A tízéves félmaratonista, aki már a felnőttek között fut, és mellette birkózik

A mozgás teszi ki mindennapjait, tízévesen már hét félmaratonit futott, a legutóbbit márciusban Cipruson. Emellett birkózóedzésekre és -versenyekre is jár. Hogyan bírja a terhelést, és hogyan lehet egy gyereknek ekkora szenvedélye a sportolás?

Horváth Lóránt (Lóci) egészen kicsiként csöppent bele a futás és a versenyzés világába. „Négyéves koromban kezdtem el futni, az első versenyem Visegrádon a Spartan Race hétszáz méteres gyerekfutama volt” – meséli a kezdetekről.

A fiú szülei, akik maguk is amatőr hobbisportolók, és rendszeresen futnak, az élményszerzés miatt nevezték be Lócit az említett akadályversenyre. Mivel nagyon élvezte, a következő hétre is megcéloztak egy kisebb, környékbeli gyerekfutóversenyt. Néhány héttel később ismét egy újabb következett, és innentől már nem volt megállás.

Lóci édesapja elmesélte, nem az volt a cél, hogy a fiú minél hosszabb távokat fusson, hanem hogy ne unja meg a sportolást, ezért igyekeztek változatos versenyekre járni. A gyerektávokat egy idő után felváltották a középtávú felnőtt- és akadályversenyek.

„A kedvencem az Extreme Rush volt, itt nyolc kilométert futottam a felnőttmezőnyben” – említi a fiú, aki egészen kiskora óta megszokta, hogy sokszor a felnőttek között teljesít.

Elég hamar kinőtte a néhány száz méteres gyerekfutamokat, egy idő után már 5 és 10 kilométereket is gond nélkül lefutott, egyre jobban bírta erővel. Ez annak is köszönhető, hogy nem csupán fut, hanem olyan sportiskolába jár, ahol heti háromszor kétórás birkózóedzése van.

„Lóci már óvodás korában elkezdett járni egy birkózóklubba – meséli az édesapa. – Amikor egyre több lett az edzése, mérlegelni kellett a két sportág között. Jelenleg több birkózás van és kevesebb futás, de a Covid-időszak alatt, amikor nem voltak birkózóversenyek sem, többet futottunk együtt, például instant köröket teljesítettünk.”

Az édesapa elmondta, kifejezetten atlétikaedzése nincs a gyereknek, velük, a szüleivel szokott futni. Hétvégente családi szokás szerint mindig keresnek egy futóversenyt, ha épp nincs birkózóviadal. Heti három-négy nap tréningje és egy hétvégi versenye van a fiúnak, a köztes napokon általában bicikliznek, fociznak vagy pingpongoznak, így minden napra jut testmozgás.

fotó: www.kerekesistvan.com

Lóci az első félmaratoniját mindössze hétévesen futotta Gútán, egy szlovákiai kisvárosban, külön rendezői engedéllyel. A szervező eleinte nem engedte, hogy részt vegyen az eseményen, ő meg olyan csalódott lett, hogy elsírta magát. Ez hatott, végül saját felelősségre indulhatott.

Az édesapa megerősítette, hogy nem volt különösebb veszélynek kitéve a fiú, lévén akkor már évek óta stabilan és biztosan futott – sikeresen teljesítette is a távot. Felvetődik azonban a kérdés, nem káros-e egy ennyire fiatal szervezetnek a hosszú futás okozta terhelés.

„Kikértük sportorvosok, többek közt dr. Pavlik Gábor professzor véleményét is. Neki az volt az álláspontja, hogy ha a gyerek bír ennyit futni, és bizonyos feltételek biztosítva vannak hozzá, mint például jó futócipő és megfelelő állóképesség, valamint valóban csak annyit fut, amennyit bír, és előtte-utána megvan az orvosi kontroll, akkor a gyerek ízületei nem sínylik meg ezt a fajta terhelést.”

Az édesapa hozzátette, fokozatosan, apránként, lassan magasabbra téve a lécet jutottak el idáig, nem hirtelen jött ötlet volt: „Ha úgy alakult volna, vagy bármikor úgy alakulna, hogy nem bírja, megállnánk, és feladnánk a versenyt. Fontos továbbá megjegyezni, hogy mindig szülői felügyelet mellett fut, tehát mindig ott futunk mellette a versenyeken is, vigyázunk rá.”

Lóci legutóbb március 13-án, tizedik születésnapja alkalmából indult a páfoszi félmaratonin, Cipruson.

„Viharos, jégesős időben rajtoltunk, de nem okozott problémát – idézi fel. – Azért voltam benne biztos, hogy meg tudom csinálni, mert már hétévesen is futottam félmaratonit. Az volt a célom, hogy két óra alatt teljesítsem. Végül egy óra ötvennégy perc alatt sikerült.”

A huszonegy kilométer teljesítéséhez nagy kitartásra és monotonitástűrésre van szüksége, előfordul, hogy Lóci a vége felé már unatkozik, de ilyenkor mindig arra gondol, hogy már nincs sok hátra a célig.

Következő versenye Ráckevén a Kis-Duna Maraton lesz, amelyen a 10 kilométeres távon indul. Hétéves öccse is rendszeresen fut, bár értelemszerűen kevesebbet, mint Lóci. A család folyamatosan be van táblázva futó- és birkózóversenyekkel, ez utóbbiban is szépen teljesít a fiú. Arra, hogy milyen álmai és tervei vannak futással kapcsolatban, a következőt válaszolta: „Hogy sok pénzt kapjak érte.”

A fiatal tehetség futásait a „Lóci megcsinálja” Facebook-oldalon lehet követni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN- HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.