóedzések vannak, hiszen most kevesebb a verseny.

 

 

„Kétezerhúszban már teljesíteni akartam az első maratonimat Párizsban, ám a koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny. Így egy évvel eltoltam, s júniusban Ausztriában futottam le az első maratonimat. Fantasztikus, családias verseny volt. Tirolban a havas hegycsúcsok között vezetett az út, gyönyörű környezetben. Jól ment a futás, saját korcsoportomban harmadik lettem. Visszagondolva nem maga a verseny, hanem a felkészülési időszak volt a legnehezebb. A hajrában sok hosszú futást kellett beiktatni, s a napirendem logisztikája okozta a legnagyobb kihívást. A célba érés pedig a befektetett munka gyümölcsének learatása volt. Sokan mondták, hogy az első maratonijuk után egyfajta motivációs válság lett úrrá rajtuk, én ezt abszolút nem érzékeltem.”

Sziget Ágnest érdekli az ultrafutás világa, de úgy érzi, még sokat kell érnie, ezért egyelőre a félmaratonikra és a maratonikra koncentrál. Mentálisan erős futónak tartja magát, ami nagy előny lehet majd a hosszabb távokon. 2022-ben többet szeretne terepen versenyezni, mivel korábban inkább aszfalton futott.

 

 

„Szeretnék még több maratonit futni, ám elsősorban külföldön. A Budapest Maraton is vonzó, ám szeretek egy-egy külföldi versenyt utazással és városnézéssel egybekötni. Úgy tervezem, hogy néhány külföldi versenyen biztosan ott leszek 2022-ben, s további célom, hogy megjavítsam a félmaratoni időmet. A tavalyi volt az eddigi legjobb évem, sok versenyen kerültem a legjobb három közé, ráadásul teljesítettem az első maratonimat. Nehéz lesz felülmúlni 2021-et, de azon leszek, hogy sikerüljön.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.