A Spartathlon kétszeres bajnoka, aki a lakásában is lenyomott 37 kilométert

Ma már Ausztriában él a lett Diana Dzaviza, aki az idén is diadalmaskodott a nők között a Spartathlonon, korábban pedig különleges járványfutást teljesített.

Ritkán fordul elő, most mégis megtörtént, hogy mindkét nem címvédője újra a csúcsra ért a Spartathlonon, hiszen a férfiaknál a görög Fotisz Zizimopulosz, míg a nőknél a lett Diana Dzaviza győzött ismét. Dzaviza sikerét saját emberfeletti teljesítményén túl elősegítette, hogy az abszolút esélyes és sokáig vezető amerikai Camille Herront majdnem elütötte egy autó, és annyira megviselte az eset, hogy feladta a versenyt. Riválisa élt a lehetőséggel, és másodszor is diadalmaskodott a brutális 246 kilométeres legendás viadalon.

Míg a férfi győztesnél nem kényeztetett el bennünket az internet forrással, a lett sportolónak még saját honlapja is van, így egyszerűbb bemutatni a bajnokot. Diana Dzaviza csupán 35 éves, amely az ultrafutásban igazán nem számít magas kornak. Egy kis lett faluban, Salacgrivában született, ám már 15 évesen elköltözött otthonról, sőt 18 évesen a hazáját is maga mögött hagyta. Ma a szomszédos Ausztriában, Bécsben él, a világ legjobb gyermekének titulált 12 éves lány egyedülálló édesanyja. Mint mondja, 2014-ben jelent meg az életében a futás, miután visszaköltözött Európába. Története kissé idézi a litván Aleksandr Sorokinét: felszedett néhány kilót, túl sokat dohányzott, és elege lett ebből az állapotból.

Futni kezdett, előbb harminc, aztán negyven, majd ötven percet, a kilométerekre oda sem figyelt. Közben azonban eljutott 15 kilométerig, és akkor már adta magát a félmaratoni gondolata – a 2015 januári viadal pedig ígéretes 1:38:35-öt hozott.

Egyébként nagyjából ekkortájt tette le végleg a cigarettát… Ezután 3:28-as maratoni következett, amelyet kezdetben nem is értékelt eléggé, nem tudta, milyen jónak számít ez egy kezdőtől. Viszont innen mintha minden adta volna magát, egy kissé a magánélete és a rossz párkapcsolata elől menekülve egyre csak emelte a tétet és a kilométereket.

„Nem találsz leggyorsabb időket nálam. Ultrafutó vagyok, nem a sebesség, hanem a távolság a cél. És imádom ezt” – hirdeti a mottója, és ha már ebben az irányban indult el, évről évre remek eredményeket ér el. Rendre nagyszerűen teljesít osztrák és lett versenyeken, szerepelt már terepfutó- és 24 órás világbajnokságon. Az idei 100 km-es vb-n Berlinben győzött a 35 feletti nők kategóriájában, ám kétségtelenül a legnagyobb eredménye, hogy a nők közül tavaly és idén elsőként teljesítette a Spartathlont. „Nincs olyan, hogy nem vagyok képes rá, csak olyan, hogy nem akarom. De amikor a futásról van szó, nincs olyan, amit nem akarok. Kivétel nélkül mindent szeretek benne” – fogalmazott.

Olykor pedig egészen extrém megoldásokkal hívja fel magára a figyelmet. Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány szigorú kereteket szabott a sportolóknak is, a hobbifutók sem edzhettek úgy, mint korábban.

Dzaviza nem volt rest, 37 kilométert futott otthonában, a 22 méteres köröket 1687-szer tette meg, ráadásul 172 eurót adományozott beteg gyerekek gyógyítására – azt azt összeget, amely egy végül törölt osztrák terepfutóverseny nevezési díja lett volna.

Frissítésként a lánya szolgált energiaitallal és házi palacsintával. A hagyományos edzésmunkában a futáson túl általában sok kerékpározással, erőnléti tréninggel és jógázással készül, emellett odafigyel a regenerációra – s persze dolgozik is. A tavalyi Spartathlon után úgy fogalmazott, hogy neki ez nem egyszerűen egy verseny, annál sokkal többet jelent neki, így vélhetően az idén nem utoljára láttuk a rajtvonalnál.

És talán Spártában, győztesként sem…

Felhasznált források: runningdiana.com, mybestruns.com, medivid.com

Fotók: Diana Dzaviza/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.