Cseke Lilla az első nő, aki huszonegy órán belül kerülte meg futva a Balatont

Tavaly októberben, idén áprilisban rendezték az Ub-t, vagyis a mostani győztes hét hónapon belül hatalmas formajavuláson ment keresztül.

A nonstop Balaton-kerülés 2000 óta tartó történetében összesen mintegy ezerkétszáz sikeres körbefutást rögzítettek, amelyek közül százhatvanhatot női versenyző teljesített. Egy napon belül mindössze tizenketten értek célba. Huszonegy órán belül pedig csak egy: Cseke Lilla

Tavaly a világjárvány miatt októberre halasztott Ultrabalatonon a világbajnok Patrycja Bereznowska mögött már Lilla bizonyult a legjobb magyar nőnek, az idén azonban a külföldi indulók sem akadályozhatták meg a diadalban. Azt, hogy a mezőnyön belül hol áll, csak a célban tudta meg. Kísérőinek, Szabó Gábornak és Hegedüs Csabának már a rajt előtt a lelkére kötötte, hogy menet közben ne tájékoztassák a pillanatnyi pozíciójáról, mert csak magára akar koncentrálni.

Nem véletlen, hogy a MASZ UB Év ultrafutója címet 2019-ben és 2021-ben is Cseke Lilla érdemelte ki következetesen és rendszeresen nyújtott kiváló teljesítményével. A magyar tengert szinte úgy ismeri, mint a tenyerét, elvégre ő tartja a négynapos Balaton-kerülés pályacsúcsát a Balaton Szupermaraton keretében 15 óra 17 perces idejével, amelybe nem számít bele a három éjszakai alvás.

Felkészülésében nagy ösztönzést jelentett a Suhanj Alapítványhoz fűződő kötődése. Márpedig tavaly ősztől kezdve látássérült futótárs, Osbáth Tibor társaságában segítő (vezető, guide) szerepében is futott. Ez az élmény segítette Lillát, hogy januártól rendszeresen eddzen.

Az Ultrabalatonra csak az utolsó pillanatban nevezett be, ugyanakkor a Szabó Gábor által megírt edzéstervet eleinte egyedül teljesítette, majd klubtársai, a Sashegyi Gepárdok társaságában. Élete harmadik kétszáz kilométer fölötti távjára készült. Pontosabban, mint mondja, nem is készült. Már a rajt előtt megfogalmazta magának, hogy minden váratlan dologra fel kell készülnie. Jöhet vihar, lábfájás, gyomorprobléma, amely mind benne van a pakliban. Tudta, hogy a verseny kimenetele azon múlik, sikerül-e felülkerekednie addig még nem látott helyzeteken. Azt kivéve, hogy az órája már a tizenhetedik órában leállt, és a cél túl korán, túl váratlanul érkezett, semmi rendhagyót nem tapasztalt. Stratégiájának része volt, hogy kerékpáros kísérőjére, Csabára csak 100 kilométer megtétele után támaszkodott. Addig csak edzője, Gábor és Csaba a frissítőpontoknál autóval meg-megállva figyelte és segítette.

Mint az utólagos beszámolókból kiderült, kezdetben a holland Leonine Ton haladt az élen. A papírforma szerint minden oka megvolt rá, hiszen 100 kilométeren 8 órán belüli, 50 kilométeren 3 óra 32 perc az egyéni legjobbja. Így a holland az első közel negyven kilométeren négy perccel elhúzott Lillától. Badacsonytördemicre érve viszont megfordult a helyzet, Lilla faragott hátrányából, és Balatongyörökre érve a hatvanadik kilométernél a hátránya két percre csökkent. Tőlük lemaradva haladt a dobogóra pályázó nők üldözőbolya, köztük Lubics Szilvia, Tóth Éva, Viktória Brown és Horn Zsanett. Keszthelyre érve mintha újrakeverték volna a lapokat: Lilla az abszolút negyedik helyen futott, a férfiak mezőnyét követve. A százhatodik kilométernél fekvő Fonyódtól már Lilla előnye fokozatosan és visszafordíthatatlanul nőtt, egyenletes tempójából senki és semmi nem billenthette ki. Azt érezte, hogy mindaz, ami a 100 kilométeres ob-n a betegség miatt benne maradt (csak nyolc óra huszonhat perces idővel), az most vidáman kijött belőle.

Visszatekintve vált egyértelművé, hogy az Omszki Ultrán futott százasa csak egy hosszú edzés volt, a felkészülés része a balatoni csodára. A célhoz közeledve ambivalens érzései voltak: annyira élvezte a futást, hogy még nem is akart célba érni. De a célkapu egyre csak közeledett. Ahogy Lilla befordult a célegyenes utolsó emelkedőjére, már szinte vákuumként szippantotta magával a célkapu reflektorfényes öble, a barátok, segítők és szurkolók kiáltása. Beérkezve lámpáját és sapkáját félredobta, hogy semmi se akadályozhassa meg az ég ölelésében. A célszalagot a magasba emelve még helyezkedésre is volt ereje: nehogy lemaradjon a fényképekről az UB-célkapu által nyújtott keret. Nézi az időt, nem hisz a szemének: 20:15:15, pedig úgy érezte, huszonegy óra körül lehet. Ilyen pedig még nem volt a nonstop Balaton-kerülés 22 éves történelmében. Cseke Lilla eddig sosem látott női csúcsot futott.

Ha fokozatosan emeli valaki a távokat, a szervezete és a szelleme is alkalmazkodik a terheléshez. Az ultrafutás az önismeretünknek is fontos eszköze. Lilla feladata, hogy megtudja magáról, mi is pontosan az igazi versenytávja.

Nagy reménye, hogy szeptemberben Berlinben méltó módon képviselheti és erősítheti a magyar válogatottat az IAU 100 kilométeres világbajnokságon.

Szerzőnk, Bérces Edit az első nő, aki egy napon belül megkerülte a Balatont 2000 júniusában a Zöldgömb Sport Klub szervezésében, Ujj Zoltánnak köszönhetően, négy további futó (Tóth-Urbán Tamás, Kiss Zoltán, Végh Attila és Horváth Jenő) társaságában.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.