Haláleset a Marathon des Sables-n

Szívmegállás miatt meghalt egy ötvenéves francia futó a Marathon des Sables nevű hatnapos, a Szaharában zajló futóversenyen. Az életét a gyorsan érkező orvosi segítség ellenére sem sikerült megmenteni.

Szomorú hírt közölt néhány napja a Marathon des Sables (Szahara-maratoni vagy a Homok maratonija) sajtóhírszolgálata: szívmegállás következtében egy francia futó életét vesztette az esemény második napján. Csak annyit tudni róla, hogy egy 50 éves férfiről van szó, az elhunyt nevét kegyeleti okból nem hozzák nyilvánosságra. Az MTI híre szerint a sportember a rajt előtt minden orvosi vizsgálaton megfelelt, és az első szakasz után sem panaszkodott egészségi problémára.

Az irunfar.com nevű honlapon részletesen felidézték a történteket. A férfi a verseny második szakaszát próbálta teljesíteni, amikor rosszul lett. Két másik résztvevő – mindkettő orvos – azonnal a segítségére sietett, segítséget kértek a szervezőktől, és szívmasszázsba kezdtek.

Perceken belül megérkezett helikopteren a verseny orvosa, ám hiába küzdöttek majd′ egy órán keresztül az életéért, nem sikerült újraéleszteni.

A futók az elhunyt társuk iránti tisztelet jegyében folytatták a versenyt, s a harmadik szakasz rajtja előtt egyperces néma csenddel emlékeztek rá. A viadal azóta befejeződött, a férfiaknál a marokkói ikon, a testvérét, Mohamedet megelőző Rasid el-Morabiti győzött (21:17:32), immár nyolcadszorra, míg a nőknél honfitársa, Aziz Jasu (22:41:46) diadalmaskodott.

A Marathon des Sables nevű versenyt a francia Patrick Bauer hívta életre, 1984-ben 12 nap alatt szelte át a Szaharát. Az eseményt 1986 óta rendezik meg a föld legnagyobb sivatagjában: az indulóknak nagyjából 250 km-t kell teljesíteniük, amely hat maratoni (41.195 km) távjának felel meg.

A világ egyik legnehezebb futóversenyeként számon tartott kihívást a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique is teljesítette 2008-ban.

A brutális kihívás korábban két ember életét követelte, és a megelőzés érdekében az indulni vágyóknak évről évre szigorú orvosi vizsgálatokon kell megfelelniük. Korábban honlapunk egy majdnem tragédiával végződő futást idézett fel : az olasz Mauro Prosperi 1994-ben indult, ám elkeveredett egy homokviharban. Az a szabály, hogy ilyenkor nem szabad továbbhaladni, de ő továbbment, és hiába keresték, nem találták. Összesen kilenc napig bolyongott, a vizeletét itta és denevéreket evett, ám végül megmentették.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.