Erős Tibor négy ultragyőzelem után a 200 kilométer feletti távokat ostromolja

A száz kilométeres vagy hosszabb távokon elért sikerei után az idén az Ultrabalatont és a Spartathlont is megcélozza Maráz Zsuzsa tanítványa.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sportpályafutása legjobb évét hagyta maga mögött Erős Tibor. A Pomázi Futóbajnok SE 45 éves ultrafutója áprilisban első lett a 100 kilométeres országos bajnokságon, júliusban a szintén 100 kilométer hosszú Mamma Montanán diadalmaskodott, augusztusban pedig a Korinthosz 160-on akasztottak aranyérmet a nyakába. A koronát pedig azzal tette fel tavalyi teljesítményére, hogy megnyerte a Balatonfüred Ultramaraton 12 órás versenyét, amelyen kevesebb mint négy kilométerrel maradt el Győri Ferenc 1994-ben felállított 161.695 kilométeres országos csúcsától.

„A tavalyi teljesítményemmel tényleg teljesült az álmom, hogy ultrafutó legyek – idézi fel 2021-et. – Néhány hónapnak azonban el kellett telnie, hogy le tudjam vonni a megfelelő következtetéseket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy előrelépjek.

Célom, hogy az idén egy szinttel feljebb kerüljek, ezért úgy döntöttem, a kétszáz kilométeres távokon is próbára teszem magam.

Kevés ultrafutónak adatik meg, hogy ilyen szezont zárjon, nekem azonban sikerült. Büszke vagyok magamra, és örülök, hogy semmi váratlan sem jött közbe, holott egy apró hiba is elég, hogy elrontsunk egy versenyt.”

 

 

Erős Tibor meglehetősen magasra tette a lécet, így adódik a kérdés, vajon át tudja-e ugrani az újabb akadályokat, illetve tavalyi teljesítményére rá tud-e tenni még egy lapáttal.

„Most már a kétszáz kilométer feletti versenyek hoznak lázba, ennek megfelelően idei két fő célversenyem az április végi Ultrabalaton, illetve a szeptember végi Spartathlon lesz. Utóbbira a Korinthoszon elért A-szintes győzelmemmel szereztem indulási jogot. Mindkét megméretésen először veszek részt.”

„Bemelegítésként” elindul a március 6-i hatórás országos bajnokságon, amely az év első igazi erőfelmérőjének ígérkezik. Bár sokan azt mondják, ez „csak” egy edzőverseny, komolyan veszi, mert ennek is van tétje.

Először rendeznek hatórás ob-t a tapolcai körpályán, ami minden résztevőnek, így Erős Tibornak is újdonság lesz.

A legnagyobb kihívás, hogy másképpen kell felkészülnie erre a rövidebb versenyre, mint a hosszabbakra. Az Ultrabalaton előtt rajthoz áll a 100 kilométeres ultrafutó országos bajnokságon is.

„Nagyon izgulok, hogyan sikerül az Ultrabalaton. Beda Szabolcs, aki élete első UB-jén harmadik lett, egyszer egy interjúban elmondta, milyen nehézségeket élt át az utolsó nyolcvan kilométeren. Mivel én eddig csak legfeljebb százhatvan kilométert futottam egyhuzamban, kíváncsi leszek, mi történik majd velem, és hogyan birkózom meg a nehézségekkel. Az is kérdés, végig tudom-e futni.”

 

 

Az összes versenyen, amelyen 2022-ben elindul, dobogóra szeretne kerülni, mert már nem éri be annyival, hogy csupán teljesítse a távokat. Legfőbb célja, hogy ott legyen az ország legjobb ultrafutói, Csécsei Zoltán, Bódis Tamás és Beda Szabolcs nyomában.

„Kellő alázat van bennem, ezért csak óvatosan merem megfogalmazni a céljaimat. Bár hozzájuk képest elenyésző a tapasztalatom, szeretnék a nyomukba érni és a legjobbak között lenni. Kétségtelen, hogy előnnyel indulnak velem szemben, hiszen ők már találkoztak kritikus helyzetekkel ultratávokon, én még nem. Ennek ellenére a hátrányomból, vagyis a tapasztalatlanságomból akár előnyt is faraghatok. Ha nem gondolom túl, talán meglepetésre is képes leszek.”

 

Erős Tibor főbb eredményei 2021-ben:

Balatonfüred Ultramaraton, 12 órás verseny, október 17.: 1. hely (157.898 km)
Korinthosz 160 km, augusztus 6.: 1. hely (13:10:14)
Mamma Montana 100 km, július 4.: 1. hely (7:33:57)
100 km-es magyar bajnokság, április 10.: 1. hely (7:10:32)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.