Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Harda Viviennek a koronavírus következtében kialakult szívburokgyulladása miatt korábban heteket kellett kihagynia, de már jól van, s készül a következő kihívásokra.

Harda Vivien először a barátnőjével ment el futni, később a párja szerettette meg vele a terepfutást. Azóta rengeteg ultraversenyen vett részt, mára Bódis Tamás lett az edzője.

„Kétezertizenhét tavaszán egy barátnőmmel mentem a Margitszigetre futni – mondta a kezdetekről Harda Vivien. – Ott kezdődött minden. Előtte néhányszor voltam már kint, ám akkor úgy voltam vele, ez nem az én sportom. Nem mozogtam előtte, ám később egyre jobban megszerettem a futást, s mára nagy szerelem lett. Megismertem a jelenlegi páromat, ő akkor már futott, s elvitt néhányszor a terepre. Kétezertizenhétben aztán elindultam egy tíz kilométeres versenyen, ami elég jól sikerült. Elfáradtam, de nagy élmény volt. Abban az évben kezdtem futni, és máris túl voltam az első versenyemen, ez nagy lendületet adott a folytatásra. Kíváncsi lettem, hogy mi rejlik bennem, mit tudok kihozni magamból. Abban az évben még a Mátra Trail 13 kilométeres versenyét is teljesítettem, közben továbbra is rengeteget jártunk terepre futni. Voltam aszfaltos versenyen is, ám a terepet jobban szeretem.”

Harda Vivien párja hatására szeretett bele a futásba

A sportoló első ultraversenyén a Vértes Terep Maraton ultratávját teljesítette, majd következett a Szentendre Trail, a Mátrabérc és az Ultra Trail Hungary.

„Érdekes, mert maratonit még nem futottam. Ezt átugrottam, s az ultrában találtam magam. Nem tanácsolom senkinek, tudom, hogy szépen felépítve, lépcsőről lépcsőre kell haladni. Mindig növeltem a távot, nem vettem észre, hogy már ennyinél tartok. Szerencsére nem sérültem bele. Tudom, hogy kellene egy hivatalos félmaratoni és maratoni idő, ez is az egyik célom. Az első ultraversenyem kétezertizennyolcban az ötven kilométeres Vértes Terep Maraton ultratávja volt. Kemény verseny, ám jól éreztem magam futás közben.

Később teljesítettem a Szentendre Trailt, a Mátrabércet, majd az Ultra Trail Hungary száztizenkét kilométeres távját is.”

Harda Vivien az ősszel életében másodszor teljesítette a 31 kilométeres, több mint 900 méter szintkülönbségű Kis Szénás Kört. Korábban úgy volt, hogy a Panoráma Trailen fut majd, ám az nem valósult meg, így esett a választása a Kis Szénás Körre. Kétezertizennyolcban 03:43:26-os időt produkált, most javított, s 03:25:30-cal ért célba.

„A párommal futottuk le a Kis Szénás Kört, ez egy instant verseny, bármikor lehet teljesíteni. Kétezertizennyolcban már egyszer lefutottam, most mindenképpen időt akartam javítani. Ez sikerült is, tizennyolc perccel jobb időt produkáltam most.”

A futó legtöbbször hajnalban megy futni – nem hagy ki egyetlen edzést sem –, mert délutánonként sokszor más elfoglaltság miatt nincs ideje a sportolásra. A Puskás Aréna körül szokott kocogni, sokszor még nincs nyitva a létesítmény, ám amint kinyitják, bent folytatja a sportolást. Harda Vivien összeszedte a bátorságát, felkereste Bódis Tamást, és megkérte, legyen az edzője.

„Kétezerhúszban befejeztem a munkát a korábbi edzőmmel, ezt követően egyedül próbálkoztam. Akkor úgy éreztem, nem fejődöm, szükségem van valakire, aki iránymutatást ad, aki egyengeti az utamat. Régóta követtem már Bódis Tamás munkáját, s amikor megtudtam, hogy edzősködik, azon gondolkoztam, milyen jó lehet azoknak, akiknek ő a trénerük. Felkerestem, és nagy örömömre elvállalt. Rengeteget változtam, gyorsabb lettem, a technikám is sokat fejlődött, ráadásul stílusra is szebb lett a futásom. Érzem a fejlődést. Jó néhány hasznos étkezési tippet is adott, elmondta, milyen ételeket kerüljek el, és mire figyeljek oda. Amióta eszerint próbálok étkezni, fogytam. Ő is követi a súlyomat, ami még inkább motivál.”

Vivien kétezerhúszban koronavírusos lett, szívburokgyulladást diagnosztizáltak nála, emiatt hat hetet kihagyott.

„Kétezerhúsz őszén koronavírusos lettem, amin meglepődtem, hiszen mindenre odafigyeltem, próbáltam vigyázni magamra. Nem voltam túl jól, de átvészeltem. Egy darabig nem is futottam, majd a negatív teszt után fokozatosan elkezdtem edzeni. Magasabb volt a pulzusom, ám a kihagyásnak tudtuk be. Aztán úgy gondoltam, érdemes elmenni egy kardiológiai vizsgálatra, hogy a Covid miatt ne okozzon problémát a futás.

Az EKG jó lett, ám az ultrahang kimutatta, hogy a koronavírus miatt be van gyulladva a szívburok.

Vízhajtót szedtem, és még három hetet kihagytam. Azt mondták az orvosok, hogy elmúlik, nem lesz gond. Jól éreztem magam, ám bennem volt a félsz. Visszamentem kontrollra, s kiderült, minden rendben van, sportolhatok. Ezután már edző nélkül, egyedül folytattam, majd következett amit már említettem: felkerestem Bódis Tamást.”

A sportoló áprilisban a Mátrabércen indul, majd az Ultrabalatonon egy tíztagú csapattal vesz részt. Júniusban a 112 kilométeres Ultra Trail Hungaryn teszi próbára magát, és meg akarja javítani az eddigi legjobb idejét.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot
Korlátozott számban férfiak is indulhatnak a vasárnapi női futóversenyen
Esőcseppek, emelkedők – a végén lángos!
Suhajda Szilárd a Lhoce megmászása után jövőre a Mount Everesttel próbálkozik
Juhász Mihály, a MyWay240 győztese hasonlóan hosszú távra többet nem nevez

Videók

Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Ez több mint ugrálás a mólóról: bátor gyerekek akcióival lassan beindul a nyár

Hegymászás

Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből
Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő
Mindkét lábát elveszítette, de hét évvel később feljutott a Mount Everestre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.