Backyard Ultra-vb: a tanulság, hogy érdemes lassabban futni

Baranyai Máté, a magyar válogatott vezetője szerint a hazai futók még csak tanulgatják a szakág fortélyait, s a következő világeseményen még jobb lesz nemzeti együttesünk.

Először vett részt a magyar válogatott a Backyard Ultra-világbajnokságon, s rögtön kiváló eredményt ért el: a 6706 méter hosszú pályának minden órában nekiindulva 599 teljesített körrel a harminchét részt vevő ország közül az előkelő hatodik helyen zárt.

Még csak tanuljuk, hogy miképp kell mozogni egy Backyard-csapatban – nyilatkozta a Csupasportnak Baranyai Máté, az itthoni Backyard-versenyek főszervezője, a vb-n részt vevő magyar válogatott vezetője. – Valóban először vettünk részt a világbajnokságon, s rögtön sokat tanultunk. Jól látszott, hogy az alapozza meg a kimagasló eredményt, ha minél tovább van versenyben mind a tizenöt futó. Az eredeti terv az volt, hogy mind a tizenöt sportolónk harminc óra felé menjen. Tudtam, hogy képesek rá, hiszen egytől egyig remek sportolók, ráadásul a válogatott mez ad egyfajta pluszmotivációt. Mindenki élete legjobbját nyújtotta, két futót leszámítva, ám ők is közel voltak ehhez.

Két év múlva, a következő vb-n már rutinosabban állunk oda a rajthoz, s úgy tervezem, harminchat-negyven órán keresztül mind a tizenöt magyar sportoló versenyben marad. Ha negyven óráig versenyben marad mindenki, az alapból hatszáz kört jelent.

Ráadásul világrekordot döntött a magyar csapat, ugyanis a tizenöt futó mindegyike legalább harminckét kört teljesített.

Nagyon tetszett, hogy a magyar futók tűzön-vízen átmentek volna egymásért, csodálatos, hogy meg tudtuk javítani a világrekordot. Ha Csécsei Zoltán teljesen egészséges, ha Geszti Péternek nem kell hazautaznia, vagy ha egy kicsit jobban összejönnek a dolgok, talán még jobbak is lehettünk volna. Azonban félreértés ne essék, így is teljesen elégedett vagyok, és büszke a futóinkra. Azonban már előre kell nézni, két év múlva jön a következő világbajnokság. Jövőre egyéni vb az Egyesült Államokban, kérdés, hogy ki tud kiutazni, valljuk be, drága mulatság egy amerikai túra. Azonban a környező országokban is egyre több a Backyard-verseny. Ausztriában és Szlovákiában is akad ilyen jellegű megméretés, s habár jelenleg ebben a szakágban egyértelműen jobbak vagyunk náluk, minél több a verseny, annál jobban lehet fejlődni.

Mi a helyzet a Backyarddal Magyarországon és a világon?

Folyamatos a fejlődés, nem csodálkoznék, ha két év múlva a következő vb-n már ötven nemzet venne részt. Nagy az érdeklődés, vannak különböző újítások, folyamatosan gondolkodnak a szervezők. Én magam is ezt teszem, minél magasabb szintre akarom emelni a magyar Backyardot. A lányoknak létrehoztam a „Fight! Baby Fight!” eseményt, amely hasonló ehhez, és nagy sikere van. A Backyard egyébként remek csapatépítő is egyben.

Érdekes adat, hogy a magyar válogatott átlagosan 45:31 alatt teljesített egy 6706 méter hosszú kört, ez igencsak gyorsnak számít a többiekhez képest.

Talán túl gyorsak is voltunk. Például Csécsei Zoltán, Geszti Péter vagy Fodor Szilárd egyénileg más taktikával versenyez, most viszont máshogy kellett futni. Jobban be kellett osztani az erőt, kevesebbet lehetett pihenni. A jövőben talán ha lassulnánk, tovább jutnánk. Az UKKO Ultrafutó Fesztivál egy időben ment a Backyarddal, egymás mellett futottak a két rendezvény sportolói, biztatták egymást, s talán ez a drukkolás is felgyorsította a tempót. Rutinnal ez is egyre jobb lesz. Itt tényleg igaz a mondás: lassan járj, tovább érsz. Okosan kell felépíteni a futást, meg kell találni az arany középutat, s mivel szuper emberekről, remek sportolókról van szó, biztosan meg is találják.

A két év múlva esedékes vb-re készülő magyar válogatott keretbe negyven óra alatti teljesítménnyel nem lehet majd bekerülni.

Fodor Szilárd és Csécsei Zoltán vezette a magyar válogatottat, ők ketten maradtak a végére. Hogyan értékeli a teljesítményüket?

Fodor Szilárd bármikor bármire képes lehet. Annyira erős mentálisan, hogy amikor a teste már nem, a feje viszi tovább. Hatalmas küzdő. Egy kicsit különc, ám fantasztikus sportoló. Biztos vagyok benne, hogy jövőre nagyot lép majd előre, hatvankét óra a legjobbja, ám szerintem a hetvenet is eléri. Ami Csécsei Zoltánt illeti, vele az utóbbi időben folyamatosan tartottam a kapcsolatot, s biztatott, hogy minden rendben lesz a vb-re. Igaza lett. Komoly utat járt be, nagy nehézségeken ment keresztül, le a kalappal előtte, hogy ilyen szinten, ilyen szép teljesítménnyel tért vissza. Elképesztő sportember. Sajnos a vb-re torokfájással érkezett, ez valamelyest hátráltatta, ám hősiesen küzdött, és végigcsinálta. Rájuk és az összes magyar futóra büszke vagyok. Várom, hogy ez a remek eredmény még több futónak meghozza a kedvét, s még nagyobb legyen a merítési lehetőség. Egyre erősebb lesz a magyar válogatott.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.