Cseke Lilla: a legszükségesebb feladatok verseny előtt

Az Ultrabalaton idei győztese minden második kedden jelentkezik egy-egy személyes élménnyel, ezúttal a készülődés stádiumaival.

Itt a nyár, bőven benne vagyunk a versenyszezonban, de a java még hátravan. Bár vannak, akik egész évben versenyeznek, a futók nagy részét leginkább a márciustól októberig tartó időszak érinti. Ennek kiemelt része a nyár, sokan ekkorra időzítik célversenyeiket. Kezdő futóként – de rutinos versenyzőként is – érdemes több dolgot átgondolni, mielőtt odaállunk a rajtkapuba.

 

Felkészülés

Hónapok óta megvan a verseny időpontja, és egyre közeledik, te pedig egyre stresszesebb vagy. Tele vagy munkával, nyomasztanak a határidők, vagy gyakran betegek a gyerekek, esetleg sérüléssel küzdesz? Számos nehézség adódhat, ami miatt nincs időd, energiád vagy lehetőséged kimenni futni. Gondold át, min tudsz vagy min lehet változtatni. Ha lesérültél, ne halogasd a kezeléseket, ha egészségügyi problémád van, ne hanyagold el.

Ha sok a feladatod, próbálj meg rövidebb edzéseket beiktatni, akár fél órát reggel munka előtt vagy munka után, ha otthonról dolgozol, próbáld megoldani napközben.

Ha tudsz, fuss vagy biciklizz a munkahelyedre. Kérj segítséget családtagoktól, ha tudod, vond be a gyerekeket a mozgásba. Teszteld az edzések alatt, hogyan frissíts majd a versenyen, próbálgasd a géleket, izoitalokat. Figyelj a táplálkozásra, pihenésre, regenerációra: igyál több folyadékot, főleg nyáron, egyél több zöldséget, gyümölcsöt, rendszeresen szedj vitaminokat. Bár ezek egyszerűnek tűnnek, mégis könnyű elhanyagolni. Minden futás előtt szánj 5-10 percet a bemelegítésre. Fáradt izmokkal könnyebb lesérülni, akár már az első kilométereken. Napi 10-15 perc hengerezéssel is javíthatsz a teljesítményeden. (Sokszor összekötöm a kellemeset a hasznossal, és filmnézés közben hengerezem). Keress ingyenes edzéstervet a neten, vagy kérd tapasztaltabb futó segítségét. Nagyon fontos, hogy ne hajszold bele magad irreális távokba, iramokba, fokozatosan készülj, akár első verseny, akár a sokadik.

Fotó: Tumbász Hédi

 

Logisztika

Tervezd meg az odajutást a versenyre és a visszaérkezést. Ne az utolsó pillanatban kezdj el kapkodni. A legtöbb verseny oldalán szerveznek telekocsit, sok segítőkész futó van, aki felajánlja az autójában az üres helyeket. Így új ismeretségekre is szert tehetsz. Az első terepversenyemnél a versenyszervezőtől kértem segítséget, és ő készségesen összekötött egy ismerősével, akivel le tudtam menni a versenyre. Bár lehet, macerásabbnak tűnik, a legtöbb helyszínre vonattal, busszal is könnyen el lehet jutni.

Nézd meg a menetrendeket, és ha kell, indulj egy órával előbb. Ha nagyon messze van, menj egy nappal előbb, többnapos verseny esetén foglalj szállást idejében.

Ismerősökkel, futóhaverokkal, -barátokkal az egyik legjobb választás lejutni egy versenyre, már útközben tudtok hangolódni. Több versenyen lehet egyéni frissítő személy (pl. körözős ultra) vagy biciklis kísérő: vonj be ismerősöket, barátokat, készüljetek együtt, tervezzétek meg alaposan a verseny menetét. Ne félj segítséget kérni, óriási kaland lehet a kísérőd számára is – a családdal pedig egy szuper közös élmény.

