A Spartathlon magyar hőse, Erős Tibor

Válogatás legolvasottabb idei cikkeinkből: érzelmi tornádót váltott ki benne, amikor megérintette Leonidász szobrát élete első Spartathlonján.

Kezdjük a legfontosabbal: hogy van?
Köszönöm szépen, most már sokkal jobban, de még közel sem százszázalékos állapotban – nyilatkozta a Csupasportnak Erős Tibor, aki minden idők legjobb magyar eredményét érte el a Spartathlonon. – Azonban bízom benne, hogy belátható időn belül újra futócipőt húzhatok, s a patakparton róhatom a köröket.

Azt lehetett olvasni, hogy a Spartathlon után veseproblémái lettek. Mi történt pontosan?
A Spartathlon alatt valami elindított egy olyan folyamatot a szervezetemben, aminek következtében elkezdtem lebontani a saját izomzatom. A kiváltó okot nem tudjuk, és feltehetően soha nem is fogjuk pontosan megtudni. Emellé társult a dehidratáció is, és ezek együtt a versenyt követő egy-két napban létrehoztak egy olyan állapotot, hogy semmilyen folyadék nem maradt meg bennem.

Innen egyenes út vezetett a kórházba, ahol kiderült, hogy a veséim nem funkcionálnak megfelelően.

Részt vettem mindenféle vizsgálaton, kaptam kezeléseket, aminek hála a vesefunkcióm rohamos javulásnak indult, és a laborértékeim is egyre jobbak lettek. Továbbra is járnom kell kontrollra, de úgy érzem, napról napra jobban vagyok.

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el a legendás Spartathlonon, miután 23:23:40 alatt ért célba. Mit jelent önnek az a siker?
Nem könnyű megfogalmazni, hiszen titkon ez volt a tervem. Azonban ezt a verseny előtt nem vertem nagy dobra, mert egyrészt igen nagy falatnak tűnt, másrészt nem szerettem volna elbízni magam és ilyen nagy célt kitűzni a nyilvánosság előtt. Egy biztos: nagyon el akartam érni! Igen, ez volt a tervem, az álmom, a vágyam, ugyanakkor nem tagadom, borzasztóan féltem a versenytől. Hogy miért? Mert olyan élmény várt rám, amiről elképzelésem sem volt. Abban azonban biztos voltam, hogy a felkészülésbe mindent beletettem, és azt a versenyen maximálisan fel tudom használni. Persze elméletben tudtam, mi vár rám: az emberpróbáló görög klíma, a nagy szintkülönbség, az ismeretlen táv, valamint a legnagyobb mumus – a hegy! Visszatekintve és felidézve az egész versenyt, még most is beleborzongok, nagyon jó érzés, hogy megcsináltam! Sőt elképesztő, hogy sikerült, méghozzá ilyen eredménnyel! Nagyon boldog vagyok, hogy az én nevemhez kapcsolódik az új magyar csúcs, ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy érdemes küzdeni a céljainkért.

Azt kapta a Spartathlontól, amit várt?
Három éve éppen a Spartathlon miatt kezdtem el az ultrafutást. Ez a verseny egy mítosz volt, amely szinte elérhetetlen egy hétköznapi futónak, mint amilyen én is voltam. De nekem valamiért befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy márpedig teljesíteni akarom – ez indított el az ultrafutás útján, amivel az is célom volt, hogy egyenes ágon juthassak be a Spartathlon mezőnyébe.

Bár számtalanszor megnéztem Simonyi Balázs Ultra című filmjét, és az alapján volt egy elképzelésem az útvonalról és a körülményekről, a valóság azonban messze felülmúlta minden várakozásomat: sokkal nehezebb és keményebb a verseny.

A hőség, a szinte folyamatosan emelkedő pálya, majd a hegy és a magány az éjszakában… Fizikailag és mentálisan is rendkívül megterhelő.

