Bogár János: ki tud engem megműteni?

Húsz év után rendezik meg újra a Kassa–Miskolc futóversenyt, amelyen régóta húzódó sérülése ellenére a legendás ultrafutó, Bogár János is rajthoz áll. Előtte persze elindul az Ultrabalatonon is.

Húsz év után éled újra a Kassa–Miskolc futóverseny, amelyen 113 kilométeres távot kell teljesíteniük az indulóknak, a május 18-i viadal rajtjánál pedig biztosan ott lesz a magyar ultrafutás egyik legendás alakja, Bogár János.

„Legutóbb hiába haladt el két kilométeremre a lakóhelyemtől a verseny, sajnos nem tudtam részt venni rajta, az idén viszont szabaddá tettem magam – kezdte Bogár János. – Nem mondom, hogy ötvenöt évesen elnyűhetetlen vagyok, bár tavaly is volt 88 versenyem, és igazából nem is szeretek panaszkodni, de van a lapátcsontom alatt egy kinövés, ami nyomja az ideget a farizomnál. Két éve küzdök már vele, annyira rossz helyen van, hogy a legjobb orvosok sem merik vállalni a műtétet, így viszont gyakran csak fájdalomcsillapítóval tudok futni. Ebben a helyzetben pedig az Ultrabalatonon és a Kassa–Miskolcon is az a legfontosabb, hogy teljesítsem a versenyt.”

Bogár János elküldte a röntgenfelvételét, hátha lesz egy orvos, aki elvállalja a műtétet

Bogár János hozzátette, akár már másnap kés alá feküdne, ha lenne rá mód, mert érez még magában néhány jó évet, ha lenne megoldás a sérülésére. Megjegyezte, a fájdalmak miatt az edzések számát is minimalizálnia kell, így inkább akaratból kell majd teljesíteni a két kihívást.

„Tavaly nem sikerült végigmennem, már 30 kilométernél éreztem a bajt, s végül 150-ig tartott ki az akarat, ráadásul a fájdalomcsillapítóval is vigyázni kell, ugyanis rossz hatással van a gyomorra – folytatta Bogár János. – Az állapotom ellenére egyértelmű volt, hogy az Ultrabalatont és a Kassa–Miskolcot is vállalom, az utóbbinál ezeréves barátság fűz a szervezőkhöz, rengeteg ismerős lesz, arrafelé edzek, ahol a verseny halad, szóval az volt a minimum, hogy vállaltam a részvételt. Hálás vagyok a szervezőknek, hogy felélesztették Csipkerózsika-álmából ezt a versenyt.”

A Kassa–Miskolc útvonalával kapcsolatban Bogár János elmondta, embert próbáló 113 kilométer lesz, kemény, dombos terepen, szóval fel kell készülniük a futóknak. Majd megjegyezte, hogy ilyenkor az agy mindig helyezésben, dobogóban gondolkozik, közben meg tisztában van vele, hogy a lényeg a teljesítés, semmi más.

Pedig egészségesen valóban lehetne még néhány eredményes éve, elég csak arra gondolni, hogy 2015-ben a holland Jan-Albert Lantink 58 évesen nyerte meg az Ultrabalatont.

„Szerencsés vagyok, hogy évente még mindig tudok futni jó 80 versenyt, odafigyelek az étkezésre, 35 éve vegetáriánus vagyok – mondta az első Spartathlonját 1989-ben teljesítő, a viadalt 1991-ben megnyerő Bogár. – Éppen azzal viccelődtem, hogy amíg járni tudok, addig futok is, és ha lassan is, de hál’ istennek még bírom. Sokat segít a párom, Varga Ildikó, ő is fut, indul velem a Kassa–Miskolcon, hatalmas motivációt ad nekem a hétköznapokon.”

(nyitó kép: Bogár János archívuma)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.