BLOGRA FUTOTTUNK Amikor az edző diktálja a tempót

Blogszörfösünk új kihívás elé néz, ugyanis a jövőben Krátky Egon edző segítségével készül fel a tavaszra tervbe vett versenyekre.

Korábban többször eljátszottam már a gondolattal, milyen lehet edzővel együtt dolgozni, és vajon mennyit tudnék fejlődni, ha szakember segítené a futásaimat. A blogokat, versenybeszámolókat olvasva egyértelműen látszik, jelentős fejlődést lehet elérni, és milyen sok futónak szerez örömet, hogy edzettebb, gyorsabb lett. Mivel futásban nincsenek nagy elvárásaim magammal szemben, mindig arra jutottam, hogy nekem erre nincs szükségem.

Aztán az egyik Ultrabalaton előtt csak kértem edzéstervet, azóta is ezt vettem elő, ha szükségét éreztem.

Azonban ez már évekkel ezelőtt íródott, azóta sokat változtam – gondolom, nem lepek meg senkit, hogy negatív irányban –, másrészt akkor nem voltam kapcsolatban az edzővel. Hozzáteszem, nem is éreztem szükségét, eléggé magamnak való vagyok.
Most, hogy megint közeledik az UB és a Fuss, Szada terepverseny, vettem egy mély levegőt, és úgy döntöttem, megnézem, mit lehet belőlem kihozni. Krátky Egon atlétikai edzővel beszélgettem, hogy ennyi idősen, ennyi rendelkezésre álló idővel és edzésmennyiséggel tudnék-e fejlődni? Nincsenek nagyobb céljaim, értem ezalatt egy félmaratoni teljesítését vagy a jelenleginél jobb idővel tíz kilométert futni.

Csupán szeretnék kicsit fejlődni és a két közelgő versenyen jól érezni magam, nem az életemért küzdeni.

A beszélgetésünk után már tudtam, hogy igen, én ezt akarom, így csatlakoztam a Gyerefutni csapathoz. Nemsokára meg is kaptam a két tesztfutásra a programot egy olyan alkalmazásban, amit szerencsére a Garmin futóórámmal szinkronizálni tudtam.
Az első futás lazább, kényelmesebb tempóban előírt teszt volt, amelynek lényege, hogy úgy kellett végigcsinálnom, hogy valakivel akár végig tudjam beszélgetni a teljesítés idejét. Sikerült is, de mivel nem volt kivel beszélgetnem – és most nyugodtan röhögjetek ki –, jó darabig hangosan mondogattam: beszélgetős futás, beszélgetős futás, beszélgetős futás. Mivel ez egy idő után rém unalmas lett, a fülemben szóló zeneszámokat kezdtem el mondogatni, aztán pedig elkezdtem hangosan számolni egytől százig, utána vissza.

Most arra nem térnék ki, hogy néztek rám az utcán, de tökéletesen tudtam figyelni arra, hogy ne fussak el semmit.

A tempó, a zene és a környezet is jótékony hatással van a futásra

Az előírt idő letelte után a Garminom kicsit megzavart, azt hittem, levezetés is kell, így ráhúztam még két kilométert. Ez már nem esett jól.
A következő tesztfeladat tempófutás volt. Ennek kapcsán jelezte Krátky Egon, lehet, ezt majd nem kedvelem annyira, és néhány száz méter után értettem, mire gondolt. Természetesen csak nevettem magamon, hogy közben úgy húzott el mellettem laza kocogásban egy srác, hogy a szőrös lábai látványát is csak egy-két pillanatig élvezhettem, hamar a távolba veszett. Ő kényelmesen kocogott, én pedig küzdöttem, mint malac a jégen, hiszen éppen tempófutásban voltam. Ezután is rá kellett még pár kilométert húznom az előírt mennyiségre, mert a felmérő futás közben mégsem fordulhattam vissza, viszont a kocsim így meglehetősen távol volt még tőlem, mikor végeztem. Úgyhogy néhány percet nézelődtem a Duna-parton, majd kis metállal a fülemben, teljes elégedettséggel, hogy megcsináltam a feladatot, elügettem az autómig. Az edző kérte, hogy néhány mondatban mindig írjam meg, milyen volt a futás, amire meg is kaptam a visszajelzést. Így viszonylag hamar tudhattam, hogy mi lett az eredménye a tesztfutásoknak, és milyen irányban indulunk el. Kíváncsian várom, hogy a hétre előírt feladatokat miként tudom elvégezni – úgy érzem, nagyon izgalmas időszak következik!

BARATRUNNING.COM
Tájfutóverseny-beszámolót olvashatunk a Tavaszi Spartacus-kupáról. Az esemény háromnapos, és itt bizony nincs útvonal-szalagozás, csak egy térkép és egy tájoló. Emiatt könnyen el lehet tévedni, ami ugye helyezésbe is kerülhet, mint ahogy a szerzővel is megtörtént. Az első napon még a harmadik helyen állt, de a második és harmadik napon néhány eltájolása miatt a negyedik helyet sikerült megszereznie. Gyönyörű időben, jó társasággal igazi élményfutás volt!

FUTNIMENTEM.HU
Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutó, futóedző az Omszki ultraverseny 50 kilométeres távján indult. Az előzmények most nem voltak kedvezőek, de az edzésmunkát elvégezte, így természetesen remekül sikerült a verseny. A viadal 1.6 kilométeres körön zajlott, a végén nem volt egyértelmű, hogy éppen hol tart, de szerencsére az órájára hallgatott, és ment még egy kört, így lett meg az ötven kilométer.

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU
A szerző kihasználta a hosszú hétvégét, tökéletes kikapcsolódást nyújtó sítúraprogramot talált ki magának, illetve a futás sem maradt el. A gyönyörű képek ízelítőt adnak a csodás helyekről, ahol járt!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?
Lábunk egészsége

A modern, kényelmes cipőknek számos előnyük van, de akad néhány hátrány is. A túl komfortos lábbelik elgyengítik a talp és a boka izmait, ezáltal a talpboltozatok laposabbak lesznek, ami hosszú távon egy sereg problémát okozhat. Az ellaposodott, beszűkült boltozatok instabilabbá teszik a járást, a futómozgást, és az egész testtartásra kihatnak. Ezért is annyira fontos foglalkozni a talp, a boka és úgy általában a láb egészségével. A mezítlábas mozgások, a minimalista cipők használata, a célzott boka- és lábfejerősítés, a rendszeres talpmasszázs, a hengerezés sokat segíthet abban, hogy erős, mobilis és egészséges legyen az egész lábunk. Nem kell órákat tölteni ezzel, már napi tizenöt-húsz perc is jelentős eredményt hoz, nagy mértékben javítja a járás és úgy általában a mozgásminták minőségét, ezáltal pedig a futómozgást is. Szóval, érdemes foglalkozni ezzel a sokszor elhanyagolt részünkkel is.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN- HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.