Mi volt a legnehezebb?
A hegy és a „siratófal”. A hegyet szó szerint meg kellett mászni, ami nagyjából százhatvan kilométer emelkedőn való futás után nem volt felemelő élmény, ráadásul a sötétség és a sziklás, kavicsos terepviszonyok csak nehezítettek rajta. De nem volt sokkal jobb a hegyről lefelé menet sem, sőt a testem szívesen engedett volna a gravitációnak, hogy fussak lefelé, de a talpam alatt a kőmorzsalék és a meredek, kanyargós ösvények nem tették lehetővé. Sőt, kifejezetten nehéz volt „fékezve”, csúszkálva haladni, beállt combizmokkal, beszűkült látással. A cél előtt körülbelül harminc-harmincöt kilométerrel következik az úgynevezett siratófal. Ez egy olyan alattomosan emelkedő szakasz, ahol a futók az utolsó erejüket használják fel, és már csak az lebeg a szemük előtt, hogy célba érjenek Spártában. Na, itt még van egy alattomosan emelkedő szakasz, amely egy szinte függőleges sziklafal mellett halad a koromsötét görög éjszakában, ahol tök egyedül voltam. Csak én, az út, a lépteim és a légzésem iszonyú monoton zaja, a fölém boruló csillagos ég és a fejlámpám fényköre, amit néha már tudattalanul próbáltam utolérni, bízva abban, hogy ha belépek a fénykörbe, akkor végre megpihenhetek… Ez a szakasz nagyon megviselt, itt már fejben számoltam a másodperceket, hogy koncentrált tudjak maradni, és ne akörül járjanak a gondolataim, hogy mennyivel jobb lenne most azonnal leülni. Erőt adott az a tudat, hogy a Spartathlon összes indulójának ugyanolyanok a körülmények, mindenkinek ugyanolyan nehéz, így az győz, aki a legtöbbet bele tudja tenni, aki a leginkább akarja a győzelmet.

Mekkora erőt adott, hogy kislánya a helyszínen szurkolt?
Mindennél többet jelentett. Sohasem gondoltam volna, hogy ekkora erőt tudok meríteni abból, hogy ott van a családom, nyugodtan kijelenthetem, nekik köszönhetem, hogy végig tudtam csinálni. Még akkor is, ha a legnehezebb szakaszon Lizával nem tudtam beszélni, hiszen ő a kocsiban aludt. De a tudat, hogy ott van, minden lépésnél adott még egy löketet, hogy tovább tegyem egyik lábam a másik után.

Mit érzett, amikor megérintette a Leonidász-szobor lábát?
Egy szóban meg tudom fogalmazni: végre! Ha bővebben szeretném kifejezni, amikor megérintettem a szobrot, szó szerint azt éreztem, hogy három év munkája érik be. Egy érzelmi tornádó söpört végig rajtam néhány másodperc alatt, boldog voltam, sírtam és nevettem egyszerre. Kiszabadult belőlem az elmúlt hónapok összes feszültsége, éreztem, tudtam, hogy ezért dolgoztam fejben és testben. És igen, az összes porcikámmal éreztem, hogy minden befektetett másodperc megérte ezt az érzést, pedig a lábamon is alig tudtam megállni a fájdalomtól.

Milyen állapotban érezte magát ekkor?
Nagyon fáradt voltam, és borzasztóan fájt a derekam, szinte csak C-betű formába görbülve tudtam mozogni, ami a befutóvideómban látszik is. Mentálisan viszont teljesen fel voltam dobódva, valószínűleg az adrenalin és az eufória egyszerre dolgozott bennem.

Csaknem négyszáz sportoló közül az előkelő negyedik helyen végzett. Közel volt a dobogó – van önben emiatt némi hiányérzet?
Egyáltalán nincs. Sőt, a mezőnyt nézve nagyon elégedett vagyok a helyezésemmel.

Ez volt az első Spartathlonom, úgy gondolom, nincs okom szomorkodni a negyedik hely miatt, hiszen olyan erős, nálam fiatalabb és tapasztalt ultrafutók mögött értem be, akik a világ legjobbjai közé tartoznak.

Ha valamivel szerencsésebb vagyok, dobogós helyezést értem volna el, de ismétlem, így is maradéktalanul elégedett vagyok az eredményemmel.

Nagyszerű éven van túl, remek eredményeket ért el. A szezon végéhez közeledve hogyan értékelné az esztendőt?
Ez az év minden várakozásomat felülmúlta. Remek versenyeim, fantasztikus lehetőségeim voltak a támogatóimnak is köszönhetően, úgyhogy maximálisan elégedett lehetek.

Most nyilván a felépülés a legfontosabb, de vannak már tervei?
Igen, vannak, bár egyelőre félretettem őket. Igyekszem kipihenni magam és teljesen rendbe jönni. A tervek addig várnak a fiókban, de hiszem, hogy lesz még erős futásom!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.