Baráti futótalálkozó Szőnyi Ferenccel

A Vértes legszebb, legpanorámásabb részein futott át egy kis csapat, Szőnyi Ferenccel az élén. Természetesen nem vadkan üldözte őket, hanem baráti találkozót tartottak, amely a közös sportolás után ebéddel folytatódott.

„Egy világbajnokkal, aki ráadásul legenda, leírhatatlan érzés együtt futni és szemtől szemben őszintén beszélgetni – lelkendezett Fogarasi Zoltán, a rendezvény fő szervezője, amikor a találkozóról kérdeztem. – Maga a program közös futásból, közös ebédből és kötetlen beszélgetésből állt. Tátott szájjal hallgattuk végig a sokunknak elérhetetlennek tűnő, Feri által átélt és elért kalandos sikerek történeteit.”

A hirtelen jött baráti futótalálkozó szervezése néhány nap alatt zajlott le, s mivel a móri sportoló igencsak szűkében volt az időnek, futótársai is segítettek abban, hogy minden elképzelés gond nélkül megvalósuljon. No de honnan is jött az ötlet a futáshoz? Szőnyi Ferenc 2018 decemberében tartott egy nyílt előadást a DecaMan USA-ban megrendezett versenyéről, amelyen első lett. A táv 38 km úszásból, 1802.5 km kerékpározásból és 421.95 km futásból állt. Itt találkozott vele Zoltán, aki egy nagyon közvetlen, nyitott, kedves, szimpatikus embert vélt felfedezni benne. Most pedig úgy érezte, hogy mindenkinek rendkívül motiváló lenne, ha közösen futhatna és beszélgethetne vele, mert nagyon hiteles, „erős” példakép. Ferenc azonnal igent mondott az ötletet hallva.

Zoltán úgy gondolta, a Facebook a legjobb megoldás arra, hogy a legrövidebb idő alatt eljuttassa az információkat a legtöbb emberhez, ezért létrehozott egy futócsoportot, majd egy eseménymeghívást, s így mindenkinek elérhetővé vált a futás teljes programja. A rendezvényre meghívta a közelebbi és a távolabbi ismerőseit, sportbarátokat, futókat, triatlonistákat (ironmaneket). Maga a futás két távból állt: mindegyik a Vértes legszebb, legpanorámásabb részein vezetett keresztül.

A kisebb kör első szakasza 8.5 km-es volt 276 méter szintemelkedéssel, a nagyobb kör pedig folytatódott egy második szakasszal, amely 30.5 km-es volt 606 méter szintemelkedéssel. A távokat külön-külön és egyben is is lehetett teljesíteni, tehát a kitartóak 39 km-en át futhattak 882 m szintemelkedéssel számolva.

A két távnak tizennyolcan vágtak neki, túlnyomórészt gyakorlott és edzett sportolók, vegyes korosztályból: Szőnyi Ferenc, Pirik Gyula, Fogarasi Zoltán, Schmidt Norbert, Kaiser Ferenc, Polczer Tamás, Zelovits Róbert, Hornich Tamás, Páldi Gábor, Ambrus Károly, Békési László, Békési Bálint, Krausz Csaba, Harangozó József, Török Attila, Kusicza György, Somogyi Andrea, Klein Gitta, valamint Forest, egy négylábú „futótárs”. Heten a kis kört vállalták, tizenketten pedig a nagyobbat.

„Az idő fantasztikus volt, bár induláskor kicsit hűvösebb volt a levegő. Ezt azonban hamar feledtette az erdei emelkedők és a táj szépsége, valamint Ferenc jelenléte – mesélte Zoltán. – Később, a magasabb pontokat elérve már a napsütés is hozzájárult a vidám hangulatú futásunkhoz. Nagyon jó volt, hogy minden kérdésünkre kimerítően, őszintén válaszolt. Végig alkalmazkodott hozzánk és a futótempónkhoz. Úgy kommunikáltunk egymással, mintha évek óta közeli ismerősök lennénk. Úgy gondolom, mindannyiunknak maradandó élményt nyújtott ez a közös program, sokáig táplálkozhatunk belőle a nehezebb pillanatainkban. Nagyon jól sikerült a motivációs futótalálkozó, mindenki kellő energiával és lelkileg feltöltődve köszönt el egymástól.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.