Angyalszárnyakkal új kerekesszékekért

Fehéroroszországban az Angyalszárnyak nevű csapat jótékonysági futóversenyeket szervez, betartva a járványügyi előírásokat, annak ellenére, hogy az ország elnöke elbagatellizálja a veszélyt.

Az utóbbi időben egyre többször kerültek a hírekbe a fehéroroszok, elsősorban Aljakszandr Lukasenko elnök megszólalásai miatt, aki inkább tartja globális hisztinek a vírust, mint valódi fenyegetésnek. Mindazonáltal nem győz tippeket adni a vírus elleni védekezéshez, amelyben szerepel a hideg, a jégkorong, a vodka – külsőleg és belsőleg egyaránt –, a szauna vagy éppen a társadalmi távolságtartás megtartása a traktoron ülve. Hiába a sok pozitív eset, Fehéroroszországban továbbra sincsenek korlátozások, minden sportesemény a korábbiakhoz hasonló módon megtartható.

 

Fotó: Szafin Hamed/AFP

 

A fehéroroszok azonban fegyelmezettebbek, maguktól tartják a megfelelő távolságot, sokan maszkot is vesznek. Olyan szerveződések is akadnak, amelyek komolyan veszik a koronavírus-fenyegetést, és úgy szerveznek sporteseményt – jelen esetben futóversenyt –, hogy igyekeznek a minimálisra redukálni a személyes érintkezést.

Az Angyalszárnyak (Krilja Angelov) a magyar Suhanj Alapítvány fehérorosz megfelelője, fő céljuk ugyanis, hogy épek és fogyatékkal élők együtt sportoljanak. A szervezet elsősorban a fogyatékkal élő gyerekeket és szüleiket szólítja meg, hogy tanuljanak meg együtt sportolni, hogy élvezzék az együtt töltött időt.

A gyerekek olyan örömöt és boldogságot tapasztalhatnak meg, amelyet a hétköznapokban csak nagyon keveset. A csapatban profi futók is helyet kapnak, akikkel valóban csak úgy suhannak a speciális tolókocsiban fogyatékkal élő gyerekek. Egyre többen fedezik fel a futás örömét fogyatékos emberekkel, s a kezdeményezés fő célja, hogy minél több speciális kerekesszéket vásárolhassanak, s minél több gyereknek adják meg az együttmozgás lehetőségét.

Természetesen más jótékonysági eseményt is szerveznek, most, a vírus idején #TartsunkTávolságot! (#DerzhiDistantsiyu) címmel hirdettek versenyt, amelyen egy egész nap állt a versenyzők rendelkezésére, hogy teljesítsék a távot, mindenki külön idősávban indult, így könnyen tartható volt egymástól a távolság. A regisztrációs díjakból a koronavírus ellen küzdő orvosokat támogatják, s mivel a versenynek nagy volt a sikere, időközben már több futamot is tartottak.

 

Fotó: Musza al-Szaer/AFP

 

Az Angyalszárnyak legújabb szervezése pedig a PandaMiasorozat, amely egy szolidaritási futás a franciákkal, akiknek csak este hét óra után megengedett a futás.

Az április 22-én induló verseny május 21-ig tart, Minszkben négy napig lehetett szert tenni érmes befutóra, mindenki más, aki máshol teljesíti az 1 és 21 kilométer közötti távolságot, postán kapja meg az érmet.

A versenytávot bárki teljesítheti, akár az otthona környékén is, a regisztrációs díj 30 fehérorosz rubel (4000 forint), amellyel az Angyalszárnyakat támogatják, hogy új, speciális kerekesszéket vásárolhassanak. A versenysorozat a vírus lecsengéséig folytatódik.

További információ ezen a linken olvasható: https://www.facebook.com/teamwingsangels/

Címlapfotó: Musza al-Szaer/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.