Nyolcszor győzött, most a sivatag királya

A marokkói Rasid el-Morabiti nemrég nyolcadszor nyerte meg a Marathon des Sables nevű kőkemény futóversenyt. A 39 éves férfi a sivatag királya, ám még van feljebb, hiszen szeretné beérni tízszeres első honfitársát.

Nemrég egy haláleset apropóján írtunk a Marathon des Sables nevű brutális futókihívásról, amelyen a versenyzők a Szaharában tesznek meg nagyjából 250 kilométert; ám szólhatott volna a cikk a marokkói Rasid el-Morabitiről is, aki tovább ékesítette a fején a sivatag aktuális királyának járó koronát: nyolcadszor nyerte meg a viadalt, amelyet egyszer teljesíteni is életre szóló élmény.

Éppen tíz évvel ezelőtt kezdődött a sikertörténet, 2011-ben diadalmaskodott először, hogy aztán 2014 óta letaszíthatatlan legyen a trónról. Mivel 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg az eseményt, elmondható, sorozatban hét éve nem akad nála jobb.

„Nagyon nehéz volt a verseny, még sosem volt ilyen meleg” – fogalmazott Rasid el-Morabiti, vagyis a borzasztó hőséghez ennyi tapasztalattal a háta mögött sem tudott hozzászokni. Az 1982 márciusában született férfi egy zagorai dinnyetermesztő családból származik, és nemcsak Rasidnak fontos a futás a famíliában, hiszen testvére, Mohamed is rendszeresen indul, az idén negyedszer végzett másodikként bátyja mögött.

Rasid egy interjúban elmondta, gyermekként a labdarúgásba is belekóstolt, és már akkor megmutatkozott, mennyire gyors, ezért később, az iskolában atletizált. A Marathon des Sables-en aratott sikereit vélhetően a terepismeretnek is köszönheti, ám a felkészülés is óriási szerepet játszik az eredményekben.

Általában a verseny előtt öt hónappal kezdi a munkát, erősít, napi kétszer, reggel és éjszaka három órát edz. Igyekszik minél változatosabb terepen és formában – például homokdűnék között – futni, hogy még inkább készen álljon a kihívásra.

A felkészülés harminc százalékának tartja a mentális részt, az első edzésektől a viadal utolsó kilométeréig az jár a fejében, hogy nyerjen. Ennek érdekében rendre elképzeli, ahogyan győztesként megérkezik a célba.

Nagy példaképének Lahszen Ahanszalt tartja, aki még nála is többször, tízszer (1997, 1999–2007) diadalmaskodott a Szaharában – nagy célja, hogy ő is elérje a két számjegyű sikert, azaz beérje a példaképet és barátot. Már „csak” két elsőség választja el az egyenlítéstől.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.