Bakonyi Fruzsina három szülés után győzött az Aldi női futógálán

A tíz kilométeres távon nem futott senki gyorsabban a gyógyszerésznél, aki még idén rajthoz szeretne állni maratoni versenyen.

Május utolsó vasárnapján rendezték meg a Népligetben a 27. Aldi női futógálát, amelynek 10 kilométeres versenyszámában a háromgyermekes családanya, Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina ért először célba. A gyógyszerész végzettségű, jelenleg gyeden lévő futó ebben az évben már többször is megmérette magát: a márciusi Telekom Vivicittán harmadik, később a félmaratoni országos bajnokságon a negyedik helyet szerezte meg.

„Kellemes, felhős időben rajtoltunk, szerencsére nem volt meleg – mondta megkeresésünkre Bakonyi Fruzsina, aki 17 másodperccel előzte meg a második helyen célba érő Soós Dorkát. A márciusi Telekom Vivicittába a brutális szél rondított bele, ezt a versenyt pedig a négy visszafordító nehezítette, és az út minősége sem volt az igazi. Ennek ellenére végig jól éreztem magam, igazi csajos futás kerekedett belőle. Keményen meg kellett harcolnom az első helyért a fiatalokkal, Soós Dorkával és Horváth Tímeával. Szerencsére az utolsó fordítónál ritmust váltottam, és így leráztam Dorkát.”

A 42 kilométeres távon szép nemzetközi eredménylajstrommal büszkélkedhet: 2015-ben harmadik lett a salzburgi maratonin, 2018-ban ugyancsak bronzérmet nyert a linzi maratonin, majd 2019-ben a negyedik helyen ért célba a Reggio Emilia-i maratonin. A 2020-as évad – mint sok mindenkinek – neki is kimaradt a koronavírus-járvány miatt, és a harmadik gyermekével volt várandós, ezért több mint egy évet ki kellett hagynia. Megérte várnia, hiszen tavaly nyári visszatérését a NATO-futáson elért második helyével és a Wizz Air Budapest Félmaraton párosversenyén szerzett aranyérmével ünnepelte.

„Mivel három gyermekem van, már elég tapasztalatot szereztem, hogyan kell visszatérnem a futás világába. Az újrakezdés mindig rendkívül nehéz, de megéri. Most azon van a hangsúly, hogy újra fel tudjak gyorsulni. Ehhez először a tíz kilométeres távon kell magabiztosnak lennem, utána a félmaratonin kell jól teljesítenem, majd jöhet a maratoni.”

Fruzsina hatévesen kezdett sportolni, először úszott, majd kilencévesen kipróbálta a triatlont és a duatlont, sőt a válogatottságig is eljutott. Duatlonban többször szerzett országos bajnoki címet az U23-asok között, az Európa-bajnokságon pedig második lett. Bár az egyetem alatt is edzett, kissé háttérbe szorult a testmozgás. Miután lediplomázott, visszatért a sport világába és futni kezdett. Kétezertizennégyben elhatározta, hogy elindul egy maratoni versenyen, és egy évvel később, 2015-ben harmadik lett élete első nagy kihívásán. Immáron nyolc éve, hogy Stépán Zsolt irányítja az edzéseit.

„Mindig is arra vágytam, hogy maratonifutó legyek. Ezen a távon sokat számít, hogy fejben hogyan bírja az ember. Szerencsére az első versenyemet jól összeraktam, ennek köszönhető, hogy harmadik lettem.”

Legnagyobb gyermeke kilenc, a középső hatéves, a legkisebb, Marci márciusban lett egyéves. Három gyerekkel, teljes állásban is talál időt a futásra, hiszen ez a kedvenc időtöltése.

„A gyermeknevelés mellett ugyanis fel kell töltődnöm valamivel, és erre a futás tökéletes, teljesen kikapcsol és megnyugtat. Imádom a Vértest és környékét, ahová edzeni járok. Mindennap futok, de ehhez sok segítséget kapok a testvéremtől és a nagyszülőktől, hétvégén pedig a férjemtől. Amikor tréning után hazamegyek, olyan, mintha kicseréltek volna, sokkal türelmesebb vagyok a gyermekeimmel.”

Bakonyi Fruzsina a legjobb példa, hogy nagy család mellett is lehet futni, ráadásul nem is akármilyen szinten. Ő úgy véli, ha azt csináljuk, amit szeretünk, ami boldoggá tesz bennünket, abból a környezetünknek is csak előnye származik.

„Eleinte féltem, hogy rájuk erőltetem a sportos életet, és ennek meglesz a következménye, de szerencsére azt látom, ők is élvezik a futást. Amikor éppen terhes voltam a harmadik gyermekemmel, odajött hozzám szomorúan a nagy lányom, és azt kérdezte, mikor indulok legközelebb versenyen. A két nagyobb imád szurkolni nekem, s mint időközben kiderült, ők is remek versenyzők.”

A 27. Aldi női futógála végeredménye: 1. Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina (37:30), 2. Soós Dorka (37:47), 3. Horváth Tímea (38:14)

Fotók: Bakonyi Fruzsina/Facebook

Címlapfotó: BSI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.