 

Lista

Víz, izo, sótabletta, fejlámpához elem? Egyértelműnek tűnik, mit vigyél egy versenyre… Szinte csukott szemmel is teszed a dolgod, aztán a rajtcsomag átvétele után ér a meglepetés, mit hagytál otthon. Először is: egyáltalán nem ciki! Futótársakkal szoktunk nevetni először kétségbeejtő, később jól alakuló helyzeteken.

Előfordult, hogy a teljes frissítésemet hagytam otthon, vagy nem volt feltöltve az órám, sőt órát sem vittem, vagy esti rajtnál kértem a fejlámpámhoz pótelemeket…

De hallottam otthon felejtett cipőről vagy futónadrágról is. Ez bármikor előfordulhat, de a futás ezzel is jár: hogyan oldd meg a problémát. Ha kibosszankodtad magad, találd meg a megoldást: legtöbb helyen lehet venni géleket, vagy fogyassz a közös frissítésből. A szpíker be tudja mondani, hogy szükséged van egy töltőre vagy futónadrágra, fejlámpára stb. A cipő más kérdés, de végső esetben azt is lehet kölcsönkérni. A lényeg, ne ess kétségbe, és improvizálj. Persze jobb nem kockáztatni és elkerülni az ilyen helyzeteket, hiszen felesleges stresszt okoznak. Írj egy listát, amelyen minden rajta van, és már a verseny előtti héten végig tudsz rajta menni. Legyen egy mentőcsomagod, amiben a legszükségesebbek benne vannak: cipő, ruházat, gélek, kulacs stb. Ezt még a legnagyobb rohanásban is felkaphatod, vagy ha van autód, tudod tárolni a csomagtartóban. Ha terepre mész, készülj fel az útvonalból (track letöltése, itiner átolvasása). Olvass versenybeszámolókat, vagy beszélj tapasztaltabb futó ismerősökkel, mire érdemes készülni.

 

Mentális tréning

Képzeld el magad a verseny közben! Hunyd le a szemed, és indulj el… Lásd magad a rajtban, útközben, a célban. Készülj fel a váratlan helyzetekre, a nehézségekre… Mi van, ha elkezd fájni a lábad, szúr az oldalad, esni kezd az eső, eltévedsz stb. Mit tennél, hogyan oldanád meg a helyzetet, mi az, ami segítene? Akár aszfaltról, akár terepről van szó, távtól függetlenül történhet bármi. Gondold át, mi a célod a versennyel: szintidő teljesítése, korábbi idő javítása, helyezés elérése, vagy valakiért szeretnéd teljesíteni a futást? Mi az, amiért odamész? Nehezebben pillanatokban gondolj a célodra, legyen meg a motivációd, és gondold végig, mi az, ami erőt adhat a nehezebb helyzetekben.

 

Utolsó hét a verseny előtt és RAJT!

Elérkeztél a finisbe… Ha beteg vagy sérült vagy, ne kockáztass: időben mondd le a versenyt, és inkább gyógyulj meg! Lázasan, bokaficammal nem érdemes a rajtba állni. A legtöbb versenynél át lehet vinni a nevezést következő évre, vagy át lehet adni, csak szólj időben a szervezőknek. Ha túl sok volt a stressz, és keveset tudtál pihenni, legalább a verseny előtti héten próbálj meg többet aludni, egészségesebben táplálkozni – pl. mondd le a céges partit vagy a baráti összejövetelt, ha mégis mész, igyál kevesebb alkoholt, menj haza korábban. Hidd el, nem jó másnaposan futni, még ha jó bulinak is tűnik. Menj végig a listádon, biztos minden megvan-e. Készítsd ki a felszerelésedet indulás előtti este. A versenyen már ne próbálj ki új dolgokat, maradj a jól bevált frissítésnél, ha új cipőt vettél, néhány nappal-héttel előtte járasd be, ne a verseny napján próbáld ki először.

Fotó: AFP

A verseny előtti héten csodák már nem történnek: nem lehet bepótolni az edzést, a regenerációt, a pihenést. Ha megtetted a tőled telhetőt, nyugodtan, izgulás nélkül állhatsz a rajtba, és a többi már menni fog magától. Sikeres felkészülést és versenyzést kívánok!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.