A tizedik helyen is „járt”, hullámvölgybe került, mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Beda Szabolcs sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg a 12 órás országos bajnokságot, idén ez a harmadik magyar bajnoki címe.

 

A hatórás és a száz kilométeres országos bajnokság után a tizenkét órásat is megnyerte. Úgy néz ki, kiváló formában van.
Boldog vagyok, hogy sikerült mindhárom versenyt megnyernem – mondta Beda Szabolcs. – Idén ez a harmadik országos bajnoki címem, és érdekes, hogy a tizenkét órás ob-kat tekintve is ez a harmadik, ugyanis sorozatban háromszor nyertem ezen a távon.

Az egyéni csúcsa százötvennégy kilométer volt, ezúttal valamivel több mint száznegyvennégyet tett meg. A száz kilométeres ob után azt mondta a Csupasportnak, hogy nem volt elégedett a futásával, ezúttal az volt?
Most sem voltam teljesen elégedett. A száznegyvennégy kilométerrel tulajdonképpen elégedett vagyok, ám mehetett volna könnyebben is. Két éve százötvennégy kilométert tettem meg, tudtam, hogy ezt nem közelítem meg, mivel a martonvásári pálya nagyon nehéz. Szép helyen van, gyönyörű a táj, de sok a szint és a kanyar. A versenykiírás alapján mindenki, aki megfutotta a nemzetközi A-szintet jelentő száznegyvenegy kilométert – nőknél százhuszonnyolc –, az száz euró pénzdíjazásban részesült, a nemzeti szint elérése esetén pedig ötven euró járt. Az ultraversenyeken általában valamilyen utalvány vagy tárgy szokott lenni a nyeremény, ritka a pénzjutalom. A célom az volt, hogy megfussam legalább a száznegyvenegy kilométert, és megszerezzem az országos bajnoki címet.

Milyen volt a futás?
Óvatosan kezdtem, nem akartam elfutni az elejét. Négy ötven-öt perc körüli tempóban indultam, és nem kezdődött túl jól a verseny, mivel az első harminc kilométeren négyszer is ki kellett állnom.

Már az elején lemaradtam a többiektől, a tizedik helyre csúsztam vissza, onnan indultam el felfelé. Azonban nem akartam a tervezettnél gyorsabban futni, tartottam az előre elképzelt taktikát.

Aztán sokáig a harmadik helyen futottam, a kiállások miatt páran le is köröztek, azonban hatvan kilométer körül átvettem a vezetést. Aztán nyolcvan kilométer körül jött egy kisebb hullámvölgy, de nem fizikai, hanem inkább energiaellátási. Valamelyest kevés volt a bevitt szénhidrát, gyengének éreztem magam. Néhány extra frissítés végül helyrehozott, és száz kilométer körül ismét sikerült visszaállnom az eredeti tempóra. Azt hittem, a végéig már jó lesz minden, ám százhúsz kilométer környékén megint jött egyfajta lassulás, innentől nagyjából öt húszas tempót mentem. Számolgattam magamban, ekkor tudtam, hogy így is meglesz a száznegyvenegy kilométeres nemzetközi A-szint, tehát emiatt nem kellett gyorsabb tempót erőltetnem. Összességében elégedett vagyok, ám könnyebben kellett volna teljesítenem a versenyt.

Jön az Ultrabalaton. Milyen céllal vág neki?
Nem tudom, mire számítsak, kifejezetten erős lesz a mezőny. Az első háromba kerülés nagy bravúr lenne, így nincs semmilyen elvárás magammal szemben, alapvetően edzésnek fogom fel. Három éve futottam az első Ultrabalatonomat, ahhoz képest most rövidebb a pálya, nem megy fel a Balaton-felvidékre. Lendületes tempóban kezdem el, aztán kiderül, mi sül ki belőle. Már nagyon várom a versenyt.

Fotók: Havasi Gyopár Futó Egyesület

